e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Αντικύθηρα: Κυριακή Θωμά 2023, με γιορτή του Αγ. Γεωργίου και Θυρανοίξια αποκατασταθέντος Ναού Του


Στιγμές πνευματικής ανάτασης έζησαν οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες των Αντικυθήρων το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου 2023. Με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και με ικανή αντιπροσωπεία προσκυνητών από την αδελφοποιημένη με τα Αντικύθηρα Κίσαμο της Κρήτης, εορτάσθηκε λαμπρά και πανηγυρικά ο λαοφιλής Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος στον προσφάτως ανακαινισθέντα Ιερό Ναό του στο νησί. 

Το εσπέρας του Σαββάτου 22/4 τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του Ναού επι τη αποκαταστάσει, η έκπλυση και ένδυση της Αγίας Τραπέζης και εν συνεχεία ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο προαύλιο του Ναού. 

Κατά τηn διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο εκκλησίασμα τμήματα των μάκτρων και των σπόγγων από την έκπλυση της Αγίας Τραπέζης. Τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγ. Γεωργίου που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή του Αγ. Μύρωνος Αντικυθήρων. 

Ο Ναός ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των οικογενειών αδελφών Κατσιπατάκη, καταγομένων από τον όμορο οικισμό Τσικαλαριανά, ενώ στην εν γένει ανακαίνιση και τον καλλωπισμό του Ναού συνέβαλαν ο εθνικός ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Αντικυθήριος διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής στις ΗΠΑ Δρ. Διονύσιος Γαλανάκης. 

Την επιμέλεια των Θυρανοιξίων είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε ο Πρωτοψάλτης εξ Αθηνών κ. Ιωάννης Τσούνης. 

Παρά τη δραματική μείωση του μόνιμου πληθυσμού, οι ναοί των Αντικυθήρων ευπρεπίζονται τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την πρόσφατη εκ βάθρων ανακαίνιση της παλαιότατης Ιεράς Μονής του Αγ. Μύρωνος με δαπάνες του κ. Μαρτίνου. Ας πρεσβεύουν οι Άγιοι για την πληθυσμιακή τόνωση του μικρού νησιού, που στα τέλη του 19ου αιώνα αριθμούσε περισσότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους και 7 Ιερείς.

































Δεν υπάρχουν σχόλια: