Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Αυγούστου προμηνύματα


Ο Αύγουστος, για όσους κρατιόμαστε από τον βράχο της παράδοσής μας, είναι συνδεδεμένος με την Παναγία. Νιώθουμε την ανάγκη από την πρώτη κιόλας μέρα του, να περάσουμε από κάποιον ναό, την ώρα του δειλινού, και να ακούσουμε και να συμψάλουμε το “πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς προς σε καταφεύγω, σωτηρίαν επιζητών, ω μήτερ του Λόγου και παρθένε, των δυσχερών και δεινών με διάσωσον” ή “των λυπηρών επαγωγαί χειμάζουσι την ταπεινήν μου ψυχήν και συμφορών νέφη την εμήν καλύπτουσι, καρδίαν, Θεονύμφευτε, αλλ’ η φως τετοκυία, το θείον και προαιώνιον, λάμψον μοι το φως το χαρμόσυνον”. Είναι τα δύο πανέμορφα ποιήματα των παρακλητικών κανόνων, του Μικρού και του Μεγάλου, που μας υπενθυμίζουν την πορεία της ζωής, τους πειρασμούς μας, την ανάγκη για φως, για σωτηρία, για βοήθεια, για χαρά που ξεπερνά τα μέτρα και τα όρια του παρόντος. Είναι η Παναγία η μορφή αυτή που μπορεί να μας δώσει ό,τι ζητάμε και σ’ αυτήν απευθυνόμαστε, όσοι ακόμη αντέχουμε να βλέπουμε τον Αύγουστο όχι μόνο ως μήνα διακοπών από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και ως καιρό, ευκαιρία για αναζήτηση της αλήθειας του μέσα κόσμου μας.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Σιναίου για την απόφαση Σιναϊτών να τον πάψουν

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός δήλωσε:

Περιοδικό "ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ", τεύχος 169


Διαβάστε ψηφιακά το τεύχος 169 του περιοδικού "ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ", ακολούθως:

Άγιον Όρος: Απανθρακωμένη σορός στο φορτηγό που κάηκε σε δασική έκταση

Απανθρακωμένη σορός εντοπίστηκε εντός του φορτηγού οχήματος, από όπου ξεκίνησε πυρκαγιά σε δασική έκταση που ανήκει στα διοικητικά όρια της I.M. Αγίου Παύλου, στο Άγιο Όρος Χαλκιδικής. To φορτηγό μετέφερε πέτρες και άλλα δομικά υλικά για εργασίες στη Ι.Μ Φιλοθέου και ο οδηγός του, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε σε γκρεμό.

Βανάτο: Οι σπιτικές Παρακλήσεις του 15αύγουστου ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από την 1η Αυγούστου υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Δηλαδή, ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και εκεί τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.