Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η αγάπη αλλάζει τα πάντα


«Η αγάπη είναι θερμή εκ φύσεως και όταν πέσει χωρίς μέτρο πάνω σε κάποιον κάνει εκστατική εκείνη την ψυχή» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Για τη χειροτονία μιας Διακόνισσας στην Αφρική

Σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Την Μεγάλη Πέμπτη Επίσκοπος στην Αφρική χειροτόνησε μία Διακόνισσα.

Το γεγονός δημιούργησε πολλά σχόλια, θετικά και αρνητικά.
Ως Επίσκοπος ο οποίος διακονεί σε ιεραποστολική Μητρόπολη θα γράψω ένα σύντομο σχόλιο.

Η χήρα και η Ανάσταση

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Ομορφούλα και τσαχπινούλα η Λιλή και πολύ καλό κορίτσι. Ούτε 19 χρονών, ερωτεύτηκε τρελά τον Αντώνη! Ασφαλώς κι εκείνος την ερωτεύτηκε πολύ, τόσο που όντας καρδιοκατακτητής και περπατημένος, απορούσε με τον εαυτό του πώς την πάτησε έτσι με τη Λιλή. Έχασε τον ύπνο του, στο γραφείο το μυαλό του γύριζε συνέχεια σε κείνην και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, ήταν Εφοριακός υπάλληλος. Έμμονη ιδέα του είχε γίνει.

Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ανήκει στα ιερά εκείνα πρόσωπα που αποτελούσαν το στενό κύκλο των μαθητών του Κυρίου. Μάλιστα αναφέρεται  ως «ο μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς» (Ιωάν. 13,23).  

Άγιος Αρσένιος ο Μέγας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Λίγοι ασκητές της Εκκλησίας μας έχουν τον τίτλο του Μεγάλου. Η Εκκλησία μας υπήρξε φειδωλή στην απόδοση τίτλων, διότι αυτό απαιτεί μεγάλους αγώνες για την υπερνίκηση των παθών και της αμαρτίας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Αρσένιος ο Μέγας, μια κορυφαία πνευματική και ασκητική μορφή. 

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Φανερωμένη Βανάτου: Λαμπροτρίτη 2024, τιμώντας τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη

Πρωί Τρίτης της Διακαινησίμου, 7ης Μαΐου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμήθηκαν με αναστάσιμη θεία Λειτουργία οι κοσμαγάπητοι ανά την Ορθοδοξία τρεις θαυματουργοί Άγιοι και Προστάτες της Μυτιλήνης: Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, με διπλή Αρτοκλασία Ενοριτών και άλλων πιστών από άλλη περιοχή της Ζακύνθου, ευλαβουμένων τους Αγίους.
     Ομίλησε δι' ολίγων ο ιερουργός Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, κάνοντας αναφορά, αφενός μεν στην παρουσία του Αναστημένου προς Εμμαούς, αφετέρου δε στην σταυροαναστάσιμη παρουσία των Τιμωμένων Μαρτύρων, ενώ έψαλε ιεροπρεπώς ο κ. Δημήτριος Παπαδάτος. 

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου 2024, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Εντιμ. κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τις ευχές της εν Τουρκία Ιεραρχίας του Θρόνου δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε, την Τρίτη του Πάσχα, την εν Τουρκία σεβασμία Ιεραρχία του Θρόνου, η οποία Του ευχήθηκε εγκαρδίως για το Άγιον Πάσχα.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε προς τους αδελφούς και συγκυρηναίους Του Ιεράρχες τις θερμές ευχαριστίες του και αντευχήθηκε όπως ο Αναστάς Λυτρωτής χαρίζει σε αυτούς και σε όλη την ανθρωπότητα υγεία και δύναμη, καθώς και ειρήνη στις δοκιμαζόμενες από συγκρούσεις περιοχές του πλανήτη.

________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

 

Ο Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων στο Φανάρι

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου 2024, με εγκαρδιότητα τον Μακ. Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων κ. Sahak Masalyan και την τιμία συνοδεία του.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχές του, καθώς και της Αρμενικής κοινότητος, προς τον Παναγιώτατο και δι’ Αυτού προς το ποίμνιό του για το Άγιον Πάσχα.

________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου 

Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα 2024 με τους 50 ακρίτες των Αντικυθήρων

Αν θες να βιώσεις τις ημέρες του Πάσχα με αληθινή κατάνυξη, τότε η ελληνική επαρχία σου προσφέρει απλόχερα πολλές ευκαιρίες. Στα ακριτικά Αντικύθηρα, το μικρό όμορφο νησί μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης με την πλουσιότατη ιστορία, οι λιγοστοί κάτοικοι και επισκέπτες, πέρασαν ένα κατανυκτικό και βιωματικό Πάσχα. 

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη: Οι νεοφανείς ένδοξοι Νεομάρτυρες

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στη χώρα μας είναι και αυτό της Θέρμης Μυτιλήνης, όπου τιμώνται τρεις νεοφανείς Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Εκεί στην περίφημη Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, βρέθηκαν, ύστερα από θαυμαστά γεγονότα, τα ιερά τους λείψανα, όπου και φυλάσσονται, αγιάζοντας τους πολυάριθμους προσκυνητές.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Έρως ο Αναστημένος

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Πόσο μπορεί ν’ αγαπήσει ο άνθρωπος τον συνάνθρωπο ή ο εραστής την ερωμένη ψυχή; Μέχρι ποίου σημείου δύναται να δοθεί ο ένας στον άλλον, δίχως μάλιστα να υφίσταται ανάμεσά τους η ασφαλιστική δικλείδα της αμοιβαιότητας; Φίλοι, εραστές ήρθαν, εβίωσαν σφιχτά τα ζέοντα της σχέσης τους, αλληλοπροδόθηκαν άλλοι, ενίοτε αλληλοσπαράχτηκαν…

Αγία Τριάδα Ζακύνθου: Νια Δευτέρα 2024, τιμώντας την Παναγία Λαουρένταινα


Απόψε, εσπέρας Νιας Δευτέρας, 6.5.2024, τιμήθηκε -κατά το έθος- η Παναγία η Λαουρένταινα, εφέστια Εικόνα της Ενορίας Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου. 

Φανάρι: Η πανήγυρις του Πατριαρχικού Ναού Αγ. Γεωργίου [photos-video]

Σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα και με κατάνυξη πανηγύρισε τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου 2024, ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός τον έφορο και προστάτη του, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Αυστραλία: Ανάσταση Κυρίου και Εσπερινός 2024 της Αγάπης στη Βρισβάνη

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο νεοδιορισθείς Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, το Μεγάλο Σάββατο, τα μεσάνυκτα, προέστη της Τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Mt Gravatt της Βρισβάνης.  

Αναστάσιμα 2024 στον Άγιο Αλύπιο της Αττάλειας


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ προέστη της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου, στην Αττάλεια, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Beit Jala Παλαιστίνης: Υποδοχή Αγίου Φωτός, Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2024 [video]


Στην μικρή πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης, στο Ναό της Παναγίας, το Μέγα Σάββατο έγινε πανδήμως η υποδοχή Αγίου Φωτός,  τα δε μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η Τελετή της Αναστάσεωςκαι η πανεπίσημη Λειτουργία του Πάσχα 2024, προεστώτος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου, Ηγουμένου της Μονής των Ποιμένων, συμπαραστατουμένου δε από τους καλούς Εφημερίους της αραβόφωνης αυτής Ενορίας της Μπετζάλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βανάτο: Νια Δευτέρα 2024 στον Ναό της Φανερωμένης

Πρωί Δευτέρας της Διακαινησίμου, 6ης Μαΐου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, με μνήμη του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψάλλοντος δε του νεαρού ψάλτη κ. Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 
        Ο Εφημέριος, σε σύντομη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην Μεγάλη Διόδευση του Κυρίου Ιησού από τον Τάφο και πώς κατανικήθηκε το κράτος του Άδη, έκτοτε δε πώς ο Αναστάς καταυγάζει τα σκότη, τα αδιέξοδα και τους αυτοκολασμούς σύνολης της ανθρωπότητας. [Το κείμενο του κηρύγματος μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ!]
        Οι περισσότεροι των εκκλησιασθέντων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ως συμμέτοχοι στην Χαρά του Αναστάντος, τέλος δε, ευλογήθηκαν και διανεμήθηκαν πασχάλια αυγά. 

Ανάσταση του Χριστού και παγανιστικές "νεκραναστάσεις"

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί για όλους τους πιστούς Του το πιο χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, διότι είναι η μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών κατά του έχθιστου εχθρού του ανθρώπου, του τυραννικού Άδη και του πικρού θανάτου. Ο δικός Του θάνατος έγινε ο θάνατος του θανάτου μας! Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση μας κάνει να σκιρτούμε από άρρητη αγαλλίαση και να πανηγυρίζουμε λαμπρά την «βασιλίδα και κυρία» εορτή, κατά τον ιερό και θεσπέσιο υμνογράφο του Πάσχα.

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Η μεγάλη διόδευση από τον Άδη

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

"Προσέλθωμεν λαμπαδηφόροι, τῷ προϊόντι Χριστῷ ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς νυμφίῳ, καὶ συνεορτάσωμεν ταῖς φιλεόρτοις τάξεσι, Πάσχα Θεοῦ τὸ σωτήριον.”

(Από τον Κανόνα του Πάσχα, Ιωάννου Δαμασκηνού)

Παναγούλα Βανάτου: Εσπερινός Αγάπης 2024 και Αγίου Γεωργίου


Ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης και της μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εψάλη απόψε, εσπέρας της Κυριακής του Πάσχα 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Από ιερατικής πλευράς έλαβαν μέρος ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης. Ο π. Ιωάννης μάλιστα ανέγνωσε του Πασχαλινό Μήνυμα του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης (πατέρας και γιος).
        Η πατροπαράδοτη Λιτανεία της Καθέδρας της Παναγίας δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας μη προσέλευσης τόσων πιστών, που να δικαιολογεί μια λιτανεία στους δρόμους της Ενορίας. Ο Εφημέριος εξέφρασε τη λύπη του προς τούτο, ότι μια παραδοσιακή λιτανεία σταδιακά καταργείται, ενώ η πλειονότητα των Ενοριτών αδιαφορεί.

Ζάκυνθος: Αρχιερατικός Εσπερινός Αγάπης 2024 στον Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως

Εσπέρας Κυριακής Πάσχα, 5.5.2024, στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, έγινε -ως είθισται- ο Εσπερινός της Αγάπης. Ακολούθησε η Λιτανεία της Παναγίας της Γαλανούσας. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
[Φωτογραφίες: Σταύρος Κοσκινόπουλος]

Άγιο Πάσχα 2024 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εόρτασαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

H Κυριακή του Πάσχα 2024 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, ο Εσπερινός της Αναστάσεως. 

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια στην Αίθουσα του Θρόνου, περιστοιχούμενος από τους Αρχιερείς Σεβ. Βιζύης κ. Αθηναγόρα, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Σελευκείας κ. Θεόδωρο, και τον Θεοφιλ. Τιβεριουπόλεως κ. Τύχωνα, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, κατήλθε στον Πατριαρχικό Ναό και προέστη του Εσπερινού.

Φανάρι: Νύκτα Αναστάσεως 2024 με τον Πατριάρχη του Γένους [photos]

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Άγιο Πάσχα 2024 στην Σμύρνη

Μὲ τὴν καθολικὴ συμμετοχὴ τοῦ πολυεθνικοῦ ποιμνίου τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, ἑωρτάσθη τὸ Ἅγιον Πάσχα στὴν πρωτεύουσα τῆς Ἰωνίας.

Οἱ πιστοὶ κατέκλυσαν καὶ τοὺς δύο Ἱεροὺς Ναοὺς τῆς πόλεως, στοὺς ὁποίους ἐτελέσθησαν οἱ Ἱερὲς Ἀκολουθίες τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Ἑβδομάδος καὶ τοῦ Ἁγίου Πάσχα, προεξάρχοντος τοῦ Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Λάρισα: Εσπερινός Αγάπης 2024 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αχιλλίου

Σε αναστάσιμο κλίμα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5ης Μαΐου 2024, ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και συμμετεχόντων αρκετών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πιστών από όλες τις ενορίες της πόλεως.

Πάσχα 2024 στη Ναύπακτο [video-photos]

Ἑορτάστηκε καὶ φέτος ἡ μεγάλη Δεσποτικὴ ἑορτὴ τῆς Ἀναστάσεως στὴν κατάμεστη ἀπὸ κόσμο Ναύπακτο. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καὶ ἁγίου Βλασίου κ. ἱερόθεος προεξῆρχε τῆς τελετῆς τῆς Ἀναστάσεως στὴν κατάμεστη ἀπὸ κόσμο πλατεῖα ἔμπροσθεν τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ ἁγίου Δημητρίου.

Τέσσερις "μικρές" Αναστάσεις στη Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Μητρόπολις Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Παννυχίς της Αναστάσεως και Αναστάσιμος Θεία Λειτουργία στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κεφαλοχωρίου, Αγίας Παρασκευής Δροσοπηγής, Αγίου Δημητρίου Πλαγιάς (πρώην Ζέρμα) και Αγίου Γεωργίου Πύργου Κονίτσης! Τις διαδοχικές αυτές "μικρές" Αναστάσεις (μεγαλειώδεις, ωστόσο, στην πραγματικότητά τους) τέλεσε ο καλός ιερέας π. Κωνσταντίνος Ταμπάκης.

Εσπερινός Αγάπης 2024 στη Βυζαντινή Βέροια (Μικρά Ιερουσαλήμ)

Την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα στη Βυζαντινή Βέροια, η οποία φέρει και την ονομασία Μικρά Ιερουσαλήμ λόγω του πλήθους των εκκλησιών της, ο Εσπερινός της Αγάπης προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή των κληρικών της πόλεως. 

Άγιο Πάσχα 2024 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

Εν μέσω πλήθους πιστών, επανηγυρίσθη και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων η εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το Άγιον Πάσχα των Ορθοδόξων!

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος για το Πάσχα 2024

Ἑορτάζουμε καί πάλι τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ὡς ἕνα ἱστορικό γεγονός, τό ὁποῖο ἔγινε κατά τήν ἐποχή πού ὁ Πιλάτος ὡς Ρωμαῖος διοικητής εἶχε τήν εὐθύνη τῆς διοικήσεως τῆς Παλαιστίνης, ἀλλά καί ὡς ἕνα πνευματικό καί ἐκκλησιαστικό γεγονός. Ὅλα τά ἱστορικά γεγονότα πού συνδέονται μέ τήν ἐνανθρώπηση τοῦ Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ, τά Πάθη Του, τόν Σταυρό Του, τήν Ταφή Του καί τήν Ἀνάστασή Του συνδέονται μέ τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου. Ἔτσι, πανηγυρίζουμε τό γεγονός τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, ὅπως φαίνεται στήν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καί στήν θεία Λειτουργία πού ἀκολουθεῖ.

Hong Kong: Ανάσταση και Λειτουργία του Πάσχα 2024 [video]

Pascha Liturgy
Holy Saturday evening, May 04, 2024
Saint Luke Orthodox Cathedral in Hong Kong

Η θεσπέσια υμνολογία του Πάσχα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου- καθηγητού

Το Άγιο Πάσχα είναι η κορυφαία εορτή της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησιαστική μας Ιστορία μας πληροφορεί πως μαζί με την εβδομαδιαία εορτή της Κυριακής η εορτή του Πάσχα είναι  η αρχαιότερη χριστιανική εορτή. Κατ’ αυτή εορτάζεται το μέγα γεγονός της εκ των νεκρών αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η νίκη Του κατά του Άδη και του θανάτου, η απαρχή της ημών αναστάσεως και ο θρίαμβος της ζωής! 

Πάσχα 2024 και "Χριστός Ανέστη" στο Μπαχρέιν [video]


Λάβαμε αναστάσιμες ευχές από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Πατριαρχείου Αντιοχείας) Μπαχρέιν! Μισά ελληνικά μισά αραβικά!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

ΦΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ!

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

         «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών»! Με αυτά τα λόγια η αγία μας Εκκλησία, μας καλεί, κατά τη λαμπροφόρο νύχτα της Αναστάσεως, να σπεύσουμε, «αγαλλομένω ποδί», να πάρουμε το νοητό φώς, από το ανέσπερο Φως, το οποίο ανέτειλε από τον ζωοδόχο τάφο του Λυτρωτή μας Χριστού. Μας καλεί να λαμπρυνθούμε αυτή τη σωτήρια νύχτα και φωταυγή, καθότι, σύμφωνα με τον θεσπέσιο υμνογράφο του Πάσχα, «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Αυτό το ανέσπερο φως, είναι ο ίδιος ο Χριστός, όπως μας διαβεβαίωσε ο ίδιος: «εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωάν. 8,12). Είναι το αιώνιο και άσβεστο φως, το οποίο δεν δύει ποτέ, «το άχρονον φως, εκ τάφου σωματικώς, πάσιν επέλαμψεν». Αυτό το φως μας καλεί η Εκκλησία μας να λάβουμε απόψε! 

Φανάρι: Μέγας Εσπερινός της Αγάπης 2024 [video]

Κυριακή του Αγίου Πάσχα - Ο Μέγας Εσπερινός της Αναστάσεως (της Αγάπης), από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Easter Sunday - The Great Vespers of the Resurrection (Agape Vespers), from the Venerable Patriarchal Church at the Phanar

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή Πάσχα 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε την Κυβερνήτρια της Νέας Ν. Ουαλίας

Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2024, τελέστηκε με λαμπρότητα και σε κλίμα αναστάσιμης χαράς ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Η ΕΡΤ3 επαναλαμβάνει σήμερα: "Κυριακή στο χωριό" Βανάτο Ζακύνθου (Πάσχα 2024, 14:00)


Η ΕΡΤ3 επαναλαμβάνει σήμερα την -ιστορική για εμάς- εκπομπή της "Κυριακή στο χωριό" Βανάτο της Ζακύνθου, δυο χρόνια μετά! Χαιρόμαστε γι' αυτή την πρωτοβουλία, η οποία μάς τιμά -χρονιάρα μέρα σήμερα- και μας εξακτινώνει σε όλο τον κόσμο.

Βέροια: Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή Λειτουργία 2024

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην πανυχίδα στον μητροπολιτκό ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας.

Λάρισα: Η νύχτα της Αναστάσεως 2024 στο κέντρο της Ελλάδας

Τιμώντας τον αγώνα και την αντοχή των πλημμυροπαθών κατοίκων των νέων Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου, εόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου στον Ι.Ν. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ν. Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Φανερωμένη Βανάτου: Η επίσημη Λειτουργία του Πάσχα 2024 [photos]

Στην "εκκλησιά την λαμπροφόρα" της Φανερωμένης Μπανάτου έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη της Αναστάσεως του Κυρίου, αμέσως μετά την Τελετή του "Χριστός Ανέστη"
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας και μάλιστα κατά την διάρκεια του Ευαγγελίου σημαίναν οι καμπάνες σε κάθε στίχο της ευαγγελικής περικοπής, ειδοποιούμενες από το κουδούνι του Ιερού Βήματος, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθος της Ζακύνθου. 
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε από τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια ο Κατηχητικός Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και μετά το πέρας της ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά, τα οποία διανεμήθηκαν στο εκκλησίασμα. Το ψαλτήρι τίμησαν πανηγυρικά οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης,  Παναγιώτης Γιατράς και Σπυρίδων Δρογγίτης.
     Εκ των εκκλησιασθέντων, σχεδόν όλοι (περί τους 40 πιστούς, κυρίως δε νέοι άνθρωποι) μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων της Ζωής!

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ 2024 στο Βανάτο Ζακύνθου [photos - drone]


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ!!!
Στο πλάτωμα του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, 4 προς 5 Μαΐου 2024, η πάνδημη τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τους Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια και Σπύρο Δρογγίτη, αλλά και DRONE από τον Θωμά Μαμφρέδα:

Δράκα Ζακύνθου: Ανάσταση 2024 και Λειτουργία του Πάσχα


Κυριακή του Πάσχα, 5.5.2024, στον ναό Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου, έλαβε χώραν η Τελετή της Αναστάσεως. Όλοι "εν ενί στόματι και μιά καρδία" έψαλαν το "Χριστός Ανέστη...", υπό τον Εφημέριο, Οικονόμο Σταυροφόρο Ιωάννη Ρένεση.

Φαγιάς Ζακύνθου: Η Τελετή της Αναστάσεως 2024


Κυριακή του Πάσχα, 5.5.2024, στον μνημειώδη Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου, τελέσθηκε η Ανάσταση του Λυτρωτή, υπό του Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.