e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Η ηχηρή σιωπή της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας μπροστά στην απειλή

Архієпископ Євстратій (Зоря). Фото: диякон Андрій Сидор

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος (Ζόρια) επέστησε την προσοχή των αναγνωστών της προσωπικής του σελίδας στο Facebook στο γεγονός της παντελούς έλλειψης οποιοδήποτε σχολίων και τοποθέτησης εκ μέρους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με την θανάσιμη απειλή πολέμου που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η Ουκρανία. 

Ταπείνωση και εγωισμός - αιώνιοι αντίπαλοι

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, διερχόμαστε τις πρώτες Κυριακές του Τριωδίου, οι οποίες είναι μια προπαρασκευή για το στάδιο της νηστείας.

Στην πρώτη Κυριακή του Τριωδίου προβάλλουν μπροστά μας δύο τύποι ανθρώπων, ο Τελώνης και ο Φαρισαίος.

Πριν τις κυρώσεις, τελευταία προειδοποίηση Πατριάρχου Αλεξαδρείας προς τους Ρώσους εισβολείς στην Αφρική

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' ευρισκόμενος στο Κάιρο για την χειροτονία του νέου Επισκόπου Γκούλου (Ουγκάντα) Νεκτάριου Καμπούγιε, αμέσως μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος που έλαβε χώρα στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου, συγκάλεσε σύνοδο των παρεπιδημούντων Αρχιερέων του Θρόνου για να συζητήσει μαζί τους επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο και ιδιαίτερα τις αυθαίρετες πράξεις ιερέων προσκείμενων στο Πατριαρχείο Μόσχας.

10 χρόνια μετά τη Μαθητεία στην Επισκοπή Μοζαμβίκης [αναμνηστικές photos, 12.2.2012]

Αγαπητοί φίλοι του "Νυχθημερόν", 

πέρασαν ήδη 10 ολόκληρα χρόνια από τότε που αξιώθηκα να διακονήσω για ένα μήνα στην Επισκοπή Μοζαμβίκης, αναπληρώνοντας λειτουργικά τον απουσιάζοντα Επίσκοπο Μοζαμβίκης (νυν Μητροπολίτη Ζάμπιας) κ. Ιωάννη. Τότε δεν είχε κανέναν Ιερέα η Επισκοπή και δεν ήθελε να μείνουν οι εκεί Ορθόδοξοι αλειτούργητοι για τόσο καιρό. Ταξίδεψα με περίσκεψη έναντι του Αγνώστου, αλλά θέλησε ο Θεός, ο κυρίαρχος της Ιστορίας, να με κάνει πλουσιότερο με όσα εβίωσα στην χώρα εκείνη της νοτιοανατολικής Αφρικής! Τους αγάπησα και με αγάπησαν, τόσο που μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί δεσμοί αδελφικοί, ριζωμένοι στην κοινή πίστη!

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ήταν η τελευταία ημέρα μου στη Μοζαμβίκη. Εκείνη την ημέρα, ήταν μάλιστα Κυριακή, λειτούργησα για τελευταία φορά και όλοι είμασταν συγκινημένοι για τον αποχωρισμό που θα ακολουθούσε. Έκτοτε πάντως δεν αισθανθήκαμε μακριά. Τους μνημονεύω πάντοτε στην Αγία Προσκομιδή, ενθυμούμενος τα "πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής" τους!

Σε ανάμνηση εκείνης της κορυφαίας -για εμέ- εμπειρίας αναδημοσιεύω ακολούθως το συγκινητικό χρονικό της τελευταίας εκείνης εμπειρίας!

π. Π. Ν. Κ.

Ο Πρύτανης και Αντιπροσωπεία του Α.Π.Θ. στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την ειδική δίτομη έκδοση με τα πρακτικά του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., το 2018, υπό τον τίτλο “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα”, παρέδωσε στην Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο πολυμελής αντιπροσωπεία Καθηγητών του Α.Π.Θ., κατά τη συνάντηση που είχαν στην Πόλη, το βράδυ της Τετάρτης, 9 Φεβρουαρίου 2022.

Με τους Ορθόδοξους στο χωριό Ngong του Βορείου Καμερούν [photos]


12.02.2022 Ποιμαντική περιοδεία στις ενορίες του Βορείου Καμερούν πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Ιερομόναχος π. Αναστάσιος, με μια ομάδα νέων από το Γιαουντέ. 
    Δείτε ακολούθως φωτογραφίες από την Ευχαριστιακή σύναξη στην Εκκλησιαστική Κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Ngong του Β. Καμερούν.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχου, στον Πατριάρχη Αντιοχείας

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης δέχθηκε σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, απεσταλμένο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στην πατριαρχική κατοικία στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου. 

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι για την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου [video]

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στον Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής στο Ελληνικό Σχολείο του Coventry

Με μεγάλη επιτυχία λειτουργεί το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Coventry στην Κεντρική Αγγλία. 

Το σχολείο απαρτίζεται από παιδιά κυρίως Ελληνοκυπριακής καταγωγής και είναι οργανωμένο σε τάξεις σύμφωνα με την ηλικία και το επίπεδο ελληνικών των μαθητών. 

Ο π. Alexander Schmemann (1921-1983) για την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου

«Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου». Την παραμονή της ημέρας αυτής, δηλαδή στον Εσπερινό του Σαββάτου εμφανίζεται για πρώτη φορά το λειτουργικό βιβλίο της Μεγάλης Σαρακοστής που λέγεται Τριώδιο. Από αυτά διαβάζονται διάφορα κείμενα που τα προσθέτουμε στους συνηθισμένους ύμνους και τις ευχές της εβδομαδιαίας αναστάσιμης ακολουθίας.

Όλα αυτά τα κείμενα παρουσιάζουν την επόμενη μεγάλη πλευρά της μετάνοιας: την ταπείνωση.

Σε ποιον Θεό;

 «Ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης... ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» (Λουκ. 18, 11 και 13)

“Θεέ μου, σ’ εὐχαριστῶ ποὺ ἐγὼ δὲν εἶμαι σὰν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους... Θεέ μου, σπλαχνίσου με τὸν ἁμαρτωλό» 

            Σε ποιον Θεό προσευχόμαστε στ’ αλήθεια οι άνθρωποι; Το ερώτημα συνδέεται άμεσα με το ποιος είναι για μας ο Θεός στον οποίο προσευχόμαστε, ο Θεός τον οποίο λατρεύουμε. Καθώς ξεκινά η περίοδος του Τριωδίου η Εκκλησία μάς καλεί να ξεδιαλύνουμε μέσα μας την ταυτότητα αυτού του Θεού, όχι γιατί μπορούμε να Τον εξηγήσουμε απόλυτα ή να Τον προβλέψουμε, αλλά διότι μέσα από το Ευαγγέλιο και, ιδίως, τις παραβολές που διαβάζουμε τις τρεις πρώτες Κυριακές της ευλογημένης αυτής περιόδου, μπορούμε λίγο να αγγίξουμε το μυστήριο της αγάπης Του.