e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου μιλά για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας [video]


Τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν από τους πιο επιδραστικούς και κοσμαγάπητους ιεράρχες, αποχαιρετά η Ελλάδα και η απανταχού Ορθοδοξία. Με συγκινητικά λόγια για τον φωτισμένο ιεράρχη, ιεραπόστολο και επανιδρυτή της ερειπωμένης ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας, μίλησε στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», ο ιερέας, ιατρός και ιεραπόστολος πατέρας Ευάγγελος Παπανικολάου.

Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης”


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Σεβ. κ. Pascal Delannoy. Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για την εγκάρδια και τιμητική υποδοχή.

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου στην Μαρία Γιαχνάκη (2020) [video]

 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο νέα Γενική Πρόξενος του Λιβάνου στην Αλεξάνδρεια επισκέφτηκε τον Πατριάρχη Θεόδωρο

Η Εξοχ. Γενική Πρόξενος της Δημοκρατίας του Λιβάνου στην Αλεξάνδρεια, κα Abeer Ali, επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025, το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, όπου είχε εθιμοτυπική επίσημη συνάντηση με τον σεπτό Προκαθήμενο Αυτού, Μακαριώτατο κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Μ. Πόλη.

Τρεις Ιεράρχες: Οι μελίρρυτοι ποταμοί της σοφίας και πρωτοπόροι του παγκόσμιου πολιτισμού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας έχει ορίσει να εορτάζεται από κοινού η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, των Μ. Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου  και η Πολιτεία να τους τιμά ως προστάτες της παιδείας, της επιστήμης και του πολιτισμού, διότι οι ίδιοι ενσάρκωσαν αυτά τα αγαθά και έγιναν φορείς μιας πρωτόγνωρης πνευματικότητας, ξέχωρη από αυτή που γνώριζε και βίωνε ο προχριστιανικός κόσμος, καρπός της επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, η οποία μεταποιεί και μεταμορφώνει τον κόσμο, φορεί ενός νέου πολιτισμικού ιδεώδους, του ελληνοχριστιανικού.

Στα Τίρανα έφθασε η σορός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας [live]

Στα Τίρανα έφθασε η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, όπου ήδη εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα.

Η σορός Αναστασίου στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὡς Ἀντιπρόεδρος τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, ἐκπροσωπώντας τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο καί τούς Συνοδικούς Μητροπολίτες, συνόδευσε τό ἱερό σκήνωμα τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας κυροῦ Ἀναστασίου μέχρι τό συνοριακό σταθμὸ τῆς Κακαβιᾶς πού ἔφθασαν περίπου στίς 9 ἡ ὥρα τό πρωί.

Δήλωση Π. Μπούμπουρα σχετικά με δημοσιεύματα για το εκκλησιαστικό θέμα στην Ουκρανία

Του Παντελή Μπούμπουρα,

επιχειρηματία στην Οδησσό της Ουκρανίας, Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα κείμενο υπογεγραμμένο από ηγούμενους Ιερών Μονών και ορισμένους γέροντες ανά την Ελλάδα σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία. Σε αυτό το κείμενο εξαπολύονται κατηγορίες κατά της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και παρουσιάζεται το εν Ουκρανία Πατριαρχείο Μόσχας ως «θύμα» που διώκεται στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα κείμενο όχι απλά μονόπλευρο αλλά και παραπλανητικό, το οποίο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και εξαπατά το αναγνωστικό κοινό. Το ποιος είναι ο σκοπός αυτού του κειμένου θα σας εξηγήσω στη συνέχεια.

Αβάνα Κούβας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Οικία – Μουσείο Ευσεβίου Λεάλ

Ο Ευσέβιος Λεάλ (Eusebio Leal Spengler, 1942-2020) υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Κούβας, με διεθνές κύρος και αναγνώριση. Ο αείμνηστος ιστορικός και διανοούμενος ήταν, για δεκαετίες, στενός συνεργάτης του ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση του προγράμματος αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της Αβάνας. Έφερε εις πέρας το απαιτητικό αυτό έργο, χάρη στο οποίο η «Παλαιά Αβάνα» ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Επιτροπής Μνημείων της πρωτεύουσας της Κούβας και αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλεως. Επίσης, ήταν υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας, έχοντας δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η Θρησκεία και η Επανάσταση «για μένα δεν ήταν ποτέ ασύμβατα». Με την πεποίθηση αυτή και όντας λάτρης του βυζαντινού πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στην υπόθεση της ανεγέρσεως του Ορθοδόξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Αβάνας. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε επισκεφθεί το Φανάρι, για να μεταφέρει τη βούληση του Φιντέλ Κάστρο και της Κυβέρνησης της Κούβας να ανεγείρουν Ορθόδοξο Ναό και να τον παραχωρήσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ το 2004, κατά την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αβάνα, ήταν παρών στην τελετή εγκαινιασμού του Ναού, ενώ ξενάγησε προσωπικά τον Παναγιώτατο στα μνημεία της κουβανικής πρωτεύουσας.

Αρχιεπίσκοπος πρ. Αμερικής Δημήτριος για Αναστάσιο: Έφυγε και άφησε πίσω ένα γιγάντιο έργο και ένα κενό

 Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος μιλά για τον - επί 78 συναπτά έτη - φίλο του, Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο


Η δήλωσή του έχει ως ακολούθως:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πληροφορηθείς μετά θλίψεως την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου, εξέφρασε τις συλλυπητήριες ευχές της σεπτής Ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και της Χριστεπωνύμου ποίμνης του  Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας προς την Ιερά Σύνοδο, τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και το Ορθόδοξο  πλήρωμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την κοίμηση του Προκαθημένου Αυτής, «του ανυστάκτου σκαναπέως του Ευαγγελίου, του οποίου οι μυστικές δεήσεις, οι κακουχίες και τα δάκρυα άρδευσαν πλουσιοπαρόχως την επί δεκαετίες πνευματικώς άνυδρη, αλλά πάντα διψώσα τον Χριστό αλβανική γη, του πολιού μα θαρραλέου Κυρηναίου, ο οποίος ήρε αγγόγυστα επί των ώμων του τον πολυειδή Σταυρό της Εκκλησίας της Αλβανίας και κατέστη Άγγελος της Αναστάσεως Αυτής, του κατηχητού, του βαπτιστού, του χειροτονήσαντος, του πνευματικού πατρός και εν τέλει του ελέω Θεού αξίου και ιστορικού Πρωθιεράρχου, του φρυκτωρού της Συνοδικής συνειδήσεως και πράξεως της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, του Χάριτι και καθοδηγήσει του Παναγίου Πνεύματος ανα-φωτιστού και εκ βάθρων ανακαινιστού κυρού Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπως εδήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Ο άγιος της μετάνοιας και των δακρύων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Συρία υπήρξε η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Άλλωστε εκεί καθιερώθηκε και η ονομασία των Χριστιανών, από το όνομα του Χριστού (Πραξ. 11,25). Μυριάδες άνδρες και γυναίκες άγιοι Σύριοι λαμπρύνουν την αγία μας Εκκλησία. Ένας από αυτούς είναι και ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, ο οποίος διακρίθηκε για την ασκητική του βιωτή και τους αγώνες του για την Ορθοδοξία. Συγκαταλέγεται δε στους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. 

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος: Ένας μεγάλος ασκητής και δάσκαλος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού     

Η ασκητική γραμματεία κατέχει μια πολύ σπουδαία θέση στη διδασκαλία και στη ζωή της Εκκλησίας μας. Πρόκειται για σπουδαιότατα κείμενα αγίων ασκητών, προϊόντα βαθύτατου πνευματικού στοχασμού και σοφίας. Περιέχουν την εμπειρία των αγίων γερόντων, οι οποίοι βίωσαν την ευλογημένη πορεία της ασκήσεως και των αρετών και την κατέγραψαν, για να είναι εσαεί στους πιστούς πολύτιμο βοήθημα μεθόδων άσκησης και πνευματικής προκοπής.