Κυριακή 24 Μαΐου 2026

Έδειξε τεκμήρια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκίλμπερτ για τις «ανάρμοστες επικοινωνίες» του


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ | 24.5.2026

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έδειξε τεκμήρια στον Προϊστάμενο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Χρυσόστομο Γκίλμπερτ κατά τη συνάντησή τους στη Θεολογική Σχολή την Τετάρτη 13 Μάϊου 2026. Υψηλόβαθμα στελέχη εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με το όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους και είπαν τα εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνάντηση της Τετάρτης 13 Μαΐου στη Σχολή με τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο του έδειξε αντίγραφα των επικοινωνιών του ηλεκτρονικώς στο Ιντερνέτ, αλλά και φωτογραφία του. Όταν τον ρώτησε αν στη φωτογραφία αυτή ήταν ο ίδιος, του απάντησε «μάλιστα Σεβασμιώτατε» επιβεβαιώνοντας το γνήσιο της φωτογραφίας. Ο π. Γκίλμπερτ περιηγείτο σε κακόφημες ιστοσελίδες διαστροφικών ανδρών.

ΟΙ ίδιες πηγές που μίλησαν στον «Ε.Κ.» που γνωρίζουν πολύ καλά και με λεπτομέρειες τα διαμειφθέντα είπαν πως ο Αρχιεπίσκοπος συμπεριφέρθηκε στον π. Γκίλμπερτ με πατρότητα, αλλά συνάμα και με αυστηρότητα λέγοντάς του ότι έχει αγάπη και εκτίμηση γι’ αυτόν και το ευδόκιμο  έργο του στον Καθεδρικό Ναό, ωστόσο για να προστατευθεί ο Καθεδρικός Ναός και ολόκληρη η Αρχιεπισκοπή θα πρέπει να τεθεί σε αργία από κάθε ιεροπραξία και διοικητική ή άλλη ευθύνη ή σύνδεση έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, τονίζοντας πως η Εκκλησία είναι πάνω από όλα.

Ελέχθη στον «Εθνικό Κήρυκα» πως η καταγγελία ήταν ανώνυμη και παρέμεινε ανώνυμη μέχρι το εσπέρας της Παρασκευής 22 Μαΐου, πλην όμως ήταν «απειλητική». Μας ελέχθη ακόμα πως μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαΐου δεν είχε γίνει καμία περαιτέρω καταγγελία σε βάρος του π. Γκίλμπερτ.

Όταν την Παρασκευή το απόγευμα 15 Μαΐου 2026, ο «Ε.Κ.» αποκάλυψε την επιστολή του Εθνικού Πρωτοσυγκέλου Επισκόπου Διοκλείας Νεκταρίου στην οποία αναγραφόταν ανάμεσα στα άλλα πως «η Αρχιεπισκοπή έχει λάβει καταγγελίες που αφορούν τον πατέρα Χρυσόστομο και σχετίζονται με ανάρμοστες επικοινωνίες με ενήλικο άτομο. Σύμφωνα με την Πολιτική περί Παραπτωμάτων Κληρικών, η Αρχιεπισκοπή έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες αυτές. Ο πατήρ Χρυσόστομος συνεργάζεται με την έρευνα», πολλοί ενορίτες του Καθεδρικού οργίσθηκαν και στράφηκαν εναντίον της Αρχιεπισκοπής ζητώντας την άμεση επαναφορά του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου στην Προϊσταμενία.

Όπως σημείωσε ο «Ε.Κ.»  στο δημοσίευμά του στις 19 Μαΐου με τίτλο «Ανάστατος ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης» «ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος απολαμβάνει της αγάπης και της υποστήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοριτών του Καθεδρικού» καθότι, όπως έλεγαν τον «έχει αναζωογονήσει τον Καθεδρικό». Συγκεκριμένα, με ενέργειές του το Ελληνικό σχολείο από τριάντα μαθητές που είχε πριν μερικά χρόνια με κίνδυνο να αναστείλει τη λειτουργία του έφτασε στους ενενήντα. Επίσης, έχει αναδιοργανώσει τη νεολαία του Καθεδρικού, έχει καθιερώσει εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα».

Υπογραμμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» έχει κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο ο οποίος έχει μεταβεί στην Αριζόνα πλησίον σε συγγενικά του πρόσωπα, αλλά δεν απαντά. Επίσης τόσο ο νομικός σύμβουλος Γεώργιος Τσουγκαράκης, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ηλίας Λαμπίρης όσο και ο Εθνικός Πρωτοσύγκελος  Επίσκοπος Διοκλείας Νεκτάριος, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στους οποίους αφήσαμε τηλεφωνικά μηνύματα την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, δεν απάντησαν μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη συνοδεύοντας την προσφάτως αποφοιτήσασα τάξη της Θεολογικής Σχολής, όπως ο «Ε.Κ.» έγραψε εκτενώς και με παράθεση φωτογραφιών στην έκδοση του του Σαββατοκύριακου 23 – 24 Μαΐου. Αναμένεται να επιστρέψει στην έδρα του την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ η ασφαλιστική εταιρεία η οποία ασφαλίζει την Αρχιεπισκοπή για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από μέρους ιερέων και υπαλλήλων της διεμήνυσε στην Αρχιεπισκοπή ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει τις κατά τόπους Μητροπόλεις, αλλά μόνο την Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης. Επισημαίνεται ότι η Αρχιεπισκοπή έχει καθιερώσει Κανονισμό (Policy) για την αντιμετώπιση σεξουαλικών κακοποιήσεων από μέρους κληρικών στον οποίον διαλαμβάνονται λεπτομερώς τα άρθρα του και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.