Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος στο Σαμπεζύ στην Ελβετία

Προκειμένου να προωθήσει υποθέσεις της Εκκλησίας του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος επισκέφθηκε τη Γενεύη της Ελβετίας, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο.

Το πρωί της Τετάρτης, 10 Απριλίου, ο Μακαριώτατος μετέβη στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Πάστορα Jerry Pillay, τμηματάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού. Το μεσημέρι αναχώρησαν για το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey, όπου παρετέθη γεύμα από τους υπευθύνους του Συμβουλίου προς τιμήν του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου. Οι γόνιμες συνομιλίες συνεχίσθηκαν κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στους χώρους του Ινστιτούτου μετά το πέρας των οποίων επέστρεψαν στην Γενεύη.

Ευθύς μετά την επιστροφή στην Γενεύη, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας μετέβη στο εν Σαμπεζύ Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον υψηλό επισκέπτη και τον συνοδό του υποδέχθηκε στην είσοδο των Γραφείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, πλαισιούμενος από συνεργάτες του, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Φανούριο Θολιώτη και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Βασίλειο Κοτρότσιο, Πρωτοσύγκελλο και Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ἑλβετίας, αντιστοίχως, τον Πρωτοπρ. κ. Alexandre Sadkowsky, Αρχιερατικό Επίτροπο των γαλλοφώνων Ενοριών και υπεύθυνο για τη λατρευτική ζωή και την ποιμαντική μέριμνα των Ουκρανών προσφύγων, τον Ιερολ. Αρχιδιάκονό του και Γραμματέα του Κέντρου κ. Γαβριήλ Baratashvili, τον ουκρανικής καταγωγής Ιερολ. Διάκονο κ. Andrei Iatsenia, τον κ. Γεώργιο Λαιμόπουλο, Άρχοντα Μ. Ιερομνήμονα, Γραμματέα του Δ. Συμβουλίου του Κέντρου και πρ. Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του Π.Σ.Ε., τον κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους, Ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου, τον Δρα Γκάρυ Βατσικούρα, Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου και μέλος της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Μητροοπόλεως Ελβετίας, και φοιτητές του προειρημένου Ινστιτούτου.

Ακολούθησαν συνομιλίες στη μεγάλη Αίθουσα του Κέντρου, την καλουμένη των Προκαθημένων, όπου ο Μητροπολίτης Ελβετίας απηύθυνε τους προσήκοντες λόγους υποδοχής, υπέμνησε τις επίσημες επισκέψεις στο Ορθόδοξο Κέντρο πολλών Προκαθημένων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αναφέρθηκε στην 58ετή ιστορία του Ορθοδόξου Κέντρου, εξήρε την διακονία του στις διορθόδοξες συναντήσεις καθ᾽ όλη την μακρά πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, υπογράμμισε την προσφορά του στον διαχριστιανικό διάλογο και τις διαθρησκειακές ακαδημαϊκές συναντήσεις, επεσήμανε την σημαντική συνεισφορά του στην ακαδημαϊκή θεολογική παιδεία, την τελευταία 27ετία, δια της λειτουργίας του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας, και κατέκλεισε ευχόμενος ευόδωση των σκοπών της επισκέψεως του υψηλού επισκέπτου στην Ελβετία. Λόγου γενομένου περί του Ινστιτούτου του Ορθοδόξου Κέντρου, ο Μακαριώτατος αποδέχθηκε ασμένως πρόταση του Μητροπολίτου Ελβετίας να υποδεικνύονται από την Εκκλησία της Ουκρανίας υποψήφιοι φοιτητές. Κατά τον Μακαριώτατο, αυτό θα είναι δυνατόν μετά την λήξη του πολέμου και την αποκατάσταση της ειρήνης στην πολύπαθη χώρα του. Εν συνεχείᾳ, ο λόγος εστράφη στην επιδεικνυομένη από την Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας ποιμαντική μέριμνα υπέρ των Ουκρανών προσφύγων και της προσφοράς της δυνατότητος τελέσεως στην ουκρανική γλώσσα της θείας λατρείας σε τρεις Ενορίες της Μητροπόλεως. Μετά το πέρας των συνομιλιών αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα μεταξύ του Μακαριωτάτου και του Μητροπολίτου Ελβετίας.

Ακολούθησε προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Η κάθοδος προς τον ναό από την εξωτερική κλίμακα επέτρεψε στον Μακαριώτατο να έχει πλήρη εικόνα του κτηριακού συγκροτήματος του Κέντρου και να θαυμάσει την θέα προς την λίμνη Leman και την αντίπερα όχθη και, στο βάθος του ορίζοντος, το Λευκό Όρος, την υψηλότερη κορυφή των Άλπεων.

Εν συνεχείᾳ, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης (Κρύπτη), όπου δύο φορές τον μήνα τελείται στην ουκρανική γλώσσα η Θ. Λειτουργία. Ακολούθως, ανέπεμψε σύντομη δέηση επί του τάφου του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού, του από Ελβετίας.

Στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο κατά την άφιξη και την αναχώρησή του απεδόθησαν οι προσήκουσες τιμές.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.