Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Νεοχώρι ΚΠόλεως: Τρισάγιο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης μπορεί να είναι ο παγκόσμιος ποιητής με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, αλλά στη ζωή του, είχε δύο σημεία αναφοράς που τον καθόρισαν ως δημιουργό και προσωπικότητα. Η Αλεξάνδρεια ως γενέτειρα και η Κωνσταντινούπολη ως εφηβική εμπειρία, σφράγισαν την γήινη και πνευματική πορεία του, προς τον ιδεατό και ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν τη Ζωή!

Βουτούσε την αιχμηρή σαρκαστική του πένα, στο μελανοδοχείο των Θεών και των Δαιμόνων, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα αισθάνεσαι πως σου βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα, ωσάν να καγχάζει για τα ανούσια και μηδαμινά των ανθρώπων όταν τα υπερεκτιμούν εις βάρος των υψηλών ιδανικών!

Αυτόν τον Αλεξανδρινό και συνάμα Κωνσταντινουπολίτη Ποιητή, η Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου, της Πόλης των Πόλεων, τον τίμησε με τρισάγιο και στη συνέχεια με διάλεξη σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε οργανώσει.

Η μεγάλη τιμή για την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, προήλθε κυρίως, από την πρόταση της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου να αναλάβει την επίσημη ομιλία για τον Κωνσταντίνο Καβάφη ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης.

Μια ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, αλλά και για όλο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, καθώς κατά την μετάβασή του εκεί εκπροσωπούσε την Αλεξανδρινή Παροικία, το παρελθόν, το παρόν και την πολύχρονη ιστορία της πόλης που γέννησε τον τιμώμενο ποιητή.

Ο πρ. Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Παντελεήμονας Βίγκας, προσωπικότητα αξιοσέβαστη, περικοσμημένος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ., Θεόδωρο Β’, αλλά και πλήθος άλλων τιμών και διακρίσεων στο βίο του, ήταν ο εμπνευστής αυτής της ποιητικής τελετουργίας και με την αμέριστη στήριξη του νυν Προέδρου κ. Νικόλαου Καλαμάρη, του Επιτρόπου Εκκλησιών κ. Μιχάλη Χανούτογλου και όλων των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της προβεβλημένης Ρωμαίικης Κοινότητας, έπραξαν τα μέγιστα για την διοργάνωση της εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης που τελέσθηκε στο Νεοχώρι το Σάββατο 26ης Απριλίου 2025.

Πριν όμως οδηγηθούμε στην ομιλία της εκδήλωσης, τελέσθηκε Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Παναγίου Τάφου στο Νεοχώρι, όπου εκεί προεξήρχε η μορφή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμπροσευχομένων τoυ Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα – Επόπτου Περιφερείας Βοσπόρου, καθώς και του Αρχιμανδρίτου κ. Τιμόθεου Ραιλάκη Βρανά, του Πρωτοπρεσβύτερου κ. Κωνσταντίνου Βαρθολομαίου – Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του ιερέως κ. Ευάγγελου Γρηγοριάδη.

Με το πέρας Εσπερινού, άπαντες κατευθυνθήκαμε στον παραδίπλα χώρο της Παναγίας Κουμαριώτισας της Κοινότητας Νεοχωρίου, όπου στον κήπο με την απαράμιλλη αισθητική, το πλήθος των παρισταμένων Ρωμιών κατέκλυσε περιμετρικά την προτομή του Κωνσταντίνου Καβάφη για να τελεσθεί το Ιερό Τρισάγιο.

Οι προαναφερθέντες Αρχιερείς και Πατέρες του Πατριαρχικού Θρόνου, απέδωσαν τους βυζαντινούς ύμνους της επιμνημόσυνης δεήσεως, με δεινή φωνητική εκφραστικότητα δημιουργώντας κατάνυξη στους συμμετέχοντες πέριξ της αγαλματένιας μορφής του αλεξανδρινού ποιητή, ενώ στα μάτια όλων μας εκείνη τη στιγμή ένιωθες πως η άψυχη λευκότητα καθίστατο έμψυχη οντότητα.

Η αποστολή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας παρίστατο, με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Κάβουρα, τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Βασίλειο Ζουέ, και με την Γενική Γραμματέα της ΕΚΚ κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ. Το ρεπορτάζ κάλυπτε ο αρχισυντάκτης του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου» κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα Επίτιμος Πρόεδρος κ. Παντελεήμων Βίγκας, μόλις οι Άγιοι Πατέρες τέλεσαν το Τρισάγιο, προέτρεψε τον κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο να διαβάσει ένα ποίημα του Καβάφη, εις μνήμη του παγκόσμιου ποιητή, κι εκείνος επέλεξε το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον». Στη συνέχεια προέτρεψε άλλους δύο, και η επιθυμία του κ. Βίγκα πραγματώθηκε ευθύς αμέσως, καθώς μία κυρία διάβασε στα αγγλικά και ο κ. Μιχάλης Χανούτογλου στα τουρκικά.

Η επιμνημόσυνη δέηση, μέσω της οποίας υμνήθηκε και τιμήθηκε ο Αλεξανδρινός ως προς την γενέτειρα και Κωνσταντινουπολίτης ως προς την καταγωγή Κωσταντίνος Καβάφης, υπενθύμισε σε όλους μας την αξία και το μέγεθος της διεθνούς και παγκόσμιας εμβέλειας του ποιητή.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, η δε οργάνωση και αρχοντιά με την οποία οι Ρωμιοί της Πόλης και συγκεκριμένα της Κοινότητας Νεοχωρίου, φρόντισαν τα πάντα να είναι στην εντέλεια, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αποδεικνύει εμπράκτως, ότι οι ικανοί άνθρωποι φέρουν τα επιτυχή αποτελέσματα. 

ekalexandria.org













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.