Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Δεητικό προσκύνημα στη σεβάσμια Μονή του Θαβωρίου Όρους


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 14.2.2020

Εκεί μάλιστα, στο προσκύνημα επί του Όρους Θαβώρ, ο π. Π. Κ., μαζί με δέηση υπέρ υγείας πάντων και πασών, ανέγνωσε -κατά το έθος- το Ευαγγέλιο του υπερφυούς γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώπιον των Μαθητών του και της συνεμφανίσεως του Μωυσέως και του Προφήτη Ηλία.



Το όρος Θαβώρ (στην εβραϊκή γλώσσα הר תבור , σύγχρονη προφορά Har Tavor, τιβεριανή προφορά Har Tāḇôr) είναι χαμηλό βουνό της Κάτω Γαλιλαίας, στο Ισραήλ. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της κοιλάδας Γιεζρεέλ, 18 χιλιόμετρα δυτικά από τη Λίμνη της Τιβεριάδας). Το υψόμετρο της κορυφής του είναι 575 μέτρα.


Στην Παλαιά Διαθήκη (Ιησούς του ΝαυήΚριταί), το όρος Θαβώρ αναφέρεται ως ο τόπος της ομώνυμης μάχης μεταξύ του στρατού των Ισραηλιτών υπό τον Βαράκ και του στρατού του Ιαβίν, βασιλιά των Χαναναίων, υπό την αρχηγία του Σισάρα.
Στη χριστιανική παράδοση το όρος Θαβώρ είναι γνωστό ως ο τόπος της Μεταμορφώσεως του Χριστού, μια παράδοση που υπήρχε ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ. (Ωριγένης) ή και παλαιότερα.


Ἐπὶ τῆς κορυφῆς τοῦ ὄρους Θαβὼρ ὑφίσταται ὁ περικαλλὴς ναὸς τῆς Μεταμορφώσεως, κτισμένος μὲν ἐπὶ τῶν ἐρειπίων ἀρχαιοτέρου βυζαντινοῦ ναοῦ ὑπὸ τοῦ ἀειμνήστου Πατριάρχου Ἱεροσολύμων Κυρίλλου (1865), ἁγιογραφημένος δὲ προσφάτως δι’ ἀρίστης βυζαντινῆς ἁγιογραφικῆς τέχνης.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.