Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Μαχαιράδο Ζακύνθου: Υποδοχή χρυσωμένης Καθέδρας της Αγίας Μαύρας [video-photos]

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑΣ – ΜΑΧΑΙΡΑΔΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στο όμορφο πλακόστρωτο προαύλιο, με το πυργοειδές βενετσιάνικο καμπαναριό με τις τέσσερις καμπάνες να δεσπόζει, βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Μαύρας. Στο εσωτερικό της φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της στολισμένη από αμέτρητα αφιερώματα- στολίδια των πιστών. Κάποτε το εσωτερικό της εκκλησίας αποτελούσε έργο μοναδικής θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας με την πολυτέλεια, τις εικόνες, τις μοναδικές συνθέσεις με τα υπέροχα χρώματα, τα ξυλόγλυπτα και κυρίως με το χρυσόγλυπτο τέμπλο ζακυνθινού μπαρόκ. 

Όλα αυτά δυστυχώς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, όταν το εσωτερικό της εκκλησίας κάηκε. Σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους κατοίκους του νησιού και από τον πολύ δραστήριο ιερέα της να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση. Στο εσωτερικό της υπάρχει φωτογραφία όπου μπορείς να θαυμάσει ο επισκέπτης πώς ήταν η εκκλησία πριν την πυρκαγιά και να εκτιμήσει το σπουδαίο έργο που γίνεται για την επαναφορά της.

Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, την Αγία Μαύρα. Την ημέρα της γιορτής γίνεται ολονυκτία και όλο το χωριό ξενυχτά και γιορτάζει την προστάτιδα του. Φέτος, λόγω Μεγάλης Παρασκευής (3/5), η εορτή θα μεταφερθεί στην Κυριακή του Θωμά (12/5/2024).


Σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών 21 Απριλίου 2024 κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετά Αρτοκλασίας, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, η ενορία του Μαχαιράδου υποδέχθηκε επισήμως τη νέα μεγαλοπρεπή και ξυλόγλυπτη – επιχρυσωμένη Καθέδρα της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαύρας, πιστό αντίγραφο της κατεστραμμένης από την πυρκαγιά του 2005 παλαιάς και ιστορικής περιπίστου Ιεράς Εικόνος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.