Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Βενετία: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας» - Εγκαινιάσθηκε στις 29.4.2025, η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας», η οποία φιλοξενείται στο μουσείο Παλάτσο Ντουκάλε της Βεν...Πριν από 7 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 6 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
Τελευταίος ασπασμός στον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας Τίτο
Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης στή Παναγία Γιάτρισσα Ταϋγέτου
Τήν Β' Κυριακή τῶν Νηστειῶν, 16 Μαρτίου 2025, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εὐγένιος Β' προσκεκλημένος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' ἀνῆλθε στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου καί μαζί μέ τόν οἰκεῖο Ἱεράρχη συλλειτούργησε, κήρυξε τόν θεῖο λόγο καί ἔδωκε τήν εὐλογία του στούς πιστούς προσκυνητές.
Ὁ Σεβ. Μάνης πρόσφερε τιμῆς ἕνεκεν τό μετάλλιο τῆς Ι.Μητροπόλεως, ὁ δέ Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης αντιπρόσφερε ἕνα ἐγκόλπιό του.
Στό ἀναλόγιον διηκόνησε καί ὁ ἐξ Ἀθηνῶν προσκληθείς κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Ἀντιπρόεδρος ε.τ. Ἀρείου Πάγου.
Γιά το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό Αγ. Δημητρίου Ταταούλων - Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός [video-photos]
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει οδύνη για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς σε κέντρο διασκεδάσεως στη Β. Μακεδονία
Απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς την Εξοχ. Πρόεδρο της χώρας και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπρεγκαλνίτσης
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη, τα ξημερώματα, σε κέντρο διασκεδάσεως στην πόλη Kočani της Βορείου Μακεδονίας, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 59 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 100, απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς την Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας κ. Gordana Siljanovska-Davkova και προς τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Μπρεγκαλνίτσης κ. Ιλαρίωνα.
Ευχετήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Πληροφορηθείς την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Ιωάννη, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε προς αυτόν, το μεσημέρι της Κυριακής, θερμό συγχαρητήριο Μήνυμα, ευχόμενος μακρά και λαμπρά Πρωθιεραρχική διακονία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε με τον Μακαριώτατο τηλεφωνικώς και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν εγκάρδια αδελφική συνομιλία.
Σπάρτη: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εόρτια σύναξη των Λακώνων Αγίων
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 16 Μαρτίου 2025, η σύναξη των Λακώνων Αγίων στον μεγαλοπρεπή Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Ειδικότερα, στον πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, τους άρτους ευλόγησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, ενώ στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο οικείος Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
Φανερωμένη Βανάτου: Η Κυριακή Β΄ των Νηστειών 2025
Νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας εξελέγη ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
Φανάρι: Η Κυριακή Β΄ των Νηστειών 2025 [video-photos]
Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Όταν η Ησυχία συνομιλεί με το Φως
Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Η Β΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, έναν από τους σπουδαιότερους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Η θεολογία του έγινε βίωμα και τρόπος ζωής για όλους όσους αναζητούν την ένωση με τον Θεό. Ο Άγιος διδάσκει ότι η εν Χριστώ ζωή αποτελεί μια συνεχή πορεία κάθαρσης, φωτισμού και θέωσης, που κορυφώνεται στη θέα του ακτίστου φωτός.
Το έλεος του Ουρανού στην ανελέητη Γη μας

Όσιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Η Νήσος Πάτμος αναδείχτηκε ιερά από την παρουσία δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας μας, οι οποίες συνδέθηκαν με αυτήν. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και ο Όσιος Χριστόδουλος. Ο μεν πρώτος έγραψε εξόριστος εκεί το ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως, ο δε δεύτερος έκτισε την εκεί φημισμένη Ιερά Μονή.
Άγιος Μάρτυς Ιουλιανός
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Ο ηρωισμός των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας είναι φαινόμενο πρωτόγνωρο στην ανθρώπινη ιστορία. Μεγάλο κεφάλαιο ηρωισμού αποτελούν τα μαρτύρια μυριάδων Χριστιανών στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, όταν ο διάβολος, δια του αντίχριστου ρωμαϊκού κράτους, είχε κηρύξει εξοντωτικό διωγμό κατά της Εκκλησίας του Χριστού. Ένας από τους ηρωικούς Μάρτυρες των χρόνων αυτών υπήρξε και ο άγιος Μάρτυρας Ιουλιανός.
«Πάντες ὡς ἱμάτιον παλαιωθήσονται»
«Αὐτοὶ ἀπολοῦνται, σὺ δὲ διαμένεις· καὶ πάντες ὡς ἱμάτιον παλαιωθήσονται, καὶ ὡσεὶ περιβόλαιον ἑλίξεις αὐτούς, καὶ ἀλλαγήσονται· σὺ δὲ ὁ αὐτὸς εἶ, καὶ τὰ ἔτη σου οὐκ ἐκλείψουσι» (Εβρ. 1, 11-12).
«Αὐτοὶ θὰ ἐξαφανιστοῦν, ἐνῶ ἐσὺ αἰώνια παραμένεις. Τὰ πάντα θὰ παλιώσουνε σὰν ροῦχο. Σὰν μανδύα θὰ τοὺς τυλίξεις, καὶ θ’ ἀλλάξουν. ᾿Εσὺ ὅμως παραμένεις πάντα ὁ ἴδιος, τὰ χρόνια σου ποτὲ δὲν θὰ τελειώσουν».
Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Ο θεμελιωτής της ορθοδόξου πνευματικότητος
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού
Η θεραπεία του παραλύτου στην Καπερναούμ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακή Β΄ Νηστειών (Γρηγορίου του Παλαμά),
16/3/2025
Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
Ησυχασμός: Η κορυφαία έκφραση της ορθόδοξης πνευματικότητας
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Η λέξη Ησυχασμός παράγεται από το ρήμα ησυχάζω που σημαίνει βρίσκομαι σε κατάσταση σιγής, ηρεμίας και αυτογνωσίας. Ο ησυχαστής μοναχός, αλλά και λαϊκός, πλημμυρισμένος από θείο έρωτα, προσπαθεί να αποβάλλει κάθε κοσμική ενασχόληση και σκέψη, αποζητά την ησυχία και επικεντρώνεται στη μνήμη του Θεού, λέγοντας αδιάλειπτα την νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλό». Η άσκηση αυτή καθαρίζει την καρδιά από κάθε πάθος και το νου από τους ακάθαρτους λογισμούς, τους οποίους υπαγορεύουν οι δαίμονες. Ο ησυχαστής έτσι αποκτά «νουν Χριστού», όπως είπε ο απόστολος Παύλος. Το μυαλό του, η καρδιά του, οι αισθήσεις του και γενικά ολόκληρη η ψυχοσωματική του υπόσταση γεμίζει από την άκτιστη χάρη και την παρουσία του Θεού, τον καθαρίζει από τους ρύπους της αμαρτίας, τον αγιάζει, τον καθιστά μέτοχο των ακτίστων ενεργειών του Θεού. Με την συνεχή άσκηση ο ησυχαστής αισθάνεται με τις σωματικές του αισθήσεις, βλέπει με τα σωματικά μάτια του το άκτιστο θείο φως, αυτό το φως που είδαν οι άγιοι απόστολοι στο όρος Θαβώρ.
Η οικολογική κρίση ["Φωνή Κυρίου", 16.3.2025]
Λόγος στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών
Τὸ κουράγιο καὶ τὴν ἀντοχὴ τῶν δυνάμεων ἑνὸς ἀθλητῆ τὰ ἐνεργοποιεῖ ἡ ἐπιθυμία τῆς κατακτήσεως ἑνὸς ἐπάθλου. Καὶ ἐὰν ἕνας ἀθλητὴς τοῦ σώματος ὑπομένει σκληρὴ προπόνηση καὶ ξοδεύει καὶ τὴν τελευταία ἰκμάδα τῶν δυνάμεών του, προσδοκῶντας ἕνα ὑλικὸ βραβεῖο, πόσο μᾶλλον ἕνας ἀθλητὴς τῆς πίστεως ἔχει λόγους νὰ δαπανήσει μὲ προθυμία τὸ σύνολο τῶν ψυχοσωματικῶν του δυνάμεων, προσδοκῶντας ἕνα αἰώνιο βραβεῖο!
Το κρεβάτι της παράλυσης
Γράφει ο Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής
Μελετώ ενδελεχώς την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Β΄ Νηστειών. Ανοίγει μπροστά μου σαν βιβλίο με σελίδες φωτεινές. Μια οικία στην Καπερναούμ, χώρος ματωμένος από ανθρώπινο πόνο. Το πλήθος συνωστίζεται, πυκνώνει, γίνεται τείχος. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιθυμία; Ποια διψασμένη καρδιά δεν αναζητά την παρουσία που θεραπεύει; Τέσσερις άνθρωποι φέρνουν έναν παράλυτο. Ανέρχονται στη στέγη, διαρρηγνύουν τα κεραμίδια, δημιουργούν μια χαίνουσα οπή προς τον ουρανό. Φαντάζομαι τις σκιές τους καθώς σκύβουν, γκρεμίζοντας τα τυπικά όρια που χωρίζουν το έξω από το μέσα, το επάνω από το κάτω. Τι ριζοσπαστική πράξη! Στην καρδιά αυτής της σκηνής ανοίγεται ένα μυστήριο ζωής, η κάθοδος που προηγείται κάθε ανάστασης, η πληγή που προϋποθέτει κάθε θεραπεία. «Τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου» (Μαρκ. β´, 5). Οι λέξεις αιωρούνται, γίνονται σπόρος μιας νέας πραγματικότητας. Ποιος τολμά να αφήνει αμαρτίες;
Η παραμόρφωση της εικόνας
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Πότε άρχισε και πότε έληξε η εικονομαχία; Η αρχή της συμπίπτει με τη δημιουργία του ανθρώπου. Το τέλος της; Δεν ήρθε ακόμα. Αφότου ο Θεός έβαλε την εικόνα του στο πρόσωπο του ανθρώπου, άρχισε ο πόλεμος για την αποκαθήλωσή της. Για να μη φτάσει ποτέ στον ύψιστο προορισμό της: Τη θέωση. Γι’ αυτό και τιμούμε σήμερα τον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας, τον άγιο Γρηγόριο, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, τον Παλαμά, που κατ’ εξοχήν αγωνίσθηκε για την τελική αποκατάσταση της εικόνας του Θεού, για την επάνοδο του ανθρώπου στον τρόπο της θείας ζωής (Κυριακή Β΄ Νηστειών).
Η «στέγη» και η «παραλυσία» της ψυχής μας
Γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Συνεχίζουμε την πορεία στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και αυτή την Κυριακή ακούμε τη θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ. Όμως, η Εκκλησία όρισε να εορτάζουμε και τον μεγάλο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας· τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης.