e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Εσπερινός Αγάπης 2023 - Νέοι της Ενορίας ανέγνωσαν το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες


Το εσπέρας της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου -ως είθισται- εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίον, σε καλύτερες ημέρες του παρελθόντος, πραγματοποιείτο Λιτανεία των Εικόνων της Αναστάσεως και της Κυράς της Παναγούλας ανά την Ενορία. Κατά την τριετία της Πανδημίας δεν κατέστη τούτο δυνατόν, ούτε όμως κι εφέτος, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. 
        Κατά την αποψινή, λοιπόν, αναστάσιμη σύναξη, τους ιερείς π. Παναγιώτη Καποδίστρια και π. Ιωάννη Ρένεση πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
        Το ιερό ευαγγελικό ανάγνωσμα των Εσπερίων ("Ούσης οψίας..."), πλην των Ιερέων, απέδωσαν τέσσερις νέοι της Ενορίας, οι οποίοι υπήρξαν παλαιότερα Παιδιά του Ιερού Βήματος και τώρα είναι είτε φοιτητές, είτε τελειόφοιτοι Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα ανέγνωσαν: Ο Κωνσταντίνος Μπουργάνης στα αγγλικά, ο Διονύσιος Κοντονής στα γερμανικά, ο Σπυρίδων Δρογγίτης στα γαλλικά και ο Σπυρίδων Κοντονής στα νεοελληνικά. Στο τέλος, ο οικείος Εφημέριος συνεχάρη τους νέους για τη συμμετοχή τους κι επέδωσε ειδικό δώρο ευχαριστίας στον καθένα από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των νέων προεγκρίθηκε ευλογητικώς και μετά χαράς από τον οικείο Μητροπολίτη, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει (δηλ. ανάγνωση ευαγγελικής περικοπής από λαϊκούς) στη Ζάκυνθο, παρότι αυτό συμβαίνει σε άλλες Μητροπόλεις ως προς τον Εσπερινό της Αγάπης, ούτως ώστε να δια-δηλώνεται και δι' αυτού του τρόπου ότι το μήνυμα του Ευαγγελίου και της Αναστάσεως αφορά σε όλες τις φυλές της γης και γλώσσες.
        Ακολούθως ο π. Ιωάννης ανέγνωσε απ' άμβωνος το εμπνευσμένο Πασχαλινό Μήνυμα του Ποιμενάρχου, Σεβ. κ. Διονυσίου Δ΄. 
        Προ της απολύσεως έγινε λιτάνευση, τρις εντός του Ναού, της περίπυστης Εικόνας της Ευρέσεως της Παναγούλας, της επονομαζομένης "Μικρής Παναγούλας", καθώς επίσης Δέηση ενώπιόν Της.
        Σημειωτέον ότι, με την ευκαιρία των σημερινών 55ων γενεθλίων του νεωκόρου της Ενορίας μας, κ. Διονυσίου Ροδίτη, ο Εφημέριος επέδωσε και σε αυτόν ειδικό δώρο (όπως και στους τέσσερις νέους ανωτέρω), οι δε κ.κ. Επιτρόπισσες του επεφύλαξαν μια τούρτα γενεθλίων, τιμώντας τον, διότι από παιδί μέχρι σήμερα υπηρετεί τους Ναούς μας με κάθε δυνατό τρόπο!
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: