e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Θεοσοφίζουσα ζωγραφική

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

“Θεόν οὐδείς ἐώρακεν πώποτε” (Ἰω. 2,18)

            Ὡς γνωστόν, τά διάφορα ρεύματα καί τῆς ζωγραφικῆς ἔχουν βαθείας ρίζας καλλιτεχνικάς εἰκονογραφικοῦ, μορφολογικοῦ καί εἰκονολογικοῦ χαρακτῆρος.

         Οὕτως μεταξύ τῶν διαπρεπῶν ἐκπροσώπων π.χ. τῆς ἀφηρημένης ζωγραφικῆς, εὑρίσκονται οἱ Wassily Kandinsky καί Hilma af Klint.

«Το σ’ αγαπώ μπορεί...»

    Πώς να μιλήσουμε για τον έρωτα στους καιρούς μας;  Ο Πλάτωνας έλεγε ότι ο έρωτας είναι «τόκος εν τω αγαθώ», γέννα  του καλού και μέσα στο καλό. Ότι ο άνθρωπος βάζει στη σχέση του τον καλύτερο εαυτό του, για να σαγηνεύσει τον άλλον. Βάζει την αρετή του, ώστε να κάνει τον άλλο να χαίρεται και να αισθάνεται εμπιστοσύνη. Βάζει τον προσανατολισμό του, που δεν είναι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Δεν μένει μόνο στην εκζήτηση της φιληδονίας, «μία ζωή για μία βραδιά», αλλά νιώθει ότι με τον άλλον μαζί μπορεί να χτίσει πορεία προς την ομορφιά, την ευθύνη, το μοίρασμα, την υπέρβαση  του εγώ και των δικαιωμάτων. Και ο έρωτας γίνεται πρόοδος στα πάντα, ιδίως στην αναζήτηση της αλήθειας της ζωής. Γι’ αυτό και στην Εκκλησία την αγάπη για τον Θεό την ξεκινάμε από τον έρωτα για το Απόλυτο, που ξεπερνά το τώρα.

Φανάρι: Ανακοινωθέν για εργασίες Αγίας και Ιεράς Συνόδου (12.2.2025)


Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος συνέχισε καί σήμερον, 12ην Φεβρουαρίου 2025, τάς ἐργασίας αὐτῆς, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἐξαντλήσασα τήν θεώρησιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.

Ομιλία Μητροπολίτη Καλαβρύτων κατά την παραλαβή Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως αγιοκατατάξεως Χριστοφόρου Παπουλάκου


10 – 12 Φεβρουαρίου 2025, Φανάρι

Παναγιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικέ Πατριάρχα Κύριέ μοι κ. Βαρθολομαῖε,

Θείᾳ εὐδοκίᾳ εὑρισκόμεθα καί πάλι στό Σεπτό Κέντρο τῆς Ὀρθοδοξίας, ὅπου, ὑπό τήν πεπνυμένη καί κλεινή Πατριαρχία Σας, συνεχίζεται ἡ παράδοση ἁγιότητος καί κενωτικῆς προσφορᾶς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, εἰς δόξαν τοῦ ὑπερυμνήτου Ὀνόματος τοῦ Θείου Αὐτῆς Δομήτορος Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Μορφωτικό Κέντρο “Αληθώς”

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών Σεμιναρίων που διοργανώνει φέτος, πραγματοποιεί Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, από τις 6:30 έως τις 9:30 το βράδυ, στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης – έδρα του “Αληθώς” στο Βανάτο Ζακύνθου (απέναντι από το καμπαναριό της Παναγούλας).

Άγιος Μελέτιος Αντιοχείας: Ο ομολογητής της Ορθοδοξίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο 4ος μ. Χ. αιώνας υπήρξε η πιο κρίσιμη εποχή για τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την παγκόσμια ιστορία. Κι’ αυτό διότι οι χρόνοι εκείνοι ήταν η μεταβατική περίοδος από τον παλιό προχριστιανικό κόσμο, στον καινούριο, τον χριστιανικό. Σε αυτή την μετάβαση, η οποία δεν ήταν πάντα ήρεμη, συνέβαλαν τα μέγιστα οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος Μελέτιος Επίσκοπος Αντιοχείας. 

Άγιος Νεομάρτυς Χρήστος ο Κηπουρός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι Νεομάρτυρες αποτελούν την ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έδωσαν τη ζωή τους για την σώζουσα ορθόδοξη πίστη, κατά τη διάρκεια των μαύρων χρόνων της τουρκοκρατίας. Ανάμεσά τους ο άγιος Νεομάρτυς Χρήστος ο Κηπουρός.