e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Άγιος Επιφάνιος Κύπρου: Ο μεγάλος αντιαιρετικός Πατέρας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ορισμένοι από τους αγίους μας χαρακτηρίζονται ως Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας. Κι’ αυτό διότι διακρίθηκαν, πέρα από την  αγιότητά τους, και για την μεγάλη προσφορά τους στην Εκκλησία. Έχοντας τεράστια μόρφωση, θεολογική παιδεία και ποιμαντική ικανότητα, σημάδεψαν την εποχή τους, αλλά και παραμένουν στους αιώνες αυθεντίες και πρότυπα αληθινών ποιμένων. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Οικονόμος Σταυροφόρος ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΛΑΔΗΣ, προΕφημέριος Μπόχαλης Ζακύνθου

[Την είδηση της κοιμήσεως του πρώην Εφημερίου Ζωοδόχου Πηγής Μποχάλεως Ζακύνθου, μακαριστού Οικονόμου Σταυροφόρου Χαραλάμπους Κλάδη μάς δίνει ο διάδοχός του στην Ενορία, σημερινός Εφημέριος Μπόχαλης, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, μες από το κείμενο που ακολουθεί:]

Αθήνα: Πατριαρχική Λειτουργία σήμερα στον Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου [photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου (11 Μαϊου 2025), της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Πάπας Λέων ΙΔ΄: "Ποτέ πιά πόλεμος - Παύσατε άμεσα πυρ"

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ απευθύνθηκε στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου για "όχι άλλους πολέμους” στο πρώτο κυριακάτικο μήνυμά του προς το συγκεντρωμένο πλήθος, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Φανερωμένη Βανάτου: Η Κυριακή του Παραλύτου 2025


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 11 Μαΐου 2025, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα ομίλησε κατάλληλα προς τους εκκλησιασθέντες, ενώ στο ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Βανάτο: Μαγιοστόλιστη η "Κολόννα" του Άι Νικόλα για την ανοιξιάτικη γιορτή του


Βανάτο Ζακύνθου, 10.5.2025. Η παροικούσα την Ζάκυνθο Εκκλησία τιμά την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, στην διάρκεια του μακρού και ριψοκίνδυνου ταξιδιού από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας (1087).

«Ίδε υγιής γέγονας, μηκέτι αμάρτανε». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Παραλύτου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η τέταρτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο θαύμα της θεραπείας του παραλύτου από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ένα δυστυχισμένος άνθρωπος κείτονταν παράλυτος και απόλυτα εγκαταλειμμένος σε μια από τις πέντε στοές της φημισμένης δεξαμενής Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ, επί τριάντα οχτώ χρόνια. Περίμενε υπομονετικά τη θαυματουργική του ίαση, μαζί με πολλούς άλλους ασθενείς, αφού εκεί «κατέκειτο πλήθος πολὺ των ασθενούντων, τυφλών, χωλών, ξηρών, εκδεχομένων την του ύδατος κίνησιν» (Ιωάν. 5,3). 

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι φωτιστές των Σλάβων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την πολιτική ιστορία. Η μεγάλη ομοεθνία των Σλάβων άφησαν πίσω τους το βάρβαρο και ειδωλολατρικό παρελθόν και εντάχτηκαν στον πολιτισμένο κόσμο και το σπουδαιότερο: γνώρισαν τη σώζουσα αλήθεια του Ευαγγελίου, χάρις στους δύο μεγάλους άνδρες, τους αγίους θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Απροϋπόθετη αγάπη του Θεού για τον πάσχοντα άνθρωπο

Κυριακή Δ΄ από του Πάσχα, Του Παραλύτου

11/5/2025

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Μέσα στην πασχάλια περίοδο που διανύουμε βλέπουμε σταδιακά να προβάλλονται τα θαυμαστά έργα που επιτέλεσε ο Ιησούς κατά  τον επίγειο βίο Του. Ένα από αυτά παρουσιάζεται σήμερα από τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Πρόκειται για τη θεραπεία ενός παραλύτου άνδρα στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά, κοντά στην κεντρική πύλη της πόλεως  των Ιεροσολύμων.

Επέστρεψαν επί τον Κύριον


«Καὶ εἶδον αὐτὸν πάντες οἱ κατοικοῦντες Λύδδαν καὶ τὸν Σάρωνα, οἵτινες ἐπέστρεψαν ἐπὶ τὸν Κύριον» (Πράξ. 9,  35)

«῞Ολοι ὅσοι κατοικοῦσαν στὴ Λύδδα καὶ στὸν Σάρωνα τὸν εἶδαν καὶ δέχτηκαν τὸν ᾿Ιησοῦ γιὰ Κύριό τους». 

Η πίστη είναι το άνοιγμα της πόρτας της ψυχής μας στο κτύπημα του Χριστού που αναζητά το χαμένο Του πλάσμα


Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Το θαύμα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου, όταν η ανθρώπινη λογική και οι ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν λύση και ελπίδα. Στην ορθόδοξη πίστη μας, ένα είναι το κορυφαίο θαύμα, θαύμα διαρκές, που απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους και αφορά τον καθέναν από μας: Η ενανθρώπιση του Θεού.

Η πηγή του κακού


Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ Χριστὸς θεραπεύει τὸν παράλυτο ποὺ ἐπὶ 38 ὁλόκληρα χρόνια βρισκόταν κατάκοιτος σὲ κάποια ἀπὸ τὶς πέντε στοὲς τῆς κολυμβήθρας τῆς Βηθεσδά. Στὸ τέλος τοῦ ἔδωσε τὴ συμβουλή: «Μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται». Μὴν ἁμαρτάνεις πιά, γιὰ νὰ μὴν πάθεις χειρότερα (Κυριακὴ τοῦ Παραλύτου). Ὥστε ὁ παράλυτος εἶχε ἀρρωστήσει λόγῳ τῶν ἁμαρτιῶν του;

Αναζητείται άνθρωπος


Γράφει ο Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ. 

Χριστός Ανέστη!

Το μήνυμα και η ιαχή της Αναστάσεως αντηχεί ακόμα στην καθημερινή μας επικοινωνία. Όμως, καλούμαστε την Ανάσταση να τη βιώνουμε καθημερινά και να γίνουμε φορείς αυτού του μηνύματος.

Κυριακή του Παραλύτου


Γράφει ο 
Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής

Σιωπή και κίνηση αργή σε βυθό αβυσσαλέο, εκεί όπου οι λέξεις αποσυντίθενται σαν παλαιά ναυάγια, φορτωμένα με το άχθος των προσευχών που δεν εισακούστηκαν, με το ασήκωτο φορτίο της σάρκας που διψά για ένα σημείο, για μια βεβαιότητα πέραν του τάφου. Πέτρα η καρδιά, αναμένοντας τον κτύπο που θα την κάνει να ραγίσει, να γίνει συντρίμμια, ίσως τότε μόνο να κυλήσει το νερό της ζωής, όχι σαν θαύμα κραυγαλέο, αλλά σαν ψίθυρος παρηγορητικός μέσα στην ερημία που εμείς οι ίδιοι υφάναμε γύρω μας, εγκλωβισμένοι στην αδηφάγο αναζήτηση της χειροπιαστής απόδειξης. Και μέσα σε τούτο το πλέγμα της αναμονής και της αμφιβολίας, προβάλλει η μορφή εκείνου του ανθρώπου, του Παραλύτου της Βηθεσδά, σκιά αιώνια της ανθρώπινης αδυναμίας που προσμένει την κίνηση των υδάτων και την ουράνια παρέμβαση.

Η ελεημοσύνη, το κλειδί του Παραδείσου ["Φωνή Κυρίου", 11.5.2025]