Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου στη Γεωργία για την εορτή της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας

Κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου (με το παλαιό ημερολόγιο, 2 Ιουλίου 2025), η Αποστολική Ορθόδοξος Εκκλησία της Γεωργίας πανηγυρίζει την εορτή της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας μας (Παναγία Βλαχέρνα).

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Ιερά Μητρόπολη Ζουγκντίντι και Τσαΐσης, όπου φυλάσσεται κατά την παράδοση το Ιερό Μαφόριον της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας, το Ιερό Μαφόριον μεταφέρεται από τον τόπο όπου φυλάσσεται (Παλάτι Νταντιάνι – Ιστορικό και Αρχιτεκτονικό Μουσείο), με λιτανείες και δεήσεις στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας της Ιβηρίας, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία, και παραμένει προς προσκύνηση των πιστών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα επιστρέφει πάλι πίσω.

Η εφετινή εορτή τελέστηκε με μεγάλη λαμπρότητα. Στη Λιτανεία της μετακομιδής, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ανθρώπων, και από τη Γεωργία και από το εξωτερικό, έλαβαν μέρος ο ποιμενάρχης της περιοχής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, εκπρόσωποι της κυβερνήσεως, ο δήμαρχος της πόλης και δεκάδες κληρικών και μοναχών της Γεωργίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, έλαβαν μέρος και οι αρχιερείς: Μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Τσαΐσης κ. Γεράσιμος, Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένι κ. Ανδρέας, Επίσκοπος Τσάλκας κ. Γρηγόριος, και ο εφησυχάζων Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του προέδρου της χώρας, του κ. Μιχαήλ Καβελασβίλι, και των λοιπών πολιτικών προσώπων, του προέδρου του κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Σάλβα Παπουασβίλι, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ηρακλή Τσικόβανι, οι οποίοι μαζί με άλλους βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής κυβερνήσεως και τον δήμαρχο της πόλης παρακολούθησαν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος απευθύνθηκε στους πιστούς:

Δόξα και ευχαριστία στον Πλάστη μας, στον Κύριο της αιωνιότητας και στον σεσαρκωμένο δι’ ημάς Ιησού Χριστό για τα πάντα, και ιδιαιτέρως για το μεγάλο δώρο που μας έδωσε και μας χάρισε το Ιερό Μαφόριον της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πρώτα απ’ όλα, μεταφέρω τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Πατριάρχη όλων των Γεωργιανών, του Πατριάρχη Ηλία του Β΄, στα πνευματικά τέκνα της Εκκλησίας της Γεωργίας και σε όλους τους προσκεκλημένους μας, με την ευκαιρία της ιεράς αυτής ημέρας.

Σας συγχαίρω όλους για τη μεγαλοπρεπή και γεμάτη ελπίδα αυτή γιορτή! Ο Κύριος μας χάρισε ανεκτίμητο δώρο — για δύο χιλιετίες να κρατούμε τον σταυρό του.

Η χριστοπρεπής πορεία του λαού μας επιβεβαιώθηκε από τον Κύριο με το ότι στην ανατολική Γεωργία, στον Πατριαρχικό Ναό του Σβετίτσκοβελι στην Μτσχέτα, φυλάσσεται το Τίμιον Ιμάτιον του Κυρίου, αλλά και ότι το Ιερό Μαφόριον της Παναγίας βρίσκεται στη δυτική Γεωργία, στο Ζουγκντίντι. Αυτό είναι μία ουράνια κλήση για την ενότητά μας και την ομόνοια. Πριν εγκατασταθεί ανάμεσά μας το Ιερό Μαφόριον της Θεοτόκου, διέσχισε μεγάλη ιστορική πορεία — από το Ισραήλ στη Γεωργία, από τη Ναζαρέτ στο Ζουγκντίντι.

Παντού, από όπου κι αν πέρασε, αυξήθηκε η χάρη, η προστασία, ενισχύθηκε η πίστη και η ελπίδα, θεραπεύτηκαν οι ψυχές και η αγιότητα εκάλυψε τους πάντας. Οι πιστοί πάντα προσέρχονταν με μεγάλη ευλάβεια στο Ιερό Μαφόριον.

Τον 17ο αιώνα, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Μακάριος Γ’, κάνοντας προσκύνημα στη Χόμπι, ακούμπησε το Ιερό Μαφόριον με ύφασμα που προοριζόταν για αρχιερατικές στολές και το πήρε πίσω ως πηγή μεγάλης χάριτος.

Μέχρι σήμερα δεν έσβησε ο σεβασμός προς αυτό το μεγάλο κειμήλιο· αντιθέτως, αυξάνεται και φανερώνεται η αξία του όλο και περισσότερο.

Το 2007, με ευλογία του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, η γιορτή των Βλαχερνών ανακηρύχθηκε σε πανγεωργιανή εορτή στο Ζουγκντίντι. Το 2000, με απόφαση του κοινοβουλίου, η 15η Ιουλίου είχε ανακηρυχθεί ως αργία στον Δήμο Ζουγκντίντι.

Σεβαστοί Ιεράρχες, αγαπητοί πατέρες, θέλω να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες για τη σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η παρουσία σας στόλισε και τίμησε ακόμη περισσότερο αυτή τη μεγάλη ημέρα.

Σήμερα είναι μαζί μας ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο οποίος επί πολλά χρόνια φρόντιζε με αφοσίωση και πολλή πατρική αγάπη τους γεωργιανούς εργατικούς μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη. Τον ευχαριστώ για την παρουσία του, την τιμή που μας έκανε και την αγάπη του.

Ευχαριστώ επίσης τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της χώρας μας. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι: η Αυτού Εξοχότητα, ο Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Μιχαήλ Καβελασβίλι, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας κ. Ηρακλί Κομπαχίτζε, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Σάλβα Παπουασβίλι και οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης.

Σας ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχατε σε αυτή τη μεγάλη εορτή. Είθε η προστασία της Παναγίας να είναι πάντοτε μαζί σας και με τις οικογένειές σας. Με τις πρεσβείες της να ευλογήσει ο Κύριος τον καθένα σας, ώστε να κάνετε πολλά ακόμη καλά έργα για τον πλησίον και για όλη τη Γεωργία.

Η συνειδητοποιημένη δέησή και η ενότητά μας απέναντι στον Θεό αποτελεί θεμέλιο για την ενίσχυση του λαού μας και ολόκληρης της χριστιανικής οικουμένης. Είθε η κοινή προσευχή μας να φέρει ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Μετά χαράς παρατηρώ πως κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των προσκυνητών, όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται από διάφορες χώρες. Ιδιαίτερα πολύτιμοι και ευπρόσδεκτοι είναι οι αδελφοί και αδελφές μας από την Αμπχαζία. Η Υπεραγία Θεοτόκος να ενώσει τις ψυχές όλων μας και ύστερα ολόκληρη τη Γεωργία. Να σας φυλάει, να σας χαρίζει μακροημέρευση, να σας χαροποιεί με τη βοήθειά της και με την προστασία της, και να ενισχύσει ο Κύριος τη χάρη Του σε όλους σας!

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος:

Εξαιρετικά Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γεράσιμε, είμαι ευτυχής και θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευλογία να είμαι μαζί σας σ’ αυτή την πανήγυρη που εορτάζετε σ’ αυτή την ευλογημένη χώρα.

Όπως γνωρίζετε, έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη, την Πόλη όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου για αιώνες φυλασσόταν η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας. Από αυτή την ένδοξη Πόλη προέρχομαι και την εκπροσωπώ. Επίσης είμαι αληθινά ευτυχισμένος και θα έλεγα τυχερός, διότι σήμερα εκπροσωπώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, του οποίου μεταφέρω την πατριαρχική και πατρική ευχή τε και ευλογία και τους αδελφικούς ασπασμούς του εις τον Μακαριώτατον Καθολικόν Πατριάρχην Γεωργίας κ.κ. Ηλίαν τον Β’, σε Σας Σεβασμιώτατε, στον Εξοχώτατον Πρόεδρον της χώρας και σε όλον τον κλήρο και τον λαό και θα ήθελα πολύ να σας συγχαρώ ξανά με την ευκαιρία του εορτασμού.

Στο τέλος, οι Μητροπολίτες Γεράσιμος και Κύριλλος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Το Ιερόν Μαφόριον της Παναγίας παρέμεινε στον ναό μέχρι αργά τη νύχτα, όπου το προσκύνησαν χιλιάδες ανθρώπων και λιτανευτικώς επέστρεψε πίσω στον τόπο της διαφύλαξής του.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.