e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Σπάτα Αχαΐας: Περίλαμπρη η εορτή της Παρόδου των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Μεσαζούσης πλέον της ιερής περιόδου του Πεντηκοσταρίου και ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη χαρά και ευφροσύνη, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, εόρτασε και φέτος με επίκεντρο το παμπελοποννησιακό Προσκύνημα Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, την Πάροδο των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο ιστορικό γεγονός του 1087. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου Β΄ και την άρτια επίβλεψη του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γρηγορίου Μεσμπούρη, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2023, μέσα σε κλίμα Ιερής κατάνυξης αλλά και Πνευματικής περισυλλογής, με την εντυπωσιακή και συγκινητική παρουσία χιλιάδων ευλαβών Προσκυνητών από την Ηλεία, την Αχαΐα, καθώς επίσης και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Την παραμονή της εορτής Tρίτη 9 Μαΐου, τελέσθηκε στην υπαίθρια πανηγυρίστρα ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασιών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου ο οποίος κήρυξε εποικοδομητικά και επίκαιρα τον Θείον Λόγον, συμπαραστατούμενος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους, καθώς επίσης των Αιδεσιμολογιοτάτων π. Ανδρέου Γεωργακοπούλου, π. Ιωάννου Πανουτσακοπούλου και του Ιερολογιοτάτου Διακόνου π. Βασιλείου Σμέρου, ενώ στην συνεχεία στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, ακολούθησε ολονύκτιος Ιερά αγρυπνία.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Τετάρτη 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Αναστάσιμου Όρθρου και η υπαίθρια Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο Σπανόπουλο, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα π. Χριστόφορο Κωλέττη, τον Αιδεσιμολογιότατο π. Ιωάννη Πανουτσακόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο. Ακολούθησε η Λιτάνευση της χαριτόβρυτης και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου και η Αρτοκλασία στις βρύσες του Προσκυνήματος, όπου στο τέλος αυτής ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τους Βουλευτές και Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, την Διοικούσα επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος και τέλος τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την πάνδημη και υποδειγματική τους παρουσία, στις προαναφερόμενες Θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ακολούθησε γεύμα στην Τράπεζα του Ιερού Προσκυνήματος. Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους κατά την διάρκεια των Ιερών ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Προσκυνήματος κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέρρευσε πλήθος Προσκυνητών, οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για Παμπελοποννησιακή πανήγυρη προσκυνώντας γονυπετείς την θαυματουργή και χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβουν την ευλογία και την βοήθεια του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού. Τέλος οι Προσκυνητές πρόσφεραν χαρά και στοργή με τις Προσευχές τους και την παρουσία τους στα προστατευόμενα παιδιά του Αγίου μας και στις Μητέρες, που φιλοξενούνται στον Ξενώνα κακοποιημένων Γυναικών.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


























Δεν υπάρχουν σχόλια: