Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Καλαμάτα: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για τους Β΄ Χαιρετισμούς στην Υπαπαντή

Με την παρουσία πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων και όμιλος προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, υπό την πνευματική ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη, τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μαρτίου ε.έ. η Β' Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα.

Φανερωμένη Βανάτου: Η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών 2025


Εσπέρας Παρασκευής, 14ης Μαρτίου 2025, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα. Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσαν από το ψαλτήρι -κατανυκτικώ τω τρόπω- οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτρης Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Άγγελος Αγαλιανός. 

Δράκα Ζακύνθου: Η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών 2025


Το βράδυ της Παρασκευής, 14.3.2025, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, εψάλη η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου, π. Ιωάννη Ρένεση και καλλίφωνης Χορωδίας, υπό την διεύθυνση του μουσικού και λαμπαδαρίου της Μονής Στροφάδων κ. Παναγιώτη Μαρίνου.

Φανάρι: Β΄ Χαιρετισμοί 2025 στον Πατριαρχικό Ναό [video]


Κατά την αποψινή (14.3.2025) Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος, ο οποίος εν τω τέλει καλωσόρισε μαθητές εξ Ελλάδος, εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά την χοροστασία του κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαρτίου 2025, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Παραμυθίας κυρού Τίτου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και προσκυνητές από το εξωτερικό. 

Η Θεοτόκος διέσωσε τους Χριστιανούς από την θάλασσα της αμαρτίας στην άπειρη ευσπλαγχνία του Υιού Της

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

«Χαίρε, θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν,
χαίρε, πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν».

Στο βιβλίο της Εξόδου, διαβάζουμε για τον καταποντισμό του Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Προφήτης Μωυσής, με την δύναμη του Θεού, έπνιξε στα νερά της τα στρατεύματα που έστειλε ο θεομάχος Βασιλιάς για να γυρίσουν πίσω στην Αίγυπτο, τον λαό του Ισραήλ.

Χώρα ανήροτος, έμψυχος τράπεζα, πηγή ζώντος ύδατος


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Στάχυν η βλαστήσασα τον θείον, ως χώρα ανήροτος σαφώς, χαίρε έμψυχε τράπεζα, άρτον ζωής χωρήσασα, χαίρε του ζώντος ύδατος, πηγή ακένωτος Δέσποινα.»

Οι στίχοι αυτοί, αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο και προερχόμενοι  από τον Ακάθιστο Ύμνο, αποτελούν μιαν επιπλέον βαθιά δοξολογία προς τη Μητέρα του Θεού και μιαν ακόμη αποκάλυψη της σωτηριολογικής αποστολής Της.

Φανάρι: Προηγιασμένη Λειτουργία Παρασκευής Β΄ Νηστειών [video]


Πρωί Παρασκευής Β΄ εβδομάδος των Νηστειών, 14 Μαρτίου 2025, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, τελέσθηκε θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, χοροστατούντος από του Παραθρονίου τού Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
        Στο τέλος ο Πατριάρχης ανέπεμψε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκδημήσαντος προς Κύριον Μητροπολίτου πρώην Παραμυθίας κυρού Τίτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Ουρανών υψηλοτέρα, χαίρε γης το θεμέλιον"

Μία από τις πιο ωραίες παρομοιώσεις για το πρόσωπο της Παναγίας είναι και αυτή που την θεωρεί υψηλότερη από τους ουρανούς. Δεν είναι θέμα σωματικών χαρακτηριστικών. Είναι θέμα πνευματικό. Η Παναγία χώρεσε στην μήτρα της τον Αχώρητο Θεό. Ο ουρανός δεν μπορεί, παρά την έκταση και την απόσταση που καλύπτει που είναι συμπαντική, να συμπεριλάβει τον Θεό εντός του, καθότι ο Θεός ως Δημιουργός των πάντων, και του ουρανού, δεν χωρά πουθενά, αλλά είναι «πανταχού παρών». Κι όμως, ένα ταπεινό κορίτσι, από μία άσημη πόλη, την Ναζαρέτ, αναδεικνύεται ικανή να γίνει χώρα του Αχωρήτου. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ ο υμνογράφος, που γράφει τον Κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου, τολμά να την χαρακτηρίσει «υψηλοτέρα των ουρανών», μη περιοριζόμενος στον άλλο γνωστό χαρακτηρισμό «πλατυτέρα των ουρανών».

Η φέρουσα το δίχως δύση Αστέρι


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

«Χαίρε αστέρος αδύτου Μήτηρ˙ χαίρε, αυγή μυστικής ημέρας».

Κάθε αναγνωστική προσέγγιση του Ακαθίστου Ύμνου ενέχει πάντα τον κίνδυνο, οι όποιες εκτιμήσεις τού μελετητή να μην αποδίδουν με την απαιτούμενη πληρότητα τη στιχουργική και νοηματική δύναμη του κορυφαίου αυτού ποιητικού αριστουργήματος.