Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

Πατριαρχική αναγνώριση του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου και της εκκλησιαστικής Κοινότητός του


Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού, 21η Σεπτεμβρίου 2025, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον περικαλλή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Southampton της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν οι Αρχιερείς Σεβ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Πιττσβοούργου κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Ατλάντας κ. Σεβαστιανός, Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, Σικάγου κ. Ναθαναήλ, Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος, και οι Θεοφιλ. Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας και Διοκλείας κ. Νεκτάριος.

Κατά την Θεία Λειτουργία, η Κυριακή Προσευχή, το “Πάτερ ημών”, εκφωνήθηκε στα ελληνικά, ρωσικά, ουκρανικά, γεωργιανά, ρουμανικά, πολωνικά, βουλγαρικά, ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά, από μέλη της ενορίας. 

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθου κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αμισού κ. Ιωακείμ, Φωκαίας κ. Ιωάννης, Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης, και Συνάδων κ. Αντώνιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. υπό την ηγεσία του Εθνικού Διοικητή του εν ΗΠΑ Τάγματος του Αγίου Ανδρέου Εντιμολ. Άρχοντος Μ. Ακτουαρίου κ. Αντωνίου Λυμπεράκη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Εξοχ. κ. Βασίλειος Κικίλιας, με την οικογένειά του, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευγεν.κ. Ιφιγένεια Καναρά, και πλήθος πιστών.

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος απηύθυνε πατρικούς λόγους προς το εκκλησίασμα και στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε την τιμητική απόφασή του να ανυψώσει τον Αιδεσιμολ. π. Αλέξανδρο Καρλούτσο σε Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο της Α.τ.Χ.Μ.Ε. σε αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου και της συνολικής προσφοράς του προς την Μητέρα Εκκλησία, καθώς, επίσης, κατόπιν συνεννοήσεως και με τον Ποιμενάρχη Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ανακοίνωσε την ανύψωση του Ναού της Ενορίας αυτής σε Καθεδρικό της περιοχής του Southampton.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη εγκαρδίως τον εμφανώς συγκινημένο δραστήριο κληρικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και πλέον Μ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο, καθώς και την σύζυγό του Ευλαβ. Πρεσβυτέρα κ. Ξανθίππη και όλα τα μέλη της οικογενείας του.

Το βράδυ, ο Παναγιώτατος παρεκάθησε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Άρχων της Α.τ.Χ.Μ.Ε. Εντιμολ. κ. Ιωάννης Κατσιματίδης με την σύζυγό του Ευγεν. κ. Μάργκο, στην πόλη του Southampton, με την συμμετοχή Ιεραρχών του Θρόνου, κληρικών και πλήθους Αρχόντων Οφφικιαλίων της Α.τ.Χ.Μ.Ε.. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχοντα Κατσιματίδη και την σύζυγό του για την φιλοξενία, αλλά και για την αγάπη, την αφοσίωσή τους και την στήριξη που διαχρονικά προσφέρουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή το βραβείο Templeton, που θα του απονεμηθεί σε ειδική τελετή την Τετάρτη, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε για άλλη μια φορά τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της διαφυλάξεως της Δημιουργίας του Θεού.

________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου














































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.