Στις 4 Μαρτίου 2023, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα εξέχοντα ορθόδοξα ιερά του Καΐρου, της πρωτεύουσας της Αιγύπτου.
Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος συνάντησαν τον Μακαριώτατο Επίσκοπο και καλεσμένους από την Ουκρανία κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτός ο ναός είναι η δεύτερη πατριαρχική έδρα και γραφείο αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο.
Μετά την προσευχή, ο ηγούμενος του ναού πατήρ Στέφανος εκφώνησε συγχαρητήρια ομιλία, στην οποία εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Αίγυπτο και ειδικότερα στο Κάιρο. «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη μας, του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, να υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο σε αυτόν τον ιστορικό ναό. Προσφέρουμε τις προσευχές μας για εσάς, για τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει από τον πόλεμο, παρακαλούμε τον Θεό να ευλογήσει τη χώρα σας με ειρήνη», είπε στην ομιλία του.
Σε απάντηση, ο Προκαθήμενος του ΑΕΟ ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή, για τις προσευχές και τη χριστιανική αγάπη. «Είμαστε ευγνώμονες για μια τόσο θερμή έκφραση αγάπης για εμάς, για την τοπική μας Εκκλησία και για τον ουκρανικό λαό. Και πιστεύουμε ότι, χάρη στη βοήθεια του Θεού, ο εχθρός θα εκδιωχθεί από τον τόπο μας, θα υπάρξει νίκη και τότε θα εδραιωθεί η ειρήνη», σημείωσε ο Μακαριώτατος Κιέβου.
Μετά από αυτό, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας προσευχήθηκε για νίκη και ειρήνη για την Ουκρανία.
Στον ναό οι υψηλοί επισκέπτες προσκύνησαν απότμημα λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου της Αιγίνης, ο οποίος κάποτε ήταν επικεφαλής της πατριαρχικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, υπηρετούσε σε αυτόν τον ναό και διέμενε κοντά του.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία. Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μέμφιδος έκανε δώρα, ειδικότερα, στον Προϊστάμενο της ΑΕΟ δόθηκε ένα ραβδί από αιγυπτιακό ξύλο από ντόπιους τεχνίτες.
Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι από την Ουκρανία επισκέφτηκαν το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού, όπου γνώρισαν για λίγο την ιστορία της Αιγύπτου. Σε αυτό το μουσείο σώζονται αξιοθέατα της αρχαιότητας και συγκεκριμένα οι μούμιες 19 βασιλιάδων και 5 βασιλισσών της Αιγύπτου.
Ακολούθως, η αποστολή έφτασε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο ηγούμενος της μονής π. Δαμασκηνός και απένειμε αναμνηστικά δώρα. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα εξαιρετικό μνημείο της ιστορίας, γιατί χτίστηκε μέσα στα τείχη μιας πρώην αμυντικής οχύρωσης από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το μέρος όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έμενε η Αγία Οικογένεια όταν κρυβόταν στην Αίγυπτο από τον διωγμό του Ηρώδη.
Ο Μακαριώτατος Επιφάνιος και τα μέλη της αντιπροσωπείας επιθεώρησαν την έκθεση του μουσείου της ιστορίας της μονής και προσευχήθηκαν στον τάφο του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Πέτρου Ζ', τελώντας Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του και των ψυχών άλλων εκλιπόντων Πατριαρχών του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.
Μετά το γεύμα στο μοναστήρι, ο Προκαθήμενος της ΑΕΟ και οι καλεσμένοι προσκύνησαν στον χώρο όπου βρισκόταν η Αγία Οικογένεια στην Αίγυπτο και προσευχήθηκαν για νίκη και ειρήνη για την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.