Η ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η ενότητα και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μιλούν με μία φωνή και δίνουν ενιαία μαρτυρία στον κόσμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα το πράξουν στο μέλλον.
Αυτό επισημάνθηκε κατά την ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς (Ελλάδα), όπου ο Παναγιώτατος πραγματοποιεί επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ενότητα της Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση της Συνόδου στην Κρήτη και το ζήτημα της ρωσικής συμμετοχής.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε τις προσπάθειές του από την αρχή της θητείας του για την ενθάρρυνση των συναντήσεων μεταξύ ορθόδοξων προκαθημένων, με αποκορύφωμα διάφορες προπαρασκευαστικές συνεδρίες. Είπε ότι τον Ιανουάριο του 2016 πρότεινε να πραγματοποιηθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη στον ναό της Αγίας Ειρήνης, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τους Ρώσους, δήθεν λόγω της παρουσίας της ημισελήνου στον τρούλο.
«Λες και η Ρωσία δεν έχει το σφυροδρέπανο του αθεϊστικού κομμουνισμού- όμως η ημισέληνος τους ενόχλησε. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης δεν μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά παρέμεινε μουσείο και, σήμερα, χρησιμεύει ως αίθουσα συναυλιών λόγω των εξαιρετικών ακουστικών ιδιοτήτων της», σχολίασε ο Πατριάρχης.
Αναλογιζόμενος τα γεγονότα της Συνόδου στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε την απροθυμία της Ρωσικής, της Βουλγαρικής και της Γεωργιανής Εκκλησίας, καθώς και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, να συμμετάσχουν σε αυτήν, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επισκέφθηκε το Φανάρι το 2018 για να αποτρέψει το Πατριαρχείο από το να προχωρήσει στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πίστευαν [οι Ρώσοι] ότι η απουσία τους στη Σύνοδο στην Κρήτη ήταν ο λόγος για τον οποίο το Φανάρι θα ανακήρυττε την ουκρανική αυτοκεφαλία. Ωστόσο, δεν πέτυχαν τίποτα και λίγο αργότερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των 40-45 εκατομμυρίων Ουκρανών αδελφών μας σε μια ανεξάρτητη Εκκλησία, απαλλαγμένη από τον έλεγχο της Μόσχας. Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα άρχισε να βομβαρδίζει και να σκοτώνει, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι η μητέρα εκκλησία τους, αλλά ο εχθρός τους».
Ο Παναγιώτατος προέβλεψε ότι με την πάροδο του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία, όπως συνέβη και με άλλες αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Ανέφερε το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ανακήρυξε την αυτοκεφαλία της το 1833, οδηγώντας σε μια 17ετή ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν το τελευταίο την αναγνωρίσει επίσημα το 1850, μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους αδελφούς ιεράρχες για τις συνεχείς επισκέψεις τους στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης είπε: «Όλοι στρέφονται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σημείο αναφοράς, το κέντρο της Ορθοδοξίας, την αγαπημένη Μητέρα Εκκλησία. Οι εξαιρέσεις είναι τα αρχαία Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και η Εκκλησία της Κύπρου- όλες οι νέες Εκκλησίες - συμπεριλαμβανομένης της αχάριστης Ρωσικής Εκκλησίας - έχουν τις ρίζες τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου