Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Το μακρύ ταξίδι μιας καρτ-ποστάλ του 1914 από τη Μερζιφούντα του Πόντου - Μια παλιά καρτ-ποστάλ, ταχυδρομημένη το 1914 από τη Γενεύη στη Μερζιφούντα του Πόντου, αναδύθηκε μέσα από τις σελίδες ενός καταλόγου δημοπρασιών στην Κωνστ...Πριν από 18 ώρες
-
Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2025) - Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Σ...Πριν από 19 ώρες
-
Το 13ο τεύχος του «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» - Κυκλοφορήθηκε το 13ο τεύχος της εξαμηνιαίας επιστημονικής περιοδικής έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ». Το νέο τεύχος είν...Πριν από 2 ημέρες
-
Patriarchal and Synodal Encyclical Issued on the Occasion of the 1700th Anniversary of the First Ecumenical Council in Nicaea - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy, Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May God’s Grace an...Πριν από 6 ημέρες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Τρίτη 3 Ιουνίου 2025
Ομαδικοί γάμοι στη Μητρόπολη Βορείου Μαδαγασκάρης
Νέος Άρχοντας της Μεγάλης Εκκλησίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε.
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε, την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2025, το Οφφίκιο του Άρχοντος Κυαίστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εξοχ. κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Επίτροπο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του οφφικίου, που για πρώτη φορά απένειμε, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν, ο Κυαίστωρ είχε την ευθύνη συντάξεως αυτοκρατορικών νόμων και του διακανονισμού αιτημάτων του λαού προς τον αυτοκράτορα.
«Council of Nicaea». Ντοκιμαντέρ για τα 1700 έτη Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια της Βιθυνίας [video-photos]
«Council of Nicaea» – Ένα ντοκιμαντέρ για την 1700ή επέτειο από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια της Βιθυνίας. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και παραγωγός είναι η Melike Çapan.
Απονομή μεταπτυχιακού τίτλου στον ζακύνθιο θεολόγο Κωνσταντίνο Γιατρά
Ο θεολόγος της Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Γιατράς, από το χωριό Μπουγιάτο, σήμερα, 3.6.2025, έλαβε επίσημα και μετά από σχετική κρίση το δεύτερο μεταπτυχιακό του, από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της θεολογικής σχολής Ε.Κ.Π.Α..
Από καρδιάς τού ευχόμαστε, να έχει υγεία και δύναμη, χρόνια καλλίκαρπα και πολύχυμα, ούτως ώστε να διαπρέπει επιστημονικά και να προσφέρει τα δέοντα και τα ζέοντα στην τοπική Εκκλησία του νησιού μας από την όποια έπαλξη κληθεί.
Ο ίδιος, ευχαριστώντας όσους του συμπαραστάθηκαν, γράφει στον λογαριασμό του στο facebook:
Ιεροσόλυμα: Η Πανήγυρις του Πατριαρχικού και Μοναστηριακού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης
Την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2025, εορτάστηκε με το παλαιό εορτολόγιο η μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγάλων θεοστέπτων βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πατριαρχικό και Μοναστηριακό Ναό αυτών στα Ιεροσόλυμα, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων του Τυπικάρη, Αρχιμανδρίτου π. Αλεξίου, και των εφημερίων του Ναού, με συμπροσευχόμενους τους Αγιοταφίτες Αρχιερείς, Ιερομονάχους και Μοναχούς και τους Ιεροσολυμίτες πιστούς.
Συνέντευξη του Μητροπολίτου Δωδώνης για το ανακύψαν πρόβλημα στη Μονή Σινά [video]
Επιμέλεια - παρουσίαση: Χρήστος Πετρέας
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά αποτελεί πυλώνα θρησκευτικού τουρισμού, με ιστορία αιώνων, μοναδικούς κώδικες και διεθνή στήριξη για τη συνέχιση του σημαντικού έργου της.
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά αποτελεί κορυφαίο μνημείο θρησκευτικού τουρισμού, με αδιάλειπτη λειτουργία από τον 6ο αιώνα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης πρώην Ζακύνθου, με διπλή ιδιότητα ως πρώην μοναχός εκεί και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ανέδειξε τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μοναστήρι, αλλά και τη σπουδαιότητα του διεθνώς. Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά δεν είναι απλώς ένα μοναστικό κέντρο, αλλά ένας διαχρονικός θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ
Η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» στο χείλος της αβύσσου: μια χαμένη ευκαιρία
Ο «ρωσικός κόσμος» εξακολουθεί να ζει στο μυαλό και την καρδιά των περισσότερων εκπροσώπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – από τον επίσκοπο μέχρι τον τελευταίο ενορίτη.
Του Πρωτοπρεσβυτέρου Σεργίου Προκόπτσουκ*
Οπότε… το θαύμα δεν έγινε.
Η σημερινή (σ.μ. στις 27/05/2025) σύνοδος και η συγκέντρωση των επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατέληξε σε άλλη μια απογοήτευση.
Ἡ Ἱερά Μονή τοῦ Σινᾶ
Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Τελευταῖα γίνεται πολύς λόγος γιά τό ἰδιοκτησιακό καθεστώς τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης στό Ὄρος Σινᾶ. Ἐγράφησαν πολλά γύρω ἀπό τό θέμα αὐτό, ἀλλά καί τό λεγόμενο θρησκευτικό ζήτημα πού εἶναι σημαντικά, γιατί εἶναι ὁ χῶρος συναντήσεως τῆς Ἑβραϊκῆς θρησκείας, τοῦ Χριστιανισμοῦ καί τοῦ Μουσουλμανισμοῦ. Ἄλλωστε, καί οἱ τρεῖς αὐτές θρησκεῖες δέχονται ὡς Προφήτη τόν Μωϋσῆ γιά διαφορετικούς λόγους ἡ καθεμιά. Ὅμως στό Ὄρος Σινᾶ καί τόν Σιναϊτικό χῶρο ἀναπτύχθηκε μιά ἰδιαίτερη ἀσκητική ζωή καί μιά μυστική θεολογία κατά τήν χριστιανική περίοδο πού εἶναι ἐκπληκτική καί σχεδόν ἄγνωστη στόν πολύ λαό. Καί αὐτή ἡ θεολογική καί ἀσκητική ζωή βιώθηκε ἀπό ὅλους τούς ἁγίους καί μάλιστα ἀπό ἐκεῖ μεταφέρθηκε καί σέ ἄλλα μοναστικά κέντρα, ἀκόμη καί στό Ἅγιον Ὄρος.
Εκκλησία Ελλάδος: Η πανηγυρική εκδήλωση «Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν» για τα 1700 έτη Α΄ Οικουμενικής Συνόδου [video-photos]
Κατόπιν της από 11ης Μαρτίου 2025 αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε χθες, Δευτέρα 2 Ιουνίου, στο κινηματοθέατρο «ΠΑΛΛΑΣ» (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα), πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο «ΚΑΙ ΕΙΣ ΕΝΑ ΚΥΡΙΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΝ», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το έτος 325.