skip to main |
skip to sidebar
e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας
του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2025)
-
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙ...
Πριν από 1 ημέρα
-
Patriarchal Message for the Beginning of the Ecclesiastical Year and the
Solemn Day of Prayers for Natural Environment (September 1, 2025)
-
† Bartholomew
By the Mercy of God
Archbishop of Constantinople, New Rome, and Ecumenical Patriarch
Grace, Peace, and Mercy unto the Plenitude of the Chu...
Πριν από 1 ημέρα
-
«…κι ήμουν δεμένος για να κρατηθώ»: Ο ΑΘΩΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ
-
«…κι ήμουν δεμένος για να κρατηθώ»* Σχεδιαστικό σχόλιο της αφίσας του
αφιερώματος των 40 ετών από τον θάνατο του ποιητή Άθου Δημουλά, (1/10/25,
Μέγαρο Μουσ...
Πριν από 2 ημέρες
-
-
Ταινίες πρώτης προβολής: Η επιστροφή των δεινοσαύρων και το λεωφορείο των
καταφρονεμένων
-
Μπαίνοντας στο κατακαλόκαιρο και με τον Μπραντ Πιτ να σανιδώνει στην κούρσα
των εισιτηρίων με το «F1», δίνοντας μία καλύτερη προοπτική για τον Ιούλιο,
ακ...
Πριν από 1 μήνα
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο
-
[Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420
και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.]
*Τώρ...
Πριν από 15 χρόνια
Η Ζάκυνθος εορτάζει με επισημότητα σήμερα το ιστορικό γεγονός της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα μέρη της, όταν το 1087 μεταφέρθηκε από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας.
Τούτη η ιστορική μνήμη συνάζει τους Ζακυνθινούς σε όλες τις εκκλησιές, που τιμώνται επ' ονόματι του αγαπημένου Αγίου "της γης και του πελάου", είτε πρόκειται για ενοριακούς ναούς, είτε για ταπεινά εξωκλήσια.
Στο Μπανάτο γιορτάσαμε το γεγονός στο εκκλησάκι του Άη Νικόλα των Καρκαναίων στον συνοικισμό του Αβρυακού. Εκεί μαζεύτηκαν πάμπολλοι φιλέορτοι από την πόλη, την τριγύρω περιοχή και από άλλα χωριά (Μπελούσι, Καλλιπάδο, Πλάνο, Ρωμύρι, Μαχαιράδο), οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιο των Μυρέων.
Το περιβάλλον ήταν παράφορα ανοιξιάτικο, τ' αμπέλια γύρω ορθάνοιχτα στο φως του Μαΐου και στο λιβάνι της Ανάστασης!
Έγινε Αρτοκλασία, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων κάμποσοι εκκλησιαζόμενοι, ο δε Εφημέριός μας επισήμανε στην ομιλία του τη σημασία των πατρικών μας παραδόσεων, σε συνδυασμό με τη βίωση της Ανάστασης του Θεανθρώπου ως καθημερινής πρακτικής.
Ακολούθησε πρωινό κέρασμα στο φιλόξενο σπίτι των καλοσυνάτων ιδιοκτητών.