Στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών τού Νομού Φλώρινας βρίσκεται ο Ιερός Ναός τού Αγίου Αχιλλείου, γνωστός ως «βασιλική τού Αγίου Αχιλλείου». Η βασιλική αποτελεί περίτεχνο και επιβλητικό κτίσμα τού 10ου-11ου αι. μ. Χ., κτισμένο στα ερείπια παλαιότερου ναού τού 6ου αι. Σύμφωνα με μελετητές, η υπάρχουσα βασιλική χτίστηκε, για να φυλάξει το λείψανο τού Αγίου Αχιλλείου, το οποίο αφού μεταφέρθηκε στις Πρέσπες από την καταληφθείσα πόλη τής Λάρισας, τοποθετήθηκε σε τάφο στο διακονικό τού Αγίου Βήματος. Η βασιλική αποτελεί τόσο σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της όσο ευλογία και πνευματική παρακαταθήκη ως χώρος λατρείας τού Θεού και ταφής τού Αγίου Αχιλλείου.
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
“Sacred Ecology: An Interfaith Perspective”. Ecumenical Patriarch Bartholomew at the KAICIID Global Dialogue Forum (Lisbon, Portugal, May 15, 2024)
* * *
Λάρισα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τον Άγιο Αχίλλιο [photos]
15 Μαΐου 2024. Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι σήμερα, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού. Ημέρα χαρμόσυνος για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιο τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID
Στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής κατά την εναρκτήρια συνεδρία του διήμερου Παγκοσμίου Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID, την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στη Λισαβώνα.
Λάρισα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον πολιούχο Άγιο Αχίλλιο [live]
Η μικροψυχία
«Όταν θελήσει ο Θεός να δοκιμάσει τον άνθρωπο ακόμη περισσότερο, παραχωρεί να πέσει στα χέρια της μικροψυχίας» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
Από τα φαινόμενα της εποχής μας η φανερή μικροψυχία. Ό,τι μου χρωστάνε, θα πρέπει, ασχέτως αν όντως είναι έτσι, θα πρέπει να μου το ξεπληρώσουν. Κι ακόμη κι αν γίνει αυτό, ουδέποτε θα τους συγχωρήσω, διότι τόλμησαν να θίξουν εμένα, την μοναδικότητά μου, την ανεπανάληπτη προσωπικότητά μου, που δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει το δίκιο και την αξία μου.