e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Συναυλία χορωδιακής μουσικής στον Ναό Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού [video-photos]

Το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2025, στον Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, με την ευλογία του προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής της Choremus Choir, σε συνεργασία με τη Chorus NOVA και το μουσικό της εργαστήρι.   
Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του χορωδού Κωνσταντίνου Γιώτη. 

Hobart Τασμανίας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Ελληνικό Πανηγύρι «Εστία»

Το Σάββατο και την Κυριακή, 1 και 2 Φεβρουαρίου 2025, στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, Hobart, χτύπησε δυνατά η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού. Τα τραγούδια και οι χοροί της πατρίδας, καθώς και η περίφημη ελληνική γαστρονομία, είχαν την τιμητική τους στο διήμερο παραδοσιακό Πανηγύρι της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας. Το παραδοσιακό Πανηγύρι διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ «Εστία», ενός ετήσιου θεσμού με πλειάδα εκδηλώσεων, που αποσκοπούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των ομογενών της νησιωτικής Πολιτείας της Αυστραλίας και να αναδείξουν στην ευρύτερη κοινότητα τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνορθοδόξων παραδόσεων.

Με το "Βήμα της Κυριακής": Το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας «Εγρήγορση – Χρέος των Ορθοδόξων»

Το βιβλίο «Εγρήγορση – Χρέος των Ορθοδόξων» αποτελείται από κείμενα που επιδιώκουν να εκφράσουν μία ορθόδοξη άποψη σε κρίσιμα σύγχρονα θέματα.

Την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2025, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ κυκλοφόρησε το βιβλίο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου «Εγρήγορση – Χρέος των Ορθοδόξων». Ο φωτισμένος ιεράρχης υπήρξε συγγραφέας 200 και πλέον εκδόσεων.

Αγία Σοφία Κιέβου: Μεγαλειώδης η 6η επέτειος ενθρονίσεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Ανήμερα της 6ης επετείου από την ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2025, ο Μακαριώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό των Ορθοδόξων Μητροπολιτών Κιέβου, δηλ. του μουσειακού και εμβληματικού Ναού της Αγίας Σοφίας Κιέβου.

Η νέα Γεν. Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2025,  η Ελλογιμ. Δρ. Regine Grienberger, νέα Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου 2025 στο Φανάρι [χρονικό - photos]

Επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2025, κατά την Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

«Υπαπαντή» νέου μέλους στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης - "Ypapanti" of a New Member at the Stockholm Cathedral


Το πρωΐ της Κυριακής, 2 Φεβρουαρίου 2025, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου συλλειτούργησαν, ο Εφημέριος του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, και ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, Εφημέριος της Ενορίας των Αγίων Δημητρίου και Νέστορος, της πόλεως Örebro Σουηδίας. 

Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου: ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 2007)

[Λόγος κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κέρκυρα, 20 Μαρτίου 2007]

Στίς ἀρχές τοῦ 20οῦ αἰῶνος εἶχαν διατυπωθεῖ πολλές προβλέψεις ὅτι ἡ θρησκεία σύντομα θά ἔσβηνε στήν Εὐρώπη. Στό ξεκίνημα ὅμως τοῦ 21ου αἰῶνος, παράλληλα μέ τήν ἐκκοσμίκευση καί τή θρησκευτική ἀδιαφορία, παρατηρεῖται σέ παγκόσμια κλίμακα μιά ἀναζωπύρωση τοῦ θρησκευτικοῦ ἐνδιαφέροντος γιά τό Ὑπερβατικό, γιά τό Θεῖο. Μιά μεταφυσική ἀναζήτηση μέ μεγάλη ρευστότητα. Ὁρισμένοι ζητοῦν νά τήν ἱκανοποιήσουν μέ θρησκευτικές ἀντιλήψεις ἰνδικῆς προελεύσεως (ἰνδουϊστικές ἤ βουδδιστικές σχολές κ.λπ.). Ἔτσι, συχνά προσφέρονται στό ἀνυποψίαστο κοινό μεταλλαγμένα προϊόντα διαφόρων θρησκευτικῶν θεωριῶν ποικίλης προελεύσεως, πού προτείνουν μιά ἀόριστη πνευματικότητα ἡ ὁποία τελικά ὁδηγεῖ σέ ἕνα ἀπροσδιόριστο κενό.

Η δοξολογική κατανόηση της ζωής και της Ιεραποστολής

Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας
Πάντα τα Έθνη 17 Α΄ Τρίμηνο 1986, σελ. 20-22

Όταν χρησιμοποιούμε εκφράσεις και έννοιες, όπως «δόξα Θεού», «δοξολογική στάση», «εις δόξαν Θεού», οι περισσότεροι συνήθως σκεπτόμαστε κάτι που προσφέρεται στο Θεό, μια υμνολογική στάση, κάτι που γίνεται για τη δόξα του Θεού. Η παράλληλη χρησιμοποίηση της λέξεως «δόξα» για θέματα του ανθρωπίνου βίου έχει συμβάλει στην αλλοίωση του αρχικού βιβλικού νοήματος της. Μερικοί μάλιστα διερωτώνται, τι ανάγκη έχει ο ανενδεής Κύριος του σύμπαντος, να του αναπέμπουν τα πλάσματα Του δόξα; Εν τούτοις, η έννοια, το μήνυμα και η επικαιρότητα των αληθειών που σχετίζονται με τη δόξα του Θεού είναι πολύ ευρύτερα και βαθύτερα και έχουν πολύμορφες συναρτήσεις για τη ζωή και την Ιεραποστολή.

Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος: Ο πρώτος άγιος της Εκκλησίας


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Μια από τις πλέον σεβάσμιες μορφές της Καινής Διαθήκης είναι και ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, ο οποίος αξιώθηκε να κρατήσει στα γεροντικά του χέρια τον νεογέννητο Χριστό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

     Ο άγιος Συμεών θεωρείται ως ο πρώτος άγιος της Εκκλησίας μας, ο οποίος συνδέει την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη. Είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος κατάδειξε την μεσσιανική ιδιότητα του Χριστού, εμπνεόμενος από το Άγιο Πνεύμα και μέγιστος προφήτης, ο οποίος είδε να εκπληρώνονται οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης για τον ερχομό του Μεσσία και της μεσσιανικής εποχής.