e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε λειτουργία για την επέτειο εκλογής του Πάπα Φραγκίσκου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, μετέβη, την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025, το απόγευμα, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Harbiye, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε για την επέτειο των 12 ετών από την εκλογή του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

Οι ρίζες της καταλαλιάς

Ρωτήθηκε ο Αββάς Ησαΐας τι είναι καταλαλιά. Και αποκρίθηκε εκείνος:"Το να μη γνωρίζεις τη δόξα του Θεού και να φθονείς τον πλησίον" (Από το "Γεροντικό")

                Για την ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας τα πάθη, όπως εκφράζονται στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, έχουν βαθύτερες ρίζες. Για παράδειγμα, η καταλαλιά, που σημαίνει τη διατύπωση αρνητικών χαρακτηρισμών εις βάρος κάποιου ή την διάδοση ειδήσεων με σκοπό την μείωσή του, έχει ως ρίζα της την άγνοια της δόξας του Θεού, αλλά και τον φθόνο προς τον πλησίον. Το δεύτερο γίνεται εύκολα αντιληπτό. "Θάβεις" κάποιον διότι δεν τον συμπαθείς επειδή έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία λείπουν από σένα ή επειδή έχει αποδοχή από τους ανθρώπους σε βαθμό που εσύ δεν έχεις. "Θάβεις"κάποιον διότι με αυτόν τον τρόπο θεωρείς ότι μπορείς να τον μειώσεις, αλλά και εκείνη τη στιγμή να δείξεις ότι εσύ είσαι ανώτερος από αυτόν.

ΝΕΟΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"καί ἐσταύρωσαν αὐτόν” (Μάρκ. 15, 25)

Ὁ Ἰησοῦς ἀπέθανε ἐπί τοῦ σταυροῦ διά τήν ἄφεσιν τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν.

Τοῦτο ὁρίζεται ἀπό αἰώνων εἰς τήν πίστιν πολλῶν χριστιανῶν, τήν διδασκαλίαν καί λειτουργίαν τῆς Ἐκκλησίας.

Ικανοποίηση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για επικράτηση της νομιμότητας παντού


Έξι χρόνια μετά τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 πως "με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα άβατα τελειώνουν" [1] και παρά το πολυετές "άβατο" ανομίας που η Ελληνική Πολιτεία υποθάλπει επιτρέποντας καταλήψεις Ιερών Μονών να συνεχίζονται στο Άγιο Όρος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανήλθε στις 19 Μαρτίου 2025 δηλώνοντας μετά την επίσκεψη του στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πως "το εννοούσαμε όταν λέγαμε νομιμότητα παντού" και πως "δεν υπάρχουν άβατα και εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν πέραν του νόμου". [2]

Η Β΄ Κυριακή Νηστειών στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 16 Μαρτίου 2025, καθ’ ήν εορτάζεται, μεταξύ άλλων, η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Ένα χαμένο ιδιόγραφο του Οδυσσέα Ελύτη από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο Μητροπολίτης και ο Ποιητής,
σε λεπτομέρεια ευρύτερης φωτογραφίας.
Πρώτη δημοσίευση: π. Π. Κ., 1997
Τον Μάιο του 1980 ο Οδυσσέας Ελύτης ταξίδεψε στο νησί του Σολωμού, του Κάλβου και του Φώσκολου, προσκαλεσμένος τού τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονος Μπεζενίτη, μετέπειτα Μητροπολίτη Αττικής (+2.7.2014). Ο Ποιητής είχε την ευκαιρία «ν’ αναβαπτισθεί στο πνεύμα του Σολωμού και της Ορθοδοξίας», μετά την «δοκιμασία» του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979, όπως ο ίδιος δήλωσε γραπτά τότε και θα δούμε παρακάτω. Συναναστράφηκε κάποιους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης της Ζακύνθου (τον Δημήτρη Λάγιο, την Μαρία Ρουσέα κ. ά.) και ξεκουράστηκε, μετά τις πολυειδείς υποχρεώσεις τής βράβευσής του.
Τότε, ανάμεσα στα διάφορα άλλα, έγραψε μιαν ενδιαφέρουσα -κατά τη γνώμη μου- μικρή σημείωση στο Βιβλίο των Επισκεπτών του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ζακύνθου, το οποίο ετηρείτο από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, υπήρχε πάντα σε κοινή θέα και ανάγνωση επί του μεγάλου στρογγυλού τραπεζιού της μεγάλης αίθουσας του θρόνου της Μητρόπολης, όπου κατά καιρούς έγραψαν τις εντυπώσεις τους οι διάφοροι επίσημοι επισκέπτες του Μεγάρου.
Κατά καιρούς άνοιγα το Βιβλίο και θαύμαζα το ελυτικό χειρόγραφο, όπως αντίστοιχα συνέβαινε και συμβαίνει μέχρι σήμερα σε ανάλογο ιδιόγραφο του Ποιητή στη Μονή Ελευθερώτριας Ζακύνθου. Επρόκειτο για τις εντυπώσεις ενός κορυφαίου τεχνίτη του ποιητικού λόγου από την ιδιωτική -πλην ιστορική και διαρκώς μνημονευόμενη στους φιλολογικούς κύκλους του νησιού- επίσκεψή του στην μικρή πόλη μας, οι οποίες ασφαλώς ενδιαφέρουν τον ιστορικό του μέλλοντος και τους μελετητές.