Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Εόρτια βραδιά κατάνυξης στο Βανάτο – Το «Αληθώς» τίμησε τον Άγιο Διονύσιο και τα Χριστούγεννα

Βανάτο, βράδυ Κυριακής, 14ης Δεκεμβρίου 2025 – Σε κλίμα πνευματικής ανάτασης και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε απόψε η προχριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Η βραδιά, αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού και τη χειμερινή εορτή του Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, άφησε όμορφα συναισθήματα σε όσους παρευρέθηκαν.

Με τίτλο «…και η Παρθένος έτεκε Θεόν ενανθρωπήσαντα», η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε τρία διακριτά και αλληλένδετα μέρη, με λόγο, μουσική και πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία.

Α΄ Μέρος – Η ομιλία του Μητροπολίτη: Πνευματική εμβάθυνση στο Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ άνοιξε την εκδήλωση με μια εμπνευσμένη ομιλία, με θέμα: «Η συμβολή της Παναγίας στην υπερφυή Σάρκωση του Θείου Λόγου και τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους».

Με λόγο εμπεριστατωμένο, στοχαστικό και γεμάτο πνευματικότητα, ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε την κομβική θέση της Παναγίας στο σχέδιο της σωτηρίας, υπογραμμίζοντας τη σιωπηλή αλλά αποφασιστική συναίνεσή Της, που καθιστά τη Θεοτόκο «πύλη» της Θείας Οικονομίας. Η ομιλία του Μητροπολίτη ήταν μια πρόσκληση σε πνευματική αφύπνιση, μέσα στη βουή του εορταστικού διάκοσμου και το αναγωγικό μυστήριο των ημερών.

Β΄ Μέρος – Ύμνοι και κάλαντα από μουσικούς και ψάλτες: Γέφυρα πίστης και παράδοσης

Στο δεύτερο μέρος, αξιάκουστο Μουσικό Σχήμα υπό τους Πρωτοψάλτες κ.κ. Διονύσιο Πόθο και Δημήτριο Παπαδάτο, καθώς και τους μουσικούς Θοδωρή Λειβαδά, Χρυσούλα Παλλαδινού και τους συνεργάτες τους, απέδωσε με εξαιρετική ευαισθησία ύμνους των Αγίων Ημερών και παραδοσιακά εόρτια κάλαντα.

Οι εκτελέσεις χαρακτηρίστηκαν από σεβασμό στην εκκλησιαστική παράδοση, ενώ παράλληλα ανέδιδαν καλλιτεχνική ωριμότητα και εσωτερικό παλμό, δημιουργώντας γέφυρα ανάμεσα στο λειτουργικό ήθος και τον λαϊκό εορτασμό.

Γ΄ Μέρος – Η Νεανική Χορωδία και η πρώτη παρουσίαση των Καλάντων του Αγίου Διονυσίου

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήρθε με την είσοδο της Νεανικής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, η οποία, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών τους κ.κ. Αντωνίου Κλάδη, Δημητρίου Αναστόπουλου και Παναγιώτη Καραγιώργη, απέδωσε κάλαντα του Δωδεκαημέρου με αμεσότητα, καθαρότητα και λυρισμό.

Και το κυριότερο: για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα νεοσυντεθειμένα «Κάλαντα του Αγίου Διονυσίου», μελοποιημένα από τον κ. Αντώνιο Κλάδη, σε νέα ποίηση του κ. Διονύση Σέρρα.

Η πρεμιέρα αυτών των καλάντων –γεμάτα λυρική δύναμη, πνευματικό παλμό και βαθιά τοπική ταυτότητα– αποτέλεσε σημαντική στιγμή για την πολιτιστική ζωή του νησιού. Το κοινό άκουγε με ευλάβεια και συγκίνηση. Η μορφή του Αγίου Διονυσίου ζωντάνεψε μελωδικά και καρδιακά, συνδέοντας καλαίσθητα το παρελθόν με το μέλλον.

Ο υπεύθυνος του Μορφωτικού Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε τους συντελεστές και το κοινό, ενώ συνεχάρη άπαντες ο παριστάμενος Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 

Το «Αληθώς» απέδειξε για άλλη μια φορά ότι λόγος, τέχνη και πίστη μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα ενιαίο έργο ψυχής. Η αποψινή εκδήλωση εκτός από εορταστική – ήταν μυσταγωγική, ξανοίγοντας μια χαραμάδα ουρανού πάνω από το χειμωνιάτικο Βανάτο.




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.