e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Μαχαιράδο Ζακύνθου: Γ΄ Χαιρετισμοί 2025, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ μετέβη σήμερα το εσπέρας, Παρασκευή 21η Μαρτίου 2025, στον περιώνυμο Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Παναγία.

Παναγούλα Βανάτου: Η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών 2025


Εσπέρας Παρασκευής, 21ης Μαρτίου 2025, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, έλαβε χώραν η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Άγγελου Αγαλιανού και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. 
        Το κήρυγμα την ημέρας έκαμε ο Εφημέριος, με θέμα: Η Παναγία ως "πόκος ένδροσος" και η προεικόνισή Της στην Παλαιά Διαθήκη. Την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ!

«Ξένον τόκον ιδόντες, ξενωθώμεν του κόσμου, τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Αγίασμα της Παναγίας Βλαχερνών για την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2025, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Βαρνάβας.

Ζάκυνθος: Γ΄ Χαιρετισμοί 2025 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 21 Μαρτίου 2025, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, εψάλη η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Έψαλε η Χορωδία του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ: 

Μπόχαλη Ζακύνθου: Γ΄ Χαιρετισμοί 2025 στη Χρυσοπηγή με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου

Στην Ενορία Μπόχαλης Ζακύνθου και στον Ναό της Χρυσοπηγής, το απόγευμα της Παρασκευής, 21ης Μαρτίου 2025, εψάλησαν οι Γ΄ Χαιρετισμοί, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οποίος ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Βλαχέρνες για τους Γ΄ Χαιρετισμούς 2025 [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2025, το πρωί, κατά την Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Παναγία ως "πόκος ένδροσος" και η προεικόνισή Της στην Παλαιά Διαθήκη

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

"Ἐκ σοῦ ἡ δρόσος ἀπέσταξε, φλογμὸν πολυθεΐας ἡ λύσασα· ὅθεν βοῶμέν σοι· Χαῖρε ὁ πόκος ὁ ἔνδροσος, ὃν Γεδεὼν Παρθένε προεθεάσατο."

Η Θεοτόκος αποτελεί το καύχημα της Εκκλησίας και τη μεγαλύτερη δόξα του ανθρωπίνου γένους. Ο ρόλος της στο σχέδιο της σωτηρίας είναι μοναδικός και πολυτιμότατος. Το τίμιο και άχραντο πρόσωπό Της προφητεύθηκε ήδη από την Παλαιά Διαθήκη, μέσα από τύπους και προεικονίσεις. Ένας από αυτούς είναι το θαυμαστό σημείο του πόκου του Γεδεών, το οποίο η Εκκλησία αποδίδει στη Θεομήτορα, όπως το συναντάμε στον χαιρετισμό: "Χαῖρε ὁ πόκος ὁ ἔνδροσος, ὃν Γεδεὼν Παρθένε προεθεάσατο."

Ας αναλύσουμε αυτό το σημείο, αντλώντας γνώση και σοφία από τους αγίους Πατέρες.

"Το φυλακτήριον πάντων και χαράκωμα και κραταίωμα και ιερόν καταφύγιον"

 Όσο κι αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη στη ζωή μας, στην πραγματικότητα η καθημερινότητά μας είναι ένας διαρκής πόλεμος. Η μεταπτωτική μας φύση μάς κάνει να  είμαστε συνεχώς σε έναν λογισμό αυτοθέωσης. Δεν είναι η πρόταξη του εγώ το κύριο πρόβλημα. Ο Τριαδικός Θεός, όταν μας δημιούργησε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν Του, μάς έδωσε τη συνείδηση της ετερότητας, της διαφορετικότητας σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο και αυτό διαφαίνεται στην υπέροχη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο πρώτος άνθρωπος , ο Αδάμ, ο χωματένιος, δίνει όνομα σε όλες τις ζωντανές υπάρξεις που περνούνε από μπροστά του, συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι όμοιες μ’ αυτόν, εκτός από τη δίψα για σχέση. Κι αυτό διαφαίνεται από την αντίληψη ότι όλα τα ζώα ήταν αρσενικά και θηλυκά, είχαν ταίρι όμοιο μ’ αυτά, είχαν δηλαδή την εμπειρία της κοινότητας, της σχέσης, του μοιράσματος, τόσο σωματικά, όσο και ως υπέρβαση της μοναξιάς. Γι’ αυτό και ο Θεός πλάθει τη γυναίκα, την Εύα, από την πλευρά του Αδάμ, για να του δώσει και στην πράξη τη δυνατότητα της κοινωνίας στα πλαίσια της δικής του, της ανθρώπινης φύσης. Η επιλογή όμως του ανθρώπου να είναι θεός από μόνος του, χωρίς σχέση με τον Θεό, διά της βρώσεως του καρπού του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού, κάνει τον άνθρωπο μία ύπαρξη πολεμική και ανταγωνιστική τόσο έναντι της φύσης όσο και έναντι του συνανθρώπου του. Ο κόσμος όλος λοιπόν γίνεται ένα πεδίο ανταγωνισμού, στο οποίο συνήθως ο ισχυρότερος επικρατεί και καταπιέζει τον πιο αδύναμο, συχνά εξοντώνοντάς τον.  

«Χαίρε, θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν, χαίρε, πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν»


Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Στο βιβλίο της Εξόδου, διαβάζουμε για τον καταποντισμό του Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Προφήτης Μωυσής, με την δύναμη του Θεού, έπνιξε στα νερά της τα στρατεύματα που έστειλε ο θεομάχος Βασιλιάς για να γυρίσουν πίσω στην Αίγυπτο, τον λαό του Ισραήλ.

Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ ο Αρτοπώλης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Νεομάρτυρες, που έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα. Πλούσιοι και φτωχοί, βιοτέχνες, ναυτικοί, αγρότες, τεχνίτες, και από όλα τα επαγγέλματα  αναδείχτηκαν ήρωες της χριστιανικής πίστεως. Ένας από αυτούς είναι και ο Νεομάρτυς άγιος Μιχαήλ ο Αρτοπώλης.