Πέμπτη 24 Απριλίου 2025
Μπόχαλη Ζακύνθου: Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός για την Ζωοδόχο Πηγή
Μαριναίικα Βανάτου: Αναστάσιμη Σύναξη Πέμπτης του Πάσχα 2025 στην Βαγγελίστρα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη Συμποσίου για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο [video-photos]
Στην σημασία της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας αλλά και στην εφετινή επέτειο των 1700 ετών από τη σύγκλησή της αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, κηρύσσοντας της έναρξη σχετικού Ακαδημαϊκού Συμποσίου στο Φανάρι.
"Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός"! Θεολογική μονογραφία στο ανέσπερο αναστάσιμο φως
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Άγιος Νεομάρτυς Δούκας ο ράπτης εκ Μυτιλήνης
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Το νέφος των Νεομαρτύρων λαμπρύνουν, ως νοητοί αστέρες, το νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Υπήρξαν, σε ηρωικό φρόνημα, εφάμιλλοι των Μαρτύρων της αρχαίας Εκκλησίας, εμμένοντας στην σώζουσα χριστιανική πίστη και στην αγία βιωτή, την οποία επαγγέλλεται το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Νεομάρτυς Δούκας ο Ράπτης από την Μυτιλήνη, ο οποίος γδάρθηκε ζωντανός από τους μουσουλμάνους Αγαρηνούς, επειδή αρνήθηκε τον εξισλαμισμό και καταφρόνησε την ακολασία που υπαγορεύει το Ισλάμ.
Αγία Ελισάβετ η θαυματουργή
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Οι όσιες γυναίκες συναγωνίστηκαν επάξια στην άσκηση, στην αρετή και στην αγιότητα τους άνδρες οσίους. Τα συναξάρια της Εκκλησίας μας είναι γεμάτα από άγιες γυναίκες, οι οποίες αναδείχτηκαν σε ύψη αγιότητας και αξιώθηκαν να θαυματουργούν. Μια από αυτές είναι και η αγία Ελισάβετ η Θαυματουργός.
Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού