H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, επί τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στο Καθολικό αυτής.
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024
Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου πρ. Αμασείας κυρού Παύλου
Το πρωΐ της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, μετέβη στο Κοιμητήριο Skogskyrkogården της Στοκχόλμης, όπου, με αφορμή την πρόσφατη μετακομιδή (μεταφορά) του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Αμασείας κυρού Παύλου σε καινό τάφο, κατά την εκπεφρασμένη στην διαθήκη του εκλιπόντος Ιεράρχου επιθυμία του, αλλά και εν όψει της συμπληρώσεως δύο ετών από της κοιμήσεώς του, ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του.
Να σημειωθεί, ότι την προσεχή Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024, θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Θεία Λειτουργία, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κλεόπα, στο τέλος της οποίας θα ψαλεί το διετές μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Παύλου.
Με την ευλογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας η έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους στη Νέα Νότια Ουαλία
Μέλη του Δικαστικού Σώματος της Νέας Νοτίου Ουαλίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας, κ. Andrew Bell, καθώς επίσης Δικηγόροι και φοιτητές της Νομικής Επιστήμης, προσήλθαν το απόγευμα της Τρίτης, 6 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη Ακολουθία επί τη ενάρξει του νέου Δικαστικού Έτους στη ΝΝΟ και να λάβουν την ευλογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Εορτή Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη Θεολογική Σχολή Χάλκης [video]
π. Παν. Καποδίστρια: ΤΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΟΥ
Το ζακυνθινολογικό έργο Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου
Από τις 35.442 χειρόγραφες σελίδες του Μικραγιαννανίτου ένα μέρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, εκτεινόμενο μάλιστα σε περισσότερες από εκατό δακτυλογραφημένες σελίδες, αφορά σε Ζακυνθίους Αγίους, περίπυστες Εικόνες της Ζακύνθου ή Αγίους ιδιαιτέρως τιμώμενους στό νησί.
Ορισμένες βασικές επισημάνσεις: