Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Απάρνηση του εαυτού του και άρση του δικού του σταυρού

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή μετά την Ύψωση, 17 Σεπτεμβρίου 2023

(Μαρκ. 8,34 – 9,1)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο σταυρό που φέρει στους ώμους του ο πραγματικός χριστιανός, ο πραγματικός μαθητής του Κυρίου, μέσω του οποίου γίνεται μέτοχος της αληθινής ζωής.

Ο Κύριος, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές Του, αλλά και στο πλήθος που τον περιέβαλε, εξήγησε τι σημαίνει να τον ακολουθεί κάποιος. Ο Ίδιος παρουσιάζει ως μοναδική προϋπόθεση αυτής της συνοδοιπορίας την απάρνηση του εαυτού του και την άρση του δικού του σταυρού. Με τον σημερινό του λόγο ο Κύριος καλεί κάθε άνθρωπο να λάβει μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη απόφαση.  Σημαντική, γιατί με αυτή μπορεί να γίνει πραγματικός μαθητής και φίλος Του, και δύσκολη γιατί ο αληθινός χριστιανός οφείλει να κάνει την υπέρβαση και να «απαρνηθεί τον εαυτό του», όπως ακριβώς αναφέρει ο Κύριος. Τι σημαίνει όμως, να απαρνηθεί κάποιος τον εαυτό του; Η άρνηση του εαυτού μας αποτελεί την άρνηση του εγώ μας, την κατεδάφιση δηλαδή του εγωκεντρικού τείχους που υψώνουμε καθημερινά γύρω μας και την διάνοιξη διαδρόμου που οδηγεί στο εμείς.

Συνεχίζοντας ο Κύριος τον λόγο του, διερωτάται, ποιο είναι το όφελος του ανθρώπου, εκείνου που θα κερδίσει τον κόσμο όλο και θα ζημιώσει στην ψυχή του; Και τι μπορεί να δώσει ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα για τη ζωή του; Εννοώντας, πάντα την αληθινή ζωή κοντά στον Θεό.

Η απάντηση που μπορεί να δοθεί και στα δυο αυτά ερωτήματα του Κυρίου είναι ότι η αξία του κόσμου ολόκληρου είναι πολύ μικρή μπροστά στην αληθινή ζωή κοντά στον Χριστό. Ο Κύριος, με τα λόγια του σήμερα, προτείνει σε όλους μας έναν τρόπο ζωής, ο οποίος δεν στηρίζεται σε μια απλή εσωτερική μεταστροφή του χαρακτήρα και της σκέψης μας, αλλά σε έναν τρόπο ζωής με σταυρικά στοιχεία. Αμήν!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.