e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

Ο Μητροπολίτης Κισάμου τέλεσε τον γάμο του Νικολάου Ντε Γκρες μετά της Χρυσής Βαρδινογιάννη

Τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στα Αναφιώτικα της Πλάκας, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, επέλεξαν ο Νικόλαος Ντε Γκρες και η Χρυσή Βαρδινογιάννη για να τελέσουν το ιερό Μυστήριο του Γάμου τους. Προσκεκλημένος του Νικολάου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, οικογένεια Γεωργίου Βαρδινογιάννη, με την οποία οικογένεια Βαρδινογιάννη ο Επίσκοπος μας συνδέεται με συγγενική σχέση, προεξήρχε του ιερού Μυστηρίου του Γάμου, με την συμμετοχή στενών συγγενών και φίλων των δύο οικογενειών και του ζεύγους.

Ποτάμι Ζακύνθου: Εόρτιος Εσπερινός πανηγυρίζοντας τον Άγιο Χαράλαμπο


Εσπέρας Κυριακής, 9ης Φεβρουαρίου 2025, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπη, στο Ποτάμι Ζακύνθου. Εψάλη εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος, με τη συμμετοχή ευάριθμων πιστών. Χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο οποίος μάλιστα ομίλησε κατάλληλα προς τους πανηγυριστές.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος]

Πανέτοιμοι για τον αυριανό συνεορτασμό των Αγίων Χαραλάμπους και Βλασίου στο Βανάτο

Ως Ενορία είμαστε πανέτοιμοι για τον συνεορτασμό των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου των θαυματουργών, στην Ενορία μας, εδώ στο Βανάτο Ζακύνθου, δεδομένου ότι συνδέεται πνευματικά η περιοχή μας και με τους δύο. 
    Του μεν Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει α) ιστορημένη πριν από 100 ακριβώς χρόνια (1925), εκφραστική Εικόνα (διά χειρός Κ. Φραγκοπούλου, Κων/πολίτου πρόσφυγα), μέσα σε ξυλόγλυπτη Καθέδρα, που φέτος επισυχρώθηκε και β) απότμημα λειψάνου του Αγίου. 
    Του Αγίου Βλασίου μνημονεύεται Μονή, στο κέντρο του Βανάτου, το 1495. Σημειωτέον ότι στον Ναό της Φανερωμένης υπάρχει εικόνα του Αγίου Βλασίου και απότμημα λειψάνου Του
    Και των δύο Ιερομαρτύρων τα ιερά Λείψανα έχουν τεθεί πλέον σε καλαίσθητες λειψανοθήκες και θα προταθούν από κοινού σε προσκύνημα.
    Έτσι, αύριο Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, από 8 έως περίπου 11 το πρωί, θα λάβουν χώραν τα ακόλουθα ιεροτελεστικά:

Πύργος Ηλείας: ΠολυΑρχιερατικός Eσπερινός για τον Άγιο Χαράλαμπο [video]

Πύργος Ηλείας, εσπέρας 9ης Φεβρουαρίου 2025: ΠολυΑρχιερατικός Eσπερινός για τον Άγιο Χαράλαμπο στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Κυριακής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ:

Φανάρι: Πατριαρχική Χοροστασία στο Αγίασμα του Αγ. Χαραλάμπους [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, στον Εσπερινό που τελέστηκε στο Αγίασμα του Αγίου Χαραλάμπους, επί τη μνήμη του Αγίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Αγίασμα βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πατριαρχείου, ανάμεσα στον Πατριαρχικό Οίκο και στον Πύργο της Βιβλιοθήκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανερωμένη Βανάτου: Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2025


Πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 9ης Φεβρουαρίου 2025, ημέρα αποδόσεως της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας Βανάτου πραγματοποιήθηκε στον ναό της Φανερωμένης. Ιερούργησε ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Παναγιώτης Γιατράς.
        Ομίλησε προς τους εκκλησιασθέντες ο Εφημέριος, με θέμα: "Κοιτάξου στον καθρέφτη: Τελώνης ή Φαρισαίος;". Το κείμενο της ομιλίας μπορείτε ν' αναγνώσετε ΕΔΩ!

Φανάρι: Πατριαρχική Λειτουργία Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου [video-photos]


Φανάρι, Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, πρωί Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, 9 Φεβρουαρίου 2025, κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κοιτάξου στον καθρέφτη: Τελώνης ή Φαρισαίος;

Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, κάνουμε το πρώτο βήμα στο αγωνιστικό στάδιο του Τριωδίου. Πρόκειται για μια πνευματική περίοδο που μας προσφέρεται ως δώρο εξ ουρανού, για να σταθούμε μπροστά στον εσωτερικό μας καθρέφτη και να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Η Εκκλησία, σαν μητέρα στοργική που είναι, δεν μας οδηγεί απότομα στη νηστεία και την κατανυκτική πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μας προετοιμάζει με σταδιακά βήματα, μας παιδαγωγεί, μας αφυπνίζει προς τούτο.

Ο γνωστός μας άγνωστος υποκριτής


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Καθώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει το Κατανυκτικό Τριώδιο, σημαίνεται ταυτόχρονα η απαρχή μιας μακράς περιόδου πνευματικής εγρήγορσης, προσωπικής του καθενός μας αυτοαναίρεσης ως προς τα δεδομένα και τα κατεστημένα της ψυχής μας και εσώτατου προβληματισμού, με απώτερο στόχο τη συνάντηση με τον Αναστημένο Ιησού.

Πρώτη Κυριακή του Τριωδίου και πίσω από την αυλαία παρουσιάζεται το γνώριμο δρώμενο του Τελώνη και του Φαρισαίου.

“Σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης”

“Σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες” (Β’ Τιμ. 3,14)

“᾿Εσὺ ὅμως νὰ μένεις σ’ αὐτὰ ποὺ ἔμαθες καὶ ποὺ γιὰ τὴν ἀξιοπιστία τους ἔχεις τεκμήρια. Ξέρεις ἀπὸ ποιὸν τὰ ἔμαθες”

 

Στο ξεκίνημα της ξεχωριστής περιόδου του εκκλησιαστικού χρόνου που ονομάζεται “Τριώδιο”, η Εκκλησία διαβάζει απόσπασμα από την δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο, στην οποία τον προτρέπει να παραμείνει πιστός σε όσα έμαθε από τον ίδιο για την πίστη και για τα οποία έχει τεκμήρια, αποδείξεις για την αξιοπιστία τους.

Ο «τέλειος» άνθρωπος και ο άνθρωπος «της πιάτσας»

Γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ. 

Αρχή Τριωδίου σήμερα, και το Ευαγγέλιο μάς παρουσιάζει τη γνωστή, σε όλους μας, παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.

Δύο άνθρωποι πηγαίνουν στο ναό για να προσευχηθούν. Ένας Φαρισαίος και ένας τελώνης. Θα λέγαμε ένας άνθρωπος «της εκκλησίας» και ένας άνθρωπος «της πιάτσας». Και οι δύο είχαν τον ίδιο λόγο που πηγαίνουν στην Εκκλησία· για να προσευχηθούν. Όμως, ο ένας βγαίνει λυτρωμένος και ο άλλος αξιοκατάκριτος.

Ποιος έφυγε αξιοκατάκριτος;

Ο αυτοκαταστροφικός εγωκεντρισμός

Θεολογική μονογραφία στην Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

      Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου εισερχόμαστε στην ιερή και κατανυκτική περίοδο του αγίου Τριωδίου, στην μακρά περίοδο των κινητών εορτών του έτους, με επίκεντρο τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. «Ανοίγει» το λειτουργικό βιβλίο «Τριώδιο» για χρήση (από αυτό πήρε και την ονομασία η περίοδος αυτή), αλλά ταυτόχρονα «ανοίγει» για τους πιστούς και το «στάδιο των αρετών», όπως θαυμάσια αναγγέλλει ένας ύμνος, μια περίοδος πνευματικού αγώνα για κάθαρση και αγιασμό.

Φαρισαίος: Ο κατά φαντασίαν σεσωσμένος

Γράφει ο π. Γεώργιος Λέκκας

Τα πιο σκληρά λόγια του Κυρίου στράφηκαν κατά των Φαρισαίων, που ενώ τηρούσαν τον Νόμο, η καρδιά τους απείχε πολύ από τον Θεό.

Ανατροπή των λογικών εξωτερικών εντυπώσεων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή  Τελώνου και Φαρισαίου,  9/2/2025

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Μια νέα περίοδος της Εκκλησίας ανοίγεται σήμερα μπροστά μας. Μια περίοδος που φθάνει στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μέσα σε αυτή την τόσο μεστή νοημάτων περίοδο προβάλλονται από τον ίδιο τον Ιησού διάφορες προσωπικότητες και χαρακτήρες, που πολλά έχουν να μας διδάξουν.

Η Αλαζονεία και η Ταπείνωση

Γράφει ο Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής

Εκεί που διαπρέπει η ανθρώπινη αλαζονεία, οι ψυχές περιπλανώνται σε λαβύρινθους αυτοδικαίωσης. Εκεί αντηχεί η φωνή του Κυρίου μέσα από την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος, αλλά πάντα επίκαιρη.

Ο όλεθρος της εγωπάθειας και η ευλογία της ταπεινώσεως

Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Με τη χάρη και την ευσπλαχνία του Αγίου Θεού φθάσαμε για μια ακόμα φορά στο άγιο Τριώδιο, στην ιερότερη και κατανυκτικότερη εορτολογική περίοδο του εκκλησιαστικού έτους. 

Τα δυο βήματα

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ἡ προφωνήσιμη ἑβδομάδα, ποὺ ἀναγγέλλει τὴν εἴσοδο στὸ Τριῴδιο καὶ τὴ Μεγάλη Σαρακοστή, ξεκίνησε. Μὲ τὴν Κυριακὴ τοῦ Τελώνου καὶ Φαρισαίου ποὺ ἔχουμε σήμερα (Κυριακὴ ΙΣΤ΄ Λουκᾶ), ἀρχίζει ὁ μεγάλος εὐλογημένος πασχάλιος λειτουργικὸς κύκλος, ποὺ θὰ φτάσει μέχρι τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων.

Λόγος στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Εἰσερχόμεθα σήμερα στό Τριώδιο. Ἐνώπιόν μας ἀνοίγεται μία πύλη, ἡ ὁποία μᾶς καλεῖ νά ἀκολουθήσουμε διαδρομή γεμάτη κατάνυξη, πνευματικές ἐμπειρίες, διαρκεῖς εὐκαιρίες συναντήσεως μέ τόν ἀληθινό μας ἑαυτό, πρόσκληση γιά ἀληθινή μετάνοια, μέ τελικό προορισμό τήν συνάντηση μέ τόν Ἀναστημένο Χριστό.

Ποιός εἶναι ἄραγε ὁ τρόπος γιά νά Τὀν πλησιάσει κανείς; Σέ τί εἴδους σχέση μᾶς καλεῖ ὁ Χριστός; Τί πρέπει νά γίνουμε, πῶς πρέπει νά διαμορφώσουμε τόν ἑαυτό μας, ὥστε νά ἀξιωθοῦμε τήν λυτρωτική παρουσία Του στήν ζωή μας;

Η κοσμική και η κατά Χριστόν σοφία ["Φωνή Κυρίου". 9.2.2025]

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΗΝΕΩΚΤΑΙ (Πνευματικά μηνύματα του Τριωδίου)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου Καθηγητού

Αποστολή της αγίας μας Εκκλησίας είναι να προσκαλεί κάθε άνθρωπο στη σωτηρία, παρέχοντας όλα εκείνα τα εφόδια, τα στοιχεία και τους τρόπους, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίησή της. Αυτή ως στοργική μητέρα προσφέρει άπειρες ευκαιρίες στα παιδιά της, προκειμένου να τα φέρει κοντά της και να τα σώσει. Ποια άλλωστε φυσική μητέρα δε θα έκανε τα πάντα προκειμένου να γλυτώσει τα παιδιά της από βέβαιο κίνδυνο και αφανισμό; Ο ενιαύσιος εορτολογικός  κύκλος της Εκκλησίας μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εισάγει τους πιστούς στο κλίμα της λυτρωτικής της διαδικασίας ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της εν Χριστώ απολυτρώσεως.