Κυριακή 27 Απριλίου 2025
Αγριλιά Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία Κυριακής του Θωμά 2025
Φανερωμένη Βανάτου: Η Κυριακή του Θωμά 2025
Οι τελειόφοιτοι της Αθωνιάδος Σχολής στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση τους Οσιωτ. Ιερομονάχους Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη και Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, μέλη της Εφορείας της Αθωνιάδας Σχολής, Γεράσιμο Αγιοπαυλίτη και Δαμασκηνό Καρεώτη, Εφημέριο της Αθωνιάδας, τους Ελλογιμ. κυρίους Γεώργιο Μεταλλίδη και Μιχαήλ Κεχαγιά, Διευθυντή και Καθηγητή της Σχολής αντίστοιχα, και όμιλο τελειοφοίτων μαθητών του ιστορικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στους οποίους μίλησε πατρικώς και έδωσε την πατριαρχική ευλογία του για κάθε επιτυχία στη μελλοντική πορεία τους. Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος προσκάλεσε όλους τους ανωτέρω στην Πατριαρχική τράπεζα.
______
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου
Κίεβο: Κυριακή Θωμά 2025 στην Καθέδρα της εν Ουκρανία Εκκλησίας [video-photos]
Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα και ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά, 27 Απριλίου 2025, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ της πρωτεύουσας.
Φανάρι: Κυριακή Θωμά 2025 στον Πατριαρχικό Ναό [video-photos]
Απόστολος Θωμάς: Ο δύσπιστος μαθητής του Κυρίου
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Το "Χριστός Ανέστη" ως παυσίλυπο
Η ΑΝΩΘΕΝ ΕΙΡΗΝΗ
Του π. Γεωργίου Λέκκα
Η Ειρήνη αποτελεί τον τρόπο ζωής της Αγίας Τριάδος και ο Υιός του Θεού, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ήρθε στη Γη και έγινε άνθρωπος ώστε να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι, μέσω της Εκκλησίας, να ξαναγίνουν μέτοχοι της Ειρήνης του Θεού. Σε κάθε Θεία Ευχαριστία ο Κύριος Ιησούς Χριστός μάς προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του ώστε μέσω Αυτών να έχουμε απευθείας πρόσβαση στο Βασίλειο της Ειρήνης του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Η Ανάσταση του Κυρίου σήμανε την έναρξη μιας νέας ζωής και ενός καινούργιου κόσμου
Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού
Μια εβδομάδα έχει περάσει από την λαμπρή νύχτα της Αναστάσεως και ακόμη η ψυχή μας δεν έχει χορτάσει το φως των αναστάσιμων λαμπάδων και την απερίγραπτη χαρά του πρώτου «Χριστός Ανέστη». Και αν, πριν επτά ημέρες, υπήρξαμε μάρτυρες του πιο χαρμόσυνου και του πιο υπέρλογου γεγονότος της ανθρώπινης ιστορίας, σήμερα, τόσο η ευαγγελική όσο και η αποστολική περικοπή, μας διαβεβαιώνουν πως η Ανάσταση του Κυρίου μας δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά η έναρξη μιας νέας ζωής και ενός καινούργιου κόσμου.
"Λαλεῖτε πάντα τὰ ρήματα τῆς ζωῆς ταύτης”
Το άγγιγμα της πίστης
Γράφει ο Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής
Βαθιά βραδιά σκεπάζει την πόλη, εσπέρα της πρώτης εκείνης ημέρας μετά το Σάββατο, όταν ο χρόνος έμοιαζε με παγωμένη αιωνιότητα. Αυτή η Κυριακή, που ονομάστηκε του Θωμά, φέρνει στο νου μας την αφήγηση του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ιστορία που πλέκει μαζί το φόβο και τη χαρά, την αμφιβολία και τη βέβαιη ομολογία. Καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων (Ιωάν. 20,19), εικόνα που λαμπυρίζει στη μνήμη, σε ψυχές συσπειρωμένες σε εσωτερικούς θαλάμους, κλειστές όχι μόνο από τον εξωτερικό κίνδυνο, αλλά και από το βαθύτερο τρόμο του ακατανόητου, της απώλειας, του κενού που άφησε ο Σταυρός. Η ανάσα του κόσμου ήταν κομμένη, και η ελπίδα μια φλόγα που τρεμόπαιζε σε χειμερινό άνεμο. Εδώ, σ' αυτό το ασφυκτικό παρόν, το ιστορικό γεγονός της Ανάστασης, εισέρχεται όχι ως ιδέα, αλλά ως Πρόσωπο, ως παρουσία που διαρρηγνύει τα κλείθρα της λογικής και της απελπισίας.
Η σωτήρια ομολογία του Θωμά
Γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Χριστός Ανέστη!
Το μήνυμα της Αναστάσεως, της νίκης του θανάτου έναντι της ζωής, από την προηγούμενη Κυριακή, αντηχεί σε όλη την οικουμένη. Ο Χριστός νίκησε το θάνατο.
Αυτόπτες και αυτήκοοι
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Ὁ ἀπόστολος Θωμᾶς προκάλεσε τὸν Χριστό, ὁ Χριστὸς δέχτηκε τὴν πρόκληση καὶ ἀνταποκρίθηκε στὸν Θωμᾶ. Καὶ ἄλλοι κατὰ καιρούς, ἀλλὰ καὶ κατὰ τὴν ὥρα τῆς Σταύρωσης, προκάλεσαν τὸν Χριστό, ἀλλὰ Ἐκεῖνος γιὰ τοὺς δικούς του λόγους δὲν ἔδωσε σημασία. Ἡ προθυμία τοῦ Χριστοῦ νὰ ἀπαντήσει στὴν πρόκληση τοῦ Θωμᾶ δείχνει ὅτι ἦταν ἄκρως σημαντικὸ τὸ θέμα καὶ ὄχι μιὰ περιθωριακὴ λεπτομέρεια (Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ). Ἀλλὰ γιατί;