Στην ιστορική και μαρτυρική νήσο Ίμβρο, γενέτειρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, βρέθηκε κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής 80μελούς ομάδος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
«Ως σκιάς όναρ»: Παράσταση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή παρουσία Βαρθολομαίου
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή είχε τη χαρά να παρουσιάσει στην Αίθουσα Τελετών του σχολείου, το μεσημέρι της 10ης Μαΐου 2024, το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ – Σαν ονείρου σκιά», σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμπαράστασης Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», τη θεατρική ομάδα «ΕΛΕΟΣ» και το φωνητικό σύνολο «ΜΕΜΝηΑ».
Ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, συνοδευόμενος από δωδεκαμελή ομάδα οικογενών του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου της Ουκρανίας με Οικουμενικό Πατριάρχη
Με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, το μεσημέρι, ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy, προκειμένου να μεταφέρει τις θερμότερες ευχές του ιδίου και του Ουκρανικού λαού προς τον Παναγιώτατο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Πάσχα και να τον προσκαλέσει και προσωπικώς να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Διεθνής αυτή Συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την Ελβετική Συνομοσπονδία στη Λουκέρνη τον προσεχή Ιούνιο, και θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.
Μπόχαλη Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας την Ζωοδόχo Πηγή [video-photos]
Καρκαναίικα Βανάτου: Εορτή Παρόδου Αγ. Νικολάου από τη Ζάκυνθο (1087)
Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής
Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ, Θεολόγος – Καθηγητής
Οι Άγιοι Απόστολοι τυγχάνουν ιδιαίτερης τιμής από την Εκκλησία μας, διότι είχαν την υπέρτατη ευλογία από το Θεό να επιλεγούν και να γίνουν μαθητές του Χριστού. Να δουν και να ζήσουν τα θαύματά Του και να ακούσουν το κήρυγμα της σωτηρίας του κόσμου. Κι ακόμα διότι υπήρξαν οι πρώτοι συνεχιστές του έργου Του. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος απόστολος Σίμων, ο επονομαζόμενος Καναναίος, ή Κανανίτης, ή Ζηλωτής.
Βανάτο: Μαγιοστόλιστη η "Κολόννα" του Άι Νικόλα για την ανοιξιάτικη γιορτή του
Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος: Ἡ ἐπαναφορά τοῦ θεσμοῦ τῶν διακονισσῶν εἰς τήν Ὀρθόδοξον ἱεραποστολήν
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύναξη 118 (2011) 25-41.