e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Παναγούλα Βανάτου: Ο Ακάθιστος Ύμνος 2025 [70 photos]


Δειλινό Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2025, στον ανθοστόλιστο και ανοιξιάτικα ευωδιάζοντα Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλη, μέσα σε κλίμα κατανυκτικό και μεγαλοπρεπές και  επί παρουσία ικανού αριθμού εκκλησιαζομένων, η κοσμαγάπητη Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. 

Νέα Ερυθραία: Ακάθιστος Ύμνος 2025 στην Αγ. Ματρώνα και εορτή Παναγίας Παντάνασσας

Εσπέρας Παρασκευής, 4.4.2025, στη Νέα Ερυθραία Αττικής και δη στον περικαλλή Ναό της Αγίας Ματρώνης, εψάλη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, εορτάζοντας συνάμα, εν πληθούση Εκκλησία την Παναγία την Παντάνασσα. Για όλα έχει άριστα μεριμνήσει ο υποδειγματικός Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, ο εκ Ζακύνθου.

Αθήνα: Ακάθιστος Ύμνος 2025 στον Μητροπολιτικό Ναό [video-photos]

Την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, που ψάλλεται σήμερα σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Δράκα Ζακύνθου: Ο Ακάθιστος Ύμνος 2025


Δράκα Ζακύνθου, εσπέρας 4ης Απριλίου 2025, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, υπό του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης.

Βέροια: Μετά από αιώνες η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Παλαιά Μητρόπολη

Για πρώτη φορά μετά από αιώνες εψάλη το εσπέρας της Παρασκευής 4 Απριλίου η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας.

Στόμιο Λαρίσης: Ακάθιστος Ύμνος 2025 στη Μονή Κομνηνείου [audio-photos]

Στην Κομνήνειο Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου μετέβη απόψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να τελέσει την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Η Κομνήνειος Ιερά Μονή του Στομίου σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Κισσάβου, με θέα το απέραντο Αιγαίο, έχει υπερχιλιετή ιστορία και είναι το αρχαιότερο των μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ζάκυνθος: Ακάθιστος Ύμνος 2025 στη Μονή Αγίου Διονυσίου


Εσπέρας Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2025, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, εψάλη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.
[Φωτογραφίες: Χριστόδουλος Σούρμπης]

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου 2025 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Με τον Πατριάρχη συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Προύσης κ. Ιωακείμ, και Σελευκείας κ. Θεόδωρος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και αντάλλαξαν ευχές ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Φανάρι: Ο Ακάθιστος Ύμνος 2025 με Πατριαρχική Χοροστασία [video]


Απόγευμα Παρασκευής, 4ης Απριλίου 2025, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Σαουθάμπτον Ν. Υόρκης: Ακάθιστος Ύμνος 2025 με τιμή στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης.

ΑΟΡΑΤΕ ΚΡΙΤΑ


Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Ἀόρατε Κριτά, ἐν σαρκὶ πῶς ὠράθης;»

(Κάθ. Μ. Δευτέρας)

Ὡς γνωστόν ὑπάρχουν πολλαί ἰδέαι καί λεπτομέρειαι εὑρισκόμεναι λίαν πλησίον ἡμῶν, τάς ὁποίας ὅμως οὐδείς ἀγγίζει. Καί τοῦτο διότι πολλοί ἄνθρωποι κυττάζουν τά πάντα, ἀλλά δέν τά βλέπουν (τόσον εἰς τήν εἰκονογραφίαν ὅσον καί εἰς τήν εἰκονολογίαν).

Όσοι πιστοί προσέλθετε απόψε στον Ακάθιστο Ύμνο του Βανάτου


ΒΑΝΑΤΟ ΑΠΟΨΕ, 4 Απριλίου 2025! Στις 7 ακριβώς θα αρχίσει η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 8.45 μ.μ., με τις 4 στάσεις των Χαιρετισμών προς την Παναγία και θεομητορική ομιλία.

Πριν από την απόλυση θα γίνει λιτάνευση της παλαιάς Εικόνας της Παναγούλας εντός του Ναού και Δέηση ενώπιόν Της υπέρ πάντων και πασών.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε!
 

Η Παναγία ως βάτος φλεγόμενη


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

«Μωσῆς κατενόησεν ἐν βάτῳ, τὸ μέγα Μυστήριον τοῦ τόκου σου· Παῖδες προεικόνισαν, τοῦτο ἐμφανέστατα, μέσον πυρὸς ἱστάμενοι, καὶ μὴ φλεγόμενοι, ἀκήρατε ἁγία Παρθένε· ὅθεν σε ὑμνοῦμεν εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.»

Ο λόγος του αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου, από τον κοσμαγάπητο Ακάθιστο Ύμνο του, μεστός εικόνων και μυσταγωγικών συμβολισμών, μας οδηγεί σε δύο μεγάλες θεοφάνειες της Παλαιάς Διαθήκης, όπου η θεότητα εμφανίζεται μεν, αλλά χωρίς να καταλύει τη φύση: στη φλεγόμενη βάτο και στην πύρινη κάμινο των Τριών Παίδων.

Λόγος στον Ακάθιστο Ύμνο

Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 

Τό Προοίμιο τοῦ Κοντακίου τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, πού ψάλλουμε σήμερα, ἀλλά καί ὅλη τήν Μεγάλη Τεσσαρακοστή, εἶναι τό «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τά νικητήρια». Ὁ γνωστός ὕμνος, τόν ὁποῖο ἔψαλλαν οἱ χριστιανοί στήν ἐλευθερία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἀπό τήν μεγάλη πολιορκία πού εἶχαν κάνει οἱ ἐχθροί τῆς Βασιλεύουσας τό 626 μ. Χ. 

"Χαίρε η γέφυρα όντως, η μετάγουσα, εκ θανάτου πάντας, προς ζωήν τους υμνούντας σε"

Η Παναγία χαρακτηρίζεται από τον Άγιο Ιωσήφ τον Υμνογράφο, τον ποιητή του κανόνα του Ακαθίστου Ύμνου, ως «η  γέφυρα όντως η μετάγουσα εκ θανάτου πάντας προς ζωήν τους υμνούντας σε». Μία γέφυρα αποτελεί ένα πέρασμα πάνω από ένα ποτάμι ή και μία θάλασσα, από ένα τμήμα ενός βουνού προς ένα άλλο. το πέρασμα αυτό μεταφέρει τους ταξιδιώτες με ασφάλεια από ένα μέρος σε ένα άλλο, ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Ο υμνογράφος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Παναγία ως γέφυρα, η οποία όμως έχει κάποιες διαφορές σε σχέση με το ανθρώπινο έργο. Η Παναγία ως γέφυρα μεταφέρει από τον θάνατο στη ζωή όσους την υμνούν. Ο προορισμός είναι ο τελικός για κάθε άνθρωπο. Ζωή είναι ο  Χριστός και μάλιστα ο Αναστημένος Χριστός. Ο κόσμος του Χριστού είναι η Βασιλεία του Θεού, στην οποία ο θάνατος δεν έχει θέση, γιατί ο Χριστός τον νίκησε διά του Σταυρού και της Αναστάσεως. Δεν έχουμε να κάνουμε άλλο ταξίδι μετά το πέρασμα, καθότι έχει εκπληρωθεί ο σκοπός της ύπαρξής μας, που είναι εξ αρχής η ομοίωση με τον Θεό, τουτέστιν η κοινωνία με Αυτόν. Και η Παναγία είναι γέφυρα, ασφαλής και χωρίς κλυδωνισμούς από τους αέρηδες και τις βροχές της ζωής, τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες, διά της οποίας ζούμε τον Χριστό.

Η θεολογική και αισθητική αξία του Ακαθίστου Ύμνου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η ορθόδοξη υμνολογία αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι η αδιάκοπη συνέχεια της ανεπανάληπτης αρχαιοελληνικής ποίησης, καθότι, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός διασώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στο Χριστιανισμό. Η ορθόδοξη εκκλησιαστική ποίηση, ως  ύψιστη καλλιτεχνική έκφραση, κατέστη τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού πολλών ξένων ετεροδόξων μελετητών. 

«Κλῖνον τὸ οὖς Σου Ἁγνή»: Το αυτί που πάντα θα μας ακούει

Γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ. 

Βρισκόμαστε στην προτελευταία εβδομάδα πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, στο Πάθος και στην Ανάσταση του Χριστού, και ακούμε τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Τις προηγούμενες τέσσερις Παρασκευές σε τέσσερις ισάριθμες στάσεις και, σήμερα, όλες μαζί για να τιμήσουμε αυτό το πρόσωπο, το οποίο υπούργησε το ιερό μυστήριο της θείας οικονομίας.

Άγιος Θεωνάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε κοιτίδα ανάδειξης αγίων. Εκατοντάδες είναι οι Θεσσαλονικείς άγιοι οι οποίοι κοσμούν τα ιερά συναξάρια. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Θεωνάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Μια όντως σημαντική προσωπικότητα, η οποία σημάδεψε την πόλη τον 16ο αιώνα.