e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τιμή στη "Γιάτρισσα" Αγία Βαρβάρα σήμερα στο Μπανάτο












Σήμερα το πρωί, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εορτάσαμε την πανεύφημη μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Βαρβάρας, της οποίας ωραία Καθέδρα παραλάβαμε από τους προγόνους μας, σε ανάμνηση παλαιού θαύματος της Αγίας, δηλαδή της σωτηρίας της Ζακύνθου από την επιδημία της Βλογιάς (ευφλογίας), που μάστιζε το νησί στα μέσα του 18ου αιώνα.

Αρκετοί ενορίτες μας, παρά τον άσχημο καιρό, εκκλησιάσθηκαν, αποδίδοντας σεβασμό και προσκύνηση στη θαυματουργή  "Γιάτρισσα" από το κακό "θανατικό", ενώ η κ. Σούλα Σκουλογένη εποίησε -όπως ανέκαθεν συνηθίζει- το "πανηγύρι", δηλαδή το κόλλυβο της Αγίας! 

Ο π. Παναγιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε ευσύνοπτα στην ηρωική φυσιογνωμία της Μάρτυρος. "Άνθρωπος υπήρξε και αυτή σαν εμάς", είπε. Για να συμπληρώσει: "Όμως υπερέβη τον εαυτό της και για την πίστη της, για τον έρωτά της στον Νυμφίο της καρδιάς της, δεν δίστασε να ανθέξει δίχως γογγυσμούς και υπαναχωρήσεις τα πάνδεινα, μάλιστα δε από τον ίδιο τον πατέρα της, έως και αυτού του αποκεφαλισμού!... Άραγε πόσοι από εμάς είμαστε διατεθειμένοι για θυσίες υπέρ των πεποιθήσεών μας; Πόσοι από εμάς, τους εγκληματικά εφησυχάζοντες ή και επίφοβα λιμνάζοντες περί τα πνευματικά ζητήματα, θα μπορούσαμε να δαπανηθούμε ως υπάρξεις για τον Νυμφίο της Εκκλησίας;"

2 σχόλια:

daniel είπε...

omoriΒοηθειά σας η χάρη Της, είθε πάντα να προστατεύει το νησί μας από κάθε...νόσο!
Πολύ μου αρέσουν τα δύο μικρά καια υτό με το κερί και το άλλο στο μπαλκόνι!!!!
Υγεία να έχετε πάντα.
δ.μ.τ.

π. Χρυσόστομος Καραγκούνης μέσω Facebook είπε...

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΣ ΝΑΟΣ.Η ΦΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.