Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Ανακοίνωση Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ρέθυμνο, 16 Φεβρουαρίου 2025

Διαπιστωθέντος ότι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προήλθε σε σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δια των οποίων υβρίζονται πρόσωπα του δημοσίου βίου, προσφάτως δε και η μητέρα θύματος της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δηλοποιεί τα ακόλουθα:

Εκδρομείς εκ της Ενορίας Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου στην Παναγούλα Βανάτου


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 16.2.2025, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, κατέφθασαν 60 εκδρομείς Ζακύνθιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξόρμηση που διοργάνωσε η Ενορία Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, με ηγήτορα τον δραστήριο Εφημέριο, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κονίδη. Τους εκδρομείς δέχτηκε θερμά ο οικείος Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
        Κατ' αρχήν, ενώπιον της περίπυστης Εικόνας της Παναγούλας εψάλη Δέηση υπέρ υγείας πάντων και πασών. 

Κυριακή του Ασώτου 2025 στην Παναγούλα Βανάτου


Κυριακή του Ασώτου, 16 Φεβρουαρίου 2025, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέσθηκε η θεία Λειτουργία, ιερουργήσαντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα ομίλησε προς τους πιστούς, με θέμα: "Κυριακή του Ασώτου Υιού ή του Σπλαχνικού Πατέρα;". Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ! 
        Το ψαλτήρι τίμησε άξια ο ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
        Πριν από την απόλυση έγινε ο Σαραντισμός ενός νεογέννητου βρέφους, του οποίου οι γονείς διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ικονίου Θεόληπτος: "Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για την σύγχυση που προκλήθηκε"

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, όπως του παραγγέλθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ζητά ταπεινά συγγνώμη για την σύγχυση που προκλήθηκε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:

Χίος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Λωβοκομείο όπου έζησε ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός


Στον Ιερό Ναό Αγίου Λάζαρου του Λωβοκομείου Χίου, όπου έζησε, νοσηλεύτηκε και εκάρη μοναχός ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός από το χωριό Σιρικάρι Χανίων, τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Κυριακή του Ασώτου στο Φανάρι [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 16η Φεβρουαρίου 2025, συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα και τους προσκυνητές από την Ελλάδα, καθώς και στα μέλη της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, που πραγματοποιούν προσκύνημα στην Πόλη.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Κυριακή του Ασώτου Υιού ή του Σπλαχνικού Πατέρα;

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Η παραβολή του Ασώτου Υιού (Λουκ. 15, 11-32) αποτελεί μία από τις πλέον συγκλονιστικές και πολυεπίπεδες διηγήσεις του Κυρίου. Φέρει έντονα το στοιχείο της θείας συγκατάβασης και απεικονίζει τη ζωτική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό: μια σχέση που διαρρηγνύεται από την ανθρώπινη αποστασία, αλλά αποκαθίσταται διά της μετανοίας και της θείας αγάπης. Έχει μάλιστα γραφεί ότι, εάν δεν σωζόταν τίποτε από το ιερό κείμενο της Καινής Διαθήκης, αυτή και μόνη η παραβολή θα αρκούσε για να εκφράσει, με πληρότητα και αποτελεσματικότητα, το μυστήριο της θείας Οικονομίας για την σωτηρία του πεπτωκότος ανθρώπου.

Από την απόγνωση στην επίγνωση


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο συγκινητικός λόγος περί του άσωτου γιου (Λουκ 15, 11-32), που χαρακτηρίζει την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, λόγος περιεκτικότατος σε θεολογικά μηνύματα ζωής, βρίσκει ακριβές αντίκρισμα στην προσωπική του καθενός μας περίπτωση. 

Μήπως είναι ψέμα ότι βιώνουμε κάθε στιγμή την στυφή γεύση της αποστασίας ή την πικρότατη θλίψη της ασωτίας μας; Μήπως, ολοένα, μακραίνοντας από την Χάρη και την Χαρά που μάς δώρισε ο Δημιουργός, δεν ασφυκτιούμε σε κάθε λογής άγχη, ακαταστασίες, παντοειδείς στερήσεις, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις;

Η ανιδιοτελής αγάπη του Πατέρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή  του Ασώτου Υιού, 16/2/2025

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Οι «σώφρονες» δίκαιοι

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὅταν ὁ ἄσωτος υἱὸς ἐπέστρεψε στὸ πατρικό του σπίτι καὶ ἔγινε δεκτὸς μὲ ἀνοιχτὲς ἀγκάλες ἀπὸ τὸν πατέρα του, ὁ μεγαλύτερος ἀδελφὸς δὲν χάρηκε. Καὶ μάλιστα διαμαρτυρήθηκε ἔντονα στὸν πατέρα του, ἐκφράζοντας παράπονο καὶ διαφωνώντας γιὰ τὸν τρόπο ὑποδοχῆς τοῦ ἀδελφοῦ του (Κυριακὴ τοῦ Ἀσώτου). 

Λόγος στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής του Ασώτου

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Βρισκόμαστε στήν δεύτερη Κυριακή τῆς Ἀποκριᾶς. Ὁ κόσμος μᾶς παρέχει  τήν εὐκαιρία γιά ξεφάντωμα, ἡ Ἐκκλησία, ὅμως, μᾶς δίνει τήν εὐκαιρία νά ἀνακαλύψουμε τόν ἀληθινό μας ἑαυτό, νά μάθουμε τί εἶναι αὐτό πού θά δώσει νόημα στήν ζωή μας καί νά ἀνακαλύψουμε τόν δρόμο πού θά μᾶς ὁδηγήσει στήν πηγή τῆς ἀληθινῆς χαρᾶς, πού δέν εἶναι ἄλλη ἀπό τόν Ἀναστημένο Κύριό μας.

«Ως ο άσωτος υιός ήλθον καγώ οικτίρμων». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.  

Ο δρόμος της επιστροφής

Γράφει ο Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής

Πόση απόσταση χωρίζει την ανθρώπινη ψυχή από την αγκαλιά του Δημιουργού; Ένας δρόμος στρωμένος με αγκάθια επιλογών, με σκόνη αυταπάτης, εκεί όπου η φωνή της επιθυμίας πνίγει την αληθινή πνευματική κλήση. Σαν καράβι δίχως πυξίδα, που παραδέρνει στα αφρισμένα κύματα του εφήμερου, ο άνθρωπος χάνεται, συχνά, σε έναν κυκεώνα αναζητήσεων, σε μια έρημο πνευματική, όπου η ύπαρξη φθείρεται σαν άψυχη σάρκα. Μέσα στην αβυσσαλέα πτώση, όμως, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα, σαν ένα λουλούδι που ανθίζει μέσα από τα ερείπια, να αναδυθεί η επίγνωση, η συντριβή, η λαχτάρα για επιστροφή. Μια επιστροφή που δεν είναι απλώς μια κίνηση, αλλά μια βαθιά μεταμόρφωση, μια αναγέννηση της ψυχής…

"Εκτός του σώματος, εις το ίδιον σώμα"


“Πᾶν ἁμάρτημα ὃ ἐὰν ποιήσῃ ἄνθρωπος ἐκτὸς τοῦ σώματός ἐστιν, ὁ δὲ πορνεύων εἰς τὸ ἴδιον σῶμα ἁμαρτάνει” (Α΄Κορ. 6,18)
“Κάθε ἄλλο ἁμάρτημα ποὺ μπορεῖ νὰ διαπράξει κανεὶς βρίσκεται ἔξω ἀπὸ τὸ σῶμα του· αὐτὸς ὅμως ποὺ πορνεύει βεβηλώνει τὸ ἴδιο του τὸ σῶμα”.

Άγιος Φλαβιανός Κωνσταντινουπόλεως


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έδωσαν μεγάλους αγώνες για να διασωθεί η σώζουσα ορθόδοξη πίστη της Εκκλησίας μας. Μόνο που αυτός ο αγώνας τους είχε μεγάλο κόστος για τους ίδιους. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Φλαβιανός αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος προέταξε την ορθόδοξη πίστη και ήρθε σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία.