Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο ίσκιος του» - Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο ίσκιος του, σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παπαχρίστ...Πριν από 1 ημέρα
-
Adriana Maria Butnariu: ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ (μτφρ. Αντώνης Φουντής) - Στὴ μνήμη τοῦ Valeriu Purdea Πόσοι ἀπὸ ἐσᾶς, μεγάλοι ἐπίγονοι, εἶστε διατεθειμένοι νὰ δώσετε τὴ ζωή σας γιὰ τὸ πιὸ ἱερὸ μυστήριο; Φουσκώνετε μὲ ἔπαρση κ...Πριν από 2 εβδομάδες
-
The fear to love and the love that brings life - Does our life revolve around our fears or around our ability to form loving relationships? This is perhaps one of the most essential questions of our ...Πριν από 2 μήνες
-
Μητροπολίτου Σελευκείας: “Ψηφίδες Πατριαρχικού Λόγου περί Οικοθεολογίας και Συνευθύνης” - Εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου, Καθηγητού της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο Διεθνές Οικο-θεολογικό Συ...Πριν από 7 μήνες
-
Σμύρνη μου αγαπημένη - *ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:* Η *Σμύρνη μου αγαπημένη* είναι ελληνική δραματική ιστορική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ται...Πριν από 8 μήνες
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 16 χρόνια
Τρίτη 27 Απριλίου 2021
Ακολουθία Νυμφίου Μεγάλης Τρίτης 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [photos-video]
Η Ακολουθία του Νυμφίου της Μ. Τρίτης 2021, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι [video]
Η Ακολουθία του Νυμφίου της Μ. Τρίτης 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου [video-photos]
Μητροπολίτης Δωδώνης για Μάσκες, Εμβόλια, Ψεκασμένους και φετινή Ανάσταση [video]
Το Δοξαστικό της Κασσιανής επί του όρους Σκοπός και τη Σκοπιώτισσα Παναγία [video]
Η Μοναχή Κασσιανή εμπνεύστηκε το Ιδιόμελο αυτό τροπάριο από τα λόγια των Ευαγγελιστών, που δεν αναφέρονται στη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στην ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα, τη μοιχαλίδα , που ο Χριστός έσωσε από βέβαιο λιθοβολισμό του έξαλλού πλήθους των Φαρισαίων για το ηθικό της παράπτωμα, με εκείνα τα λόγια Του: “Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω επ’ αυτήν”. Και όταν αργότερα ο Ιησούς βρέθηκε στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου του λεπρού, η αμαρτωλή εκείνη γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη να πάει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και αφοσίωσή της στον Σωτήρα Χριστό. Αγοράζει αρώματα , ντύνεται ταπεινά και σεμνά και ταπεινωμένη και συντετριμμένη, με δάκρυα στα μάτια, έρχεται και πλένει τα πόδια του Ιησού και τα σκουπίζει με τα ξέπλεκα μαλλιά της. Τα δάκρυά της εκείνα ήταν δάκρυα ελέους και συντριβής και κλαίει με πάθος να την ευσπλαχνιστεί ο Θεός της αγάπης και της συγχώρεσης.
Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης . Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιήτριας του Βυζαντίου , Κασσιανής.
Ίσως η πιο γνωστή και σπουδαιότερη μελοποίηση του Τροπαρίου αυτού έγινε από τον εξαίρετο Έλληνα συνθέτη και φιλόλογο, Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926), ο οποίος θεωρείται ο παραγωγικότερος Έλληνας συνθέτης πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής. Το τροπάριο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1908 .
Το τροπάριο αποδόθηκε από Δωδεκαμελές φωνητικό σύνολο, αποτελούμενο από μέλη εκκλησιαστικών αναλογίων και χορωδιών της Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Διονύσιου Πυριόχου.
Η Ακολουθία του Νυμφίου της Μ. Τρίτης 2021 στον Καθεδρικό του Αγ. Στεφάνου Παρισίων
Στην Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης) νωρίς το απόγευμα σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021, χοροστάτησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρηγίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου.
Αυστραλίας Μακάριος: "Η μεγάλη πρόκληση των ημερών, να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη"
"Να στρέψουμε τη δύναμή μας στην αγάπη", προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, παρουσιάζοντας τη μεγάλη πρόκληση των αγίων ημερών που διανύουμε, ενώπιον των πιστών της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Kingsford του Σύδνεϋ.
O Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, 27 Απριλίου, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μ.Τετάρτης), κατά την οποία επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα, καθώς επίσης της συγκλήσεως του συνεδρίου των Ιουδαίων για καταδίκη του Χριστού και της αναχωρήσεως του Ιούδα προς τους Αρχιερείς με τους οποίους είχε συμφωνήσει την προδοσία.
Μια παράξενη εξίσωση
π. Δημητρίου Μπόκου
Ἕνα σφύριγμα ἀκούστηκε, οἱ πόρτες ἔκλεισαν καὶ ὁ ἠλεκτρικὸς ἄρχισε νὰ κυλᾶ νωχελικὰ πάνω στὶς ράγες. Σὲ λίγο ἔτρεχε ἀκάθεκτος σὰν μακρὺ ἑρπετό, μετατοπίζοντας ἀδιάκοπα τὸ ἀνθρώπινο φορτίο, καθὼς τὰ βαγόνια ἔγερναν ἐλαφρὰ μέσα στὸ ἀτέλειωτο τράνταγμά τους.
Ὁ Χάρης στηριζόταν γερὰ στὸ κάθισμα, ὅπου μιὰ νεαρὴ γυναίκα εἶχε προλάβει νὰ καθίσει πρὶν ἀπ’ αὐτόν. Ἡ γυναίκα ἔφερε τὴν τσάντα της ἀπὸ τὸν ὦμο στὰ γόνατα, γιὰ περισσότερη ἀσφάλεια, ἔβγαλε τὰ γάντια της καὶ τά ’ριξε μέσα. Ὁ Χάρης κοίταζε ἀδιάφορα ἔξω, μὰ στὴν πραγματικότητα δὲν ἔχανε καμμιά της κίνηση. Πρόσεξε τὴ βέρα της, ἦταν παντρεμένη. Τὸ ντύσιμό της ἦταν κομψό. Ἔβγαλε τὸ πακέτο μὲ τὰ χαρτομάντηλα καὶ κράτησε ἕνα στὸ χέρι της.
Προηγιασμένη Λειτουργία Μεγάλης Τρίτης 2021 στο Φανάρι [video]
Ιδού αναβαίνομεν...
Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα των παθών του Κυρίου μας.
Ήρθε ο Χριστός στην γη με σκοπό να μας ανεβάσει στον ουρανό.
Προηγείται, όμως, της ανόδου αυτής, η άνοδος του Κυρίου εις τα Ιεροσόλυμα και τον Γολγοθά.
«Ιδού αναβαίνομεν» μας φωνάζει. Μας καλεί να ανεβούμε μαζί Του σ' αυτήν την πορεία. Η αγάπη Του για τον άνθρωπο μεγάλη. Δεν θέλει να μας αποχωριστεί. Γι' αυτό μας καλεί μαζί Του, «ιδού αναβαίνομεν»...
Ας Τον ακολουθήσουμε σ' αυτήν την πορεία. Μαζί Του ο Σταυρός μυρίζει πάντα Ανάσταση!
Καλή Ανάσταση!
+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου









