Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Μην αγαπήσεις ορφανή και την απαρατήσεις

Καλύτερα το αίμα σου στη θάλασσα να ρίξεις.

Θα το βαράει η θάλασσα θα το κτυπάει το κύμα

Θα αναστενάζεις και θα λες:

Της ορφανής το κρίμα.


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Οι όμορφες φωνές των νέων από το μαγαζί του χωριού, με το μαντολίνο, το ακορντεόν και την κιθάρα τους, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες τραγουδιστές.

Λονδίνο: Δέηση υπέρ των Θυμάτων της Κυπριακής Τραγωδίας


Την Κυριακήν, 30ην Μαρτίου 2025, Δ’ Κυριακήν των Νηστειών (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος), ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας ετέλεσεν την Θείαν Λειτουργίαν εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Haringey Βορείου Λονδίνου. Συλλειτουργούντων μετά του Σεβασμιωτάτου ήσαν ο Αρχιμανδρίτης κ. Απόστολος Τριφύλλης και ο Ιερομόναχος κ. Κωνσταντίνος Μαμούρης, ενώ διηκόνησαν ο Αρχιδιάκονος κ. Γεώργιος Τσουρούς και ο Διάκονος κ. Γεώργιος Ντάλλας.

Μαθητές από Θεσσαλονίκη και Πάτρα στην Μητρόπολη Δέρκων

Την Κυριακή Δ’ Νηστειών (Ιωάννου Συγγραφέως της Κλίμακος), 30 Μαρτίου 2025, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, οι οποίοι συμμετείχαν στο Β’ Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, εκκλησιάσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Χρήστος Ρουμπίδης, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η κ. Ευαγγελία Μπούτσκου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Δρ Πολύβιος Στράντζαλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος, και η κ. Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Βραχναίϊκων Πάτρας.

Αγία Μαρία η Αιγυπτία: Η ενσάρκωση της Μετάνοιας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η περίοδος του Τριωδίου και ιδιαίτερα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι για την Αγία μας Εκκλησία η ιερότερη χρονική διάρκεια του ενιαυτού. Είναι το νοητό στάδιο όπου ο κάθε πιστός καλείται να δώσει τον προσωπικό του αγώνα για την ψυχοσωματική του κάθαρση από τους ρίπους της αμαρτίας. Να βιώσει την ορθόδοξη πνευματικότητα, η οποία ταυτίζεται με την ανάκτηση της αυθεντικής του φύσεως, από τη φθορά και την αμαρτία, «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφ. 4,13). Η προπαρασκευή μας για τον εορτασμό του Πάσχα είναι ταυτόσημη με την πνευματική μας προαγωγή και ωρίμανση, ώστε να καταστούμε «σύμμορφοι της εικόνος του Υιού (του Θεού)» (Ρωμ. 8,29). Ολόκληρο το πνευματικό κλίμα, οι ιερές ακολουθίες, τα τιμώμενα πρόσωπα και οι μνήμες γεγονότων είναι ένα συνεχές και κραυγαλέο κάλεσμα να έρθουμε «εις εαυτόν» (Λουκ. 15,17).

Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Ίμβρος, Γενέτειρα Πατριαρχική» στο Ρέθυμνο

Το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Ίμβρος, Γενέτειρα Πατριαρχική».