e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Πρότυπο πνευματικής ανδρείας ο θεραπευθείς τυφλός του Ευαγγελίου

ΟΜΙΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ, 21 Μαΐου 2023

(Ιω. θ΄ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πρότυπο γενναιότητας και πνευματικής ανδρείας θα αποτελεί πάντα ανά τους αιώνας ο θεραπευθείς τυφλός της περικοπής.

Ο δυστυχής αυτός νέος που λόγω του σοβαρού προβλήματός του στερήθηκε το φως και τις χαρές της ζωής, δέχθηκε θαυματουργικά την ίαση από τα άχραντα χέρια του Κυρίου και Σωτήρα του κόσμου. Μετά από αυτό θα περίμενε κανείς, ότι όλοι θα χαίρονταν για το γεγονός αυτό και θα τον άφηναν στη ηρεμία και την ήσυχη ζωή του. Όμως όχι !!!

Οι ασεβείς Φαρισαίοι μάνιασαν και ερεθίστηκαν. Ένιωσαν ότι η εξουσία και η αυθεντία τους απειλείται. Έτσι δεν δίστασαν να καλέσουν τον πρώην τυφλό ενώπιον του ασεβούς αυτού συνεδρίου.

Εκεί προσπάθησαν να του εκμαιεύσουν πληροφορίες βολικές γι' αυτούς θέλοντας να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενα του, αν μπορούσαν. Θέλησαν να ακούσουν την περιγραφή του θαύματος και βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να το αρνηθούν, θέλησαν να το υποβαθμίσουν και να το συκοφαντήσουν. Κατηγόρησαν τον Κύριο, ότι έκανε την θεραπεία ημέρα Σάββατο. Επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον Κύριο ως αγύρτη και παραβάτη του Νόμου. Στο τέλος ρώτησαν το νεαρό, τί γνώμη έχει για τον Κύριο; Τότε έλαβαν την αποστομωτική απάντηση, ότι αυτός τον θεωρεί Προφήτη. Αυτό τους έκανε να λυσσάξουν από το κακό τους, Τότε κάλεσαν τους γονείς του για να εκμαιεύσουν από αυτούς εκείνο που τους βόλευε.

Αυτοί όμως θέλησαν να ξεφύγουν με πλάγιο τρόπο, φοβούμενοι τιμωρία και συνέπειες. Έτσι, μετέθεσαν την ευθύνη στο γιό τους αποδεικνύοντας περίτρανα την ευθυνοφοβία τους. Καλούν ξανά το νέο και του λένε ότι αυτός που τον θεράπευσε είναι αγύρτης και αμαρτωλός. Τότε λαμβάνουν την αποστομωτική απάντηση, ότι αν ήταν αμαρτωλός δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τόσο θαυμαστό. Αυτό τους έκανε έξω φρενών και τον πέταξαν έξω, διότι δεν επιθυμούσαν να κάνει μαθήματα σε αυτούς που είχαν κοινωνική θέση, δύναμη και πλούτο και θεωρούσαν τους εαυτούς τους σοφούς, ένας νεαρός ασήμαντος στον οποίο δεν θα έδιναν καμία σημασία πριν του συμβεί αυτό το γεγονός.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, το παράδειγμα των Φαρισαίων και ας πάψουμε να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια, να αδικούμε, να περιφρονούμε και να συκοφαντούμε τους συνανθρώπους μας σε κάθε τομέα της ζωής μας και ας αποκτήσουμε λίγο έστω από το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την πίστη του νέου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: