Το βράδυ της Κυριακής Δ΄ των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", στο Βανάτο Ζακύνθου, έλαβε χώραν επιτυχώς το 2ο μάθημα παρασκευής Πρόσφορου. Εκπαιδευτής ήταν και πάλιν ο π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ενώ παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Βενετία: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας» - Εγκαινιάσθηκε στις 29.4.2025, η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας», η οποία φιλοξενείται στο μουσείο Παλάτσο Ντουκάλε της Βεν...Πριν από 7 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 6 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Κέντρο Λόγου "Αληθώς": Πραγματοποιήθηκε 2ο μάθημα παρασκευής Πρόσφορου
2η παρουσίαση στο Σεμινάριο Αγιολογίας του "Αληθώς": Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Φανερωμένη Βανάτου: Η Κυριακή Δ΄ των Νηστειών 2025
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Κυριακή Δ΄ Νηστειών, πρωί και απόγευμα
Την Κυριακή Δ’ των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Ε΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας.
Pretoria, South Africa: Η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2025 [photos-video]
Άγιος Υπάτιος, Επίσκοπος Γαγγρών
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού
Ιδιαίτερη τιμητική θέση κατέχουν στην Εκκλησία μας οι άγιοι θεοφόροι Πατέρες, οι οποίοι πήραν μέρος στις Άγιες Οικουμενικές Συνόδους, και με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος αποφάνθηκαν για τη σώζουσα ορθόδοξη πίστη μας. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Υπάτιος Επίσκοπος Γαγγρών, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και διακρίθηκε ως φλογερός πρόμαχος της Ορθοδοξίας. Επί πλέον αξιώθηκε και της θαυματουργίας.
Εορτή Συνάξεως πάντων των εν Ρόδω Αγίων
Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, η Μητρόπολη Ρόδου πανηγύρισε την Μνήμη πάντων των εν Ρόδω διαλαμψάντων Αγίων με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στον ιερό Ναό είχαν μεταφερθεί για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών η εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, η εικόνα και το τίμιο λείψανο του Αγίου Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου και η αγία Κάρα του Οσίου Πατρὸς Μελετίου του εν Υψενή.
Στοκχόλμη: Λαμπρός εορτασμός Εθνικής Επετείoυ στον Καθεδρικό Ναό
Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, Εφημέριο του ως άνω ναού.
Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στην Κωνσταντινούπολη
της εκπαιδευτικού Μαρίας Δήμου
Το τελευταίο δεκαήμερο η Πόλη πλημμύρισε από νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που έφτασαν εδώ για να συμμετέχουν στα δύο συνέδρια που διοργάνωσε το Ζωγράφειο. Μαθητές κάθε βαθμίδας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, αφού γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και παρουσίασαν τη δουλειά τους, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πέρα, επισκέφθηκαν ιστορικά μνημεία και μουσεία, έκαναν βόλτα με πλεούμενο στο Βόσπορο, ανέβηκαν στη Σχολή της Χάλκης και φυσικά προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επισκοπή Χώρας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Παναγία Σουμελά
Τη Δ´ Κυριακή των Νηστειών, 30 Μαρτίου 2025, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου, συγγραφέως της «Κλίμακος», ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, στο Keilor East της Μελβούρνης, στην Ιερά Επισκοπή Χώρας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Άγιο Δημήτριο Ξυλόπορτας για τον Κατανυκτικό Εσπερινό [video]
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής Δ’ Νηστειών, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
Φανάρι: Η Κυριακή Δ΄ των Νηστειών 2025
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή Δ’ Νηστειών (30-3-2025), συμπροσευχόμενος, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης μίλησε στο εκκλησίασμα από την Πόλη και την Ελλάδα.
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης
Εγκάρδια αδελφική συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο είχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο Σύδνεϋ.
Αμφιβολία, το προοίμιο της πίστης
Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
-”Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι”
-”Πιστεύω, κύριε· βοήθει μου τη απιστία”
(Μκ, 9, 23-24)
Οι δυο αυτές φράσεις –ο περί πίστεως λόγος του Θεού και η διστακτική απάντηση του ανθρώπου– εκφράζουν με τρόπο συνοπτικό την όλη ορθόδοξη ευσέβεια και νοηματοδοτούν την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών.
Με προσευχή και νηστεία
ΟΜΙΛΙΑ
ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακή Δ΄ Νηστειών (Ιωάννου της Κλίμακος), 30/3/2025
Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ
Με ένα από τα θαυμαστά γεγονότα που επιτέλεσε κατά τον επίγειο βίο του ο Ιησούς μάς φέρνει σήμερα σε επαφή ο ιερός συγγραφέας. Ένας τραγικός πατέρας φέρνει στον Κύριο τον υιό του, ο οποίος από μικρή ηλικία είχε προσβληθεί από κάποιο δαιμόνιο. Το δαιμόνιο αυτό εξουσίαζε τον δυστυχή νέο, με αποτέλεσμα ο βίος του να γίνεται καθημερινά αβίωτος.
"Εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος"
«Αὐτή μας ἡ ἐλπίδα μᾶς ἀσφαλίζει καὶ μᾶς βεβαιώνει σὰν ἄγκυρα, καὶ μᾶς ὁδηγεῖ στὰ ἐνδότερα τοῦ καταπετάσματος, ὅπου μπῆκε πρὶν ἀπὸ μᾶς καὶ γιὰ χάρη μας ὁ ᾿Ιησοῦς, ἀρχιερέας γιὰ πάντα ὅπως ὁ Μελχισεδέκ».
Η σιωπή προ της κραυγής
Γράφει ο Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής
Στέκομαι στο κατώφλι της σιωπής, εκεί που οι λέξεις δεν έχουν σχήμα και η καρδιά πάλλεται σαν φυλακισμένο πουλί. Είναι μια σιωπή βαριά, γεμάτη από την υπόγεια βοή των αβύσσων, μια σιωπή που κυοφορεί την κραυγή ή την εξομολόγηση. Εδώ, μέσα σε βαριές σκέψεις, η θεολογία δεν είναι σύστημα, αλλά ανάσα, πηγή κρυμμένη κάτω από τους βράχους της καθημερινότητας, νερό που κυλά αθόρυβα διαβρώνοντας την πέτρα της λογικής. Η πίστη δεν είναι βεβαιότητα, αλλά τραύμα ανοιχτό, η αμφιβολία όχι άρνηση, μα η σκιά που ορίζει το φως. Η γλώσσα ψάχνει τον δρόμο της ανάμεσα στην αυστηρή γεωμετρία της πέτρας και την ακαθόριστη ρευστότητα του ονείρου, προσπαθώντας να ψιθυρίσει το άρρητο, να αγγίξει το μυστήριο που μας περιβάλλει σαν αόρατος μανδύας, υφασμένος από νήματα γνώσης και άγνοιας. Η πραγματικότητα σπάει σαν παλιό αγγείο, αποκαλύπτοντας τις χρυσές ραφές όπου η θεία παρουσία συγκρατεί τα θραύσματα.
Η αληθινή εξομολόγηση
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Στην καρδιά της εκκλησιαστικής ασκητικής παράδοσης χτυπάει η περίφημη «Κλίμακα». Κορυφαίο βιβλίο αναφοράς για την ορθόδοξη πνευματικότητα, αξεπέραστο εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια, γραμμένο από έναν ασκητή-ορόσημο, τον άγιο Ιωάννη ηγούμενο του Σινά. Είναι τόσο σπουδαία η μορφή του και η πνευματική του σοφία που με χαρισματικό τρόπο αποτυπώνεται στο εν λόγω σύγγραμμά του, που η Εκκλησία τον προβάλλει εν μέσω της Μεγάλης Σαρακοστής σαν διαχρονικό πρότυπο πνευματικής ζωής (Κυριακή Δ΄ Νηστειών).
Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα Κυριακῆς Δ΄ Νηστειῶν
Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου, Θεολόγου
(Ἑβρ. στ΄, 13-20)
Ἀδελφοί, τῷ Ἀβραὰμ ἐπαγγειλάμενος ὁ Θεός, ἐπεὶ κατ’ οὐδενὸς εἶχε μείζονος ὀμόσαι, ὤμοσε καθ’ ἑαυτοῦ, 14 λέγων· ἦ μὴν εὐλογῶν εὐλογήσω σε καὶ πληθύνων πληθυνῶ σε· 15 καὶ οὕτω μακροθυμήσας ἐπέτυχε τῆς ἐπαγγελίας. 16 ἄνθρωποι μὲν γὰρ κατὰ τοῦ μείζονος ὀμνύουσι, καὶ πάσης αὐτοῖς ἀντιλογίας πέρας εἰς βεβαίωσιν ὁ ὅρκος· 17 ἐν ᾧ περισσότερον βουλόμενος ὁ Θεὸς ἐπιδεῖξαι τοῖς κληρονόμοις τῆς ἐπαγγελίας τὸ ἀμετάθετον τῆς βουλῆς αὐτοῦ, ἐμεσίτευσεν ὅρκῳ, 18 ἵνα διὰ δύο πραγμάτων ἀμεταθέτων, ἐν οἷς ἀδύνατον ψεύσασθαι Θεόν, ἰσχυρὰν παράκλησιν ἔχομεν οἱ καταφυγόντες κρατῆσαι τῆς προκειμένης ἐλπίδος· 19 ἣν ὡς ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν καὶ εἰσερχομένην εἰς τὸ ἐσώτερον τοῦ καταπετάσματος, 20 ὅπου πρόδρομος ὑπὲρ ἡμῶν εἰσῆλθεν Ἰησοῦς, κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδὲκ ἀρχιερεὺς γενόμενος εἰς τὸν αἰῶνα.
Η διδασκαλία της Εκκλησίας περί του όρκου ["Φωνή Κυρίου", 30.3.2025]
Λόγος στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Δ΄ των Νηστειών
Γράφει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
Σὲ κάθε Κυριακὴ τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ἡ Ἐκκλησία μας προβάλλει ἕνα θεμελιῶδες στοιχεῖο τῆς πίστεώς μας ἢ ἕνα σημαντικὸ πρόσωπο ἀπὸ τὴν χορεία τῶν Ἁγίων ἢ τῶν Πατέρων της. Σκοπός της εἶναι, μέσῳ αὐτῶν, νὰ μᾶς ὁδηγήσει στὴν ἐνίσχυση καὶ τὴν ἐμβάθυνση τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνα αὐτῶν τῶν ἡμερῶν.
Ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, ο συγγραφέας της "Κλίμακος"
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Η Δ΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη σε μια μεγάλη ασκητική, πατερική και πνευματική μορφή της Εκκλησίας μας, στον άγιο Ιωάννη το Σιναΐτη, ο οποίος μας είναι καλλίτερα γνωστός ως άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, από το ομώνυμο περισπούδαστο σύγγραμμά του. Η προβολή και η τιμή του αγίου αυτού άνδρα κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή κρίθηκε επιβεβλημένη από τους Πατέρες. Το περίφημο σύγγραμμά του, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό μέσο πνευματικής καθοδήγησης για τους αγωνιζόμενους πιστούς. Αλλά και η οσιακή του μορφή αποτελεί παράδειγμα αγώνα κατά των ψυχοκτόνων παθών μας αυτή την ιερή περίοδο.