e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ευκαιρία για δημιουργία Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος επισκέπτεται το Βίλνιους, είπε ότι υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια εκκλησιαστική δομή στη Λιθουανία.
"Σήμερα έχουμε μια νέα προοπτική και μια ευκαιρία να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
Αυτό δήλωσε μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την πρωθυπουργό Ingrida Šimonyte στο Κυβερνητικό Μέγαρο.
Η Εξαρχία είναι μια διοικητική περιοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία αποτελείται από πολλές όμορες επισκοπές σε εθνική εδαφική βάση.
Στη Λιθουανία λειτουργεί σήμερα η Αρχιεπισκοπή Βίλνιους και Λιθουανίας, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
"Ιστορική δικαιοσύνη"
Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η δημιουργία μιας τέτοιας δομής αποτελεί επιθυμία τόσο του κλήρου όσο και των πιστών στη Λιθουανία.
"Υποστηρίζουμε τις προσδοκίες και των δύο ομάδων, του ορθόδοξου κλήρου και των πιστών", δήλωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Όπως τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, η δυνατότητα άσκησης της πίστης υπό το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποκαθιστά την "ιστορική δικαιοσύνη".
"Η Ορθοδοξία στη Λιθουανία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σε αυτόν τον αιώνα δημιουργήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων της χώρας σας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Πατριάρχης, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους, θα συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με τον Πρόεδρο Gitanas Nausėda, θα επισκεφθεί την αναδυόμενη κοινότητα πιστών της χώρας και θα συναντηθεί με τους πέντε κληρικούς που επανέφερε στην ιεροσύνη τον περασμένο μήνα.
Οι κληρικοί αυτοί είχαν απομακρυνθεί από την ιεροσύνη το περασμένο καλοκαίρι με αποφάσεις του Μητροπολίτη Ιννοκέντιου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λιθουανίας, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Τότε, υποστηρίχθηκε ότι οι ιερείς είχαν διαπράξει τα κανονικά αδικήματα της υποβολής ψευδών αναφορών, της ανυπακοής στον επικεφαλής επίσκοπο και της συνωμοσίας.
Η κυβέρνηση υπόσχεται στήριξη
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Šimonytė δήλωσε ότι είναι "φυσικό και ανθρώπινο" το γεγονός ότι με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στον πόλεμο, έχει καταστεί "αδύνατο πλέον για ορισμένους Λιθουανούς ορθόδοξους χριστιανούς να είναι μέρος της Αρχιεπισκοπής Βίλνιους και Λιθουανίας του Πατριαρχείου Μόσχας χωρίς σύγκρουση συνείδησης".
"Είναι απολύτως κατανοητό και ιστορικά δικαιολογημένο ότι, προκειμένου να ομολογήσουν την πίστη τους χωρίς σύγκρουση με τη συνείδηση, οι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοτήτων απευθύνθηκαν στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, για να τους δεχθεί στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης", δήλωσε η πρωθυπουργός.
Αν και δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση, τόνισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
"Αυτό είναι θέμα της Εκκλησίας και των πιστών", δήλωσε η κ. Šimonytė.
Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει "τα πάντα" για να διασφαλίσει την ελευθερία των πεποιθήσεων, της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.
"Το κράτος και οι αξιωματούχοι του δεν μπορούν να παρεμβαίνουν ή να προσπαθούν να επηρεάσουν τις κανονικές αποφάσεις των Εκκλησιών, αλλά θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι δεν κατανοούμε τη σημασία τους όταν λαμβάνονται", δήλωσε η Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: