Με την ευκαιρία της επετείου της αρχής του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρετανών (οργάνωση ΕΟΚΑ – 1η Απριλίου 1955) και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων και την κατοχή της μισής Μεγαλονήσου (τον Ιούλιο του 1974), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ενορίας Βανάτου “Αληθώς”, οργάνωσε και παρουσίασε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική αφιερωματική εκδήλωση, την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου.
Προσήλθαν πλήθος Ζακυνθινών, φίλων της Ιστορίας και της Μουσικής, ώστε και με την παρουσία τους να αποτίσουν φόρο τιμής στην αδικοδιχασμένη αδελφή Κύπρο και στους αδιάκοπους, μέχρι και σήμερα, αγώνες των παιδιών της. Επικεφαλής των παρόντων ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ παραβρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου, ο Διευθυντής του Πυροσβεστικού Σώματος Ζακύνθου και η Διευθύντρια της Πυροσβεστικής του Αεροδρομίου Ζακύνθου, όπως και ευάριθμοι κληρικοί του νησιού, αλλά και άνθρωποι των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Σημειωτέον ότι, παρά την θέλησή του, για λόγους υγείας στενού συγγενούς του, απουσίαζε στην Αθήνα ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, εκφωνήθηκε βιωματική ομιλία από τον κ. Βενιζέλο Χριστοδούλου, Κύπριο Εκπαιδευτικό, ο οποίος ζει μόνιμα από το 1976 στη Ζάκυνθο. Με μάτια βουρκωμένα συχνά, αναφέρθηκε αφ’ ενός μεν στην ίδρυση και απελευθερωτική δράση της ΕΟΚΑ, αφ’ ετέρου δε, στο πώς ο ίδιος έζησε εκ του σύνεγγυς τα φρικτά γεγονότα της εισβολής των Τούρκων στη γενέτειρά του. Είχε μάλιστα προβλέψει να εκθέτει φωτογραφίες του καμένου από τους Βρετανούς σπιτιού του και άλλες ενδεικτικές φωτο-αποδείξεις των κατά καιρούς θηριωδιών των εισβολέων και κατακτητών.
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ακούστηκαν τραγούδια, που αφορούν στην μαρτυρική Κύπρο, “χρυσοπράσινο φύλλο στην άκρη του πέλαγου”, εσταυρωμένη ακόμη, τα οποία αποδόθηκαν υπέροχα από τον καλλιτέχνη και ιεροψάλτη κ. Δημήτρη Κάνδηλα, συνοδευόμενον από “Το όνειρο του παιδιού”, την πολυφωνική Μικτή Χορωδία που διευθύνει. Τραγούδια επίσης απέδωσαν αισθαντικά και από καρδιάς, και άλλα μέλη της Χορωδίας. Όλοι οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Ενδιάμεσα των μελωδιών, από τον εκπαιδευτικό κ. Σταμάτη Ζούλα αναγνώσθηκαν ποιήματα, για τους διαχρονικούς αγώνες της Κύπρου, προερχόμενα από την κυπριακή Γραμματεία.
Εκ μέρους του “Αληθώς”, αποδόθηκε τιμητικά στον κ. Βενιζέλο Χριστοδούλου μια ασημένια εικόνα της Παναγίας, στον δε κ. Δημήτρη Κάνδηλα και τη Χορωδία “Το όνειρο του παιδιού” απονεμήθηκε ένα από τα βραβεία που θέσπισε το Μορφωτικό Κέντρο, δηλαδή Τιμητικό Δίπλωμα μετά Χρυσού Σταυρού, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη συνεισφορά τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ζακύνθου και κυρίως του Βανάτου, δεδομένου ότι ο κ. Κάνδηλας είναι επί πολλά πλέον χρόνια Ιεροψάλτης της Ενορίας. Τις απονομές έκανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.
Στο τέλος, ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε θερμά τον Ομιλητή, τους Καλλιτέχνες και την Χορωδία, διότι, σε πολύ σύντομο διάστημα υλοποίησαν την πρότασή του για το πολυαπαιτητικό αυτό αφιέρωμα στην Κύπρο, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο φέτος, μισόν αιώνα μετά την εισβολή του 1974. Ο π. Παναγιώτης τόνισε, εξάλλου: “Καθώς ετοιμαζόταν αυτή η εκδήλωση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, στις 18 Μαρτίου έκανε τις εξής προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις για την εισβολή: ‘Στην ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 […], ίσως, αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, […] να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας’. Αυτές οι αποτροπιαστικές δηλώσεις κάνουν περισσότερο επίκαιρη και χρειαζούμενη την αποψινή εκδήλωση μνήμης και τιμής των (ακόμη και ακόμη) αγωνιζόμενων Κυπρίων, το δε σύνθημα ‘ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ’, καθίσταται περισσότερο ηχηρό έως και την οριστική Απελευθέρωση, η οποία – ατυχώς – δεν διαφαίνεται στο λαβυρινθώδες τούνελ της σύγχρονης Ιστορίας.”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.