Η Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, και η Συντονιστική Επιτροπή «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ», διοργανώνουν για έβδομη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ναού, τις θεσμικές πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη παρουσία της ιστορικής Κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από 3 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2025, με αφετηρία τη Χοροστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Παράκληση της 3ης Αυγούστου.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:
Κυριακή, 3 Αυγούστου,
– Χοροστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Παράκληση, ώρα 18:00.
– 19.00: Ομιλία του Ρόδιου φωτογράφου Νικολάου Κασέρη και έκθεση φωτογραφιών του με τίτλο: «Ρέον Φως» (μια μακρόχρονη εικαστική διερεύνηση αναφορικά με τη σχέση του φωτός, του τοπίου και του ιστορικού παρόντος).
Κυριακή, 10 Αυγούστου, Συναυλία, ώρα 19:00.
«Ρωμιοί συνθέτες και τραγουδιστές στους δίσκους 78 στροφών».
Αστικά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου, τα οποία και ηχογραφήθηκαν σε δίσκους 78 στροφών στην Αθήνα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν κομμάτια Κωνσταντινουπολιτών συνθετών.
Νίκος Ανδρίκος: τραγούδι, πολίτικο λαούτο, Μαρία Σεϊτανίδου: τραγούδι
Erhan Bayram: πολίτικη λύρα, Φωτεινή-Ασινέθ Κοκκάλα: κανονάκι.
Τετάρτη, 13 Αυγούστου, ώρα 18:00.
Περιήγηση δια θαλάσσης με σκάφος ξεκινώντας από την αποβάθρα της Στένης.
ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ (Boğaziçi’nde Theotokia) – Υπεύθυνος για την ξενάγηση ο γνωστός ξεναγός Gani Ömür.
Τρίτη, 26 Αυγούστου, Συναυλία, ώρα 19:00.
«Βραδιά Ποντιακής μουσικής»
Το συγκρότημα, γνωστό ως Λεφτοκάρυα, μαζί με τον φίλο τους μουσικό Onur Şentürk. Θα τραγουδήσουν στα Ελληνικά και Τουρκικά.
Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, Βιβλιοπαρουσίαση, ώρα 18:00.
Οι τελευταίοι μάρτυρες αφηγούνται τα Σεπτεμβριανά.
Συγγραφέας-Δημοσιογράφος: Serdar Korucu.
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, Έκθεση φωτογραφίας, ώρα 18:00.
«Το Νιχώρι μέσα από τον φακό του İzzet Keribar».
Η εκδήλωση αυτή θα αφιερωθεί στον Cemal Başkardeş και στον Ηλία Κουλουρίδη.
Νιχωρίτες της ίδιας γενιάς, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κοινότητα Νεοχωρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.