e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Μπανάτο Ζακύνθου 1981: Φωτο-αναδρομή στο Πανηγύρι της Παναγούλας


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Οι άγνωστες φωτογραφίες που πρωτοδημοσιεύουμε σήμερα, προερχόμενες από το προσωπικό αρχείο μας, αφορούν στο σεπτεμβριανό Πανηγύρι τση Παναγούλας στο Μπανάτο, το 1981. Ακολουθούν ορισμένες επιγραμματικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες προκύπτουν, καθώς επιστρέφουμε σε αυτές τις φωτο-αναδρομές:
  • Ο νέος Ναός της Παναγούλας έχει ήδη ορθωθεί, τα Εγκαίνια έχουν τελεσθεί τον Μάιο του 1980 (από τον οικείο Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα) και τώρα (1981) γίνονται τα εξωτερικά επιχρίσματα και τα φουρούσια, κατ' απομίμηση του αφανισμένου από τους σεισμούς του 1953 χωραΐτικου Ναού του Αγίου Λουκά. Φαίνονται οι σχετικές σκαλωσιές.
  • Η Καθέδρα με την Εικόνα τση Κυράς τση Παναγούλας φέρει το συνηθισμένο κατ' εκείνη την εποχή κουρτινάκι, τιμής ένεκεν προς τη Χάρη Της.
  • Στο συγκεκριμένο πανηγύρι του 1981 χοροστατεί ο σχολάζων τότε Μητροπολίτης πρώην Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παύλος (Σοφός), ο Ζακύνθιος (+16.10.1995). 
  • Διάκονος είναι ο Ανδρέας Κωστόπουλος (εκ δεξιών - συνταξιούχος σήμερα) και εξ αριστερών του Μητροπολίτου είναι ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Κόκλας, μακαριστός πλέον. Εκ των διακρινομένων Ιερέων, τελετάρχης είναι ο ιεροκήρυκας Αλέξιος Ξένος, ενώ συμμετέχουν οι κεκοιμημένοι Ιερείς: Νικόλαος Σεμιτέκολος, Σπυρίδων ιερέως Χαραλάμπους Κοντονής, Σπυρίδων Καψάσκης, Γεώργιος Μυλωνάς, Νικόλαος Αβούρης, Παναγιώτης Σπουργίτης, Ιωάννης Ζαρκάδης, Παναγιώτης Έκτορας και ο οικείος Εφημέριος Διονύσιος Μαμφρέδας.
  • Οι ιεροψάλτες είναι όλοι πλέον κεκοιμημένοι: Τιμόθεος Κάνδηλας εκ Χουρχουλιδίου, Σκοπιώτης Κοντονής, Ελπιδοφόρος ιερέως Χαραλάμπους Κοντονής, Ιωάννης (Γιάνγκος) Αβούρης εκ Μαριναίικων.
  • Στην προτελευταία φωτογραφία, βαστάζους της Εικόνας γνωρίζουμε τους Τιμόθεο Ευστ. Παράσχη και τον δάσκαλο Νικόλαο ιερέως Χαραλάμπους Κοντονή, στο πίσω μέρος της Εικόνας, τον Ιωάννη Δημ. Στραβοπόδη. Όλοι κεκοιμημένοι πλέον.
  • Σε μια φωτογραφία φαίνεται και νερό που λιμνάζει. Είναι διότι έβρεχε ολημερίς. Ήταν το σύνηθες πρόβλημα του Πανηγυριού. Η εποχή είχε τα πρωτοβρόχια, κατά συνέπεια δεν συμμετείχε ικανός αριθμός πανηγυριστών, οπότε -συν τω χρόνω- και μετά από κάμποσα αποτυχημένα πανηγύρια, αποφασίστηκε το Πανηγύρι στη Παναγούλας να μετατεθεί από την πρώτη ή δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, στην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου (οπότε γιορτάζει και ο Ναός). Το νέο πανηγύρι πραγματοποιήθηκε το 15αύγουστο του 2006 κι έκτοτε έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και απαράμιλλη συμμετοχή λαού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: