e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Αρτιώνεται η α΄ φάση του διακόσμου των ξυλόγλυπτων της Παναγούλας Μπανάτου






Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να πρωτοπαρουσιάσουμε από το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ολοκληρωμένα τμήματα της εικαστικής παρέμβασης, την οποία έχει επί μήνες εργασθεί ο Ζακύνθιος εικαστικός Διονύσης Πάλμας, στα ξυλόγλυπτα του βορείου τοίχου του εσωτερικού της Παναγούλας μας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων Ιστορίας της Παναγούλας θεωρήθηκε ως άριστος εορτασμός η πραγματοποίηση του μπαρόκ αυτού διακόσμου ως συμβολή (κατά το δυνατόν) στην προσπάθεια για αναστήλωση του ιδιάζοντος και ήδη -δυστυχώς- θνήσκοντος Ζακυνθινού Πολιτισμού. Το πολυαπαιτητικό και πολυδάπανο αυτό έργο υλοποιείται μέχρι τώρα με τη στήριξη των Ενοριτών μας και ΜΟΝΟΝ! Έχουν καλυφθεί τα 2/3 της δαπάνης της α΄ φάσης (δηλαδή ολόκληρου του βορείου τοίχου) και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αναμένει την ενεργέστερη στήριξη για την αποπληρωμή του, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ξανά και ξανά ότι τα μεγάλα εκκλησιαστικά έργα του παρελθόντος δεν ιστορήθηκαν σε καιρούς ευμάρειας ή από ζάμπλουτους, αλλά σε καιρούς δίσεκτους από το υστέρημα και τον ιδρώτα των βιοπαλαιστών -αλλά ευσεβών- προγόνων μας!

Το έργο θα παρουσιασθεί στους φιλότεχνους το ερχόμενο σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, κατά το Πανηγύρι της Παναγούλας!

2 σχόλια:

vertzak είπε...

ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧ0!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΕΣΑΣ!

P. Kapodistrias είπε...

Διονύση,

Κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε. Τουλάχιστον καθ' όσον μάς αναλογεί!!!

Ευχαριστούμε!