e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

-Πώς εκλήθης, Αδελφή; -Νικοδήμη Μοναχή!


Μετά από ευγενική πρόσκληση της Οσιωτάτης Καθηγουμένης του Ησυχαστηρίου της Ελευθερώτριας Ζακύνθου Γερόντισσας Μαγδαληνής, βρεθήκαμε σήμερα το απόγευμα στον φιλόξενο αυλόγυρο της Παναγίας, για να συμπροσευχηθούμε επί τη Κουρά μιας νέας Μοναχής. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος είχε άλλη υποχρέωση στην Αθήνα, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, ενώ παρίστατο και ο 97ετής Κτήτορας και Γέροντας της Μονής Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκέλμπεσης.

Προηγήθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθησε η κατανυκτικότατη Τελετή της Κουράς μιας νέας κοπέλας, η οποία επόθησε τον δύσβατο δρόμο της μοναχικής εμπειρίας, λαμβάνοντας το όνομα "Νικοδήμη"! Βαθιά συγκινημένος ο Επίσκοπος -σημειωτέον, ήταν η πρώτη Κουρά που ετέλεσε- απηύθυνε λόγους αγάπης και νουθεσίες από καρδιάς στη νέα Μοναχή, αναδεικνύοντας το πολυσήμαντο του γεγονότος της αφιέρωσης ενός νέου ανθρώπου στον έρωτα του Νυμφίου Χριστού.

Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλους τους παρευρισκόμενους,οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν "τον Καλό Παράδεισο" στην Αδελφή Νικοδήμη!

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ήταν επιτόπου, για δε τα οπτικοακουστικά φρόντισε ο Νίκος Κεφαλληνός.Τιμή σε καλούς συνεργάτες επί τη 500ετηρίδι Εκκλησίας του Μπανάτου


Στην Ενορία μας, η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στο νεόδμητο Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου. Με αυτή την ευκαιρία και δεδομένης της 500ετηρίδας Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μπανάτου, τιμήθηκε το ζεύγος Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη, για τη σύνολη προσφορά τους στην Ενορία κατά την τελευταία 25ετία.

Ο Εφημέριος μας π. Παναγιώτης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην εν γένει υποδειγματική και ταπεινή φυσιογνωμία των τιμωμένων πολύτιμων συνεργατών του, οι οποίοι, με διάθεση αφοσίωσης και κένωσης, βρίσκονται διαρκώς προσδεδεμένοι στη νοητή ολκάδα της τοπικής Εκκλησίας σε ό,τι τούς χρειασθεί. Ο κ. Τάσης διακρίνεται για την αδιάπτωτη αφοσίωσή του  στον Εφημέριο και στα δίκαια των ναών μας από την (ισόβια σχεδόν) θέση του Εκκλησιαστικού Συμβούλου, η δε κ. Στέλλα, σε περιστάσεις όχι εύκολες, διέσωσε το ενοριακό οικόπεδο του παλαίφατου μοναστηρίου της Παναγίας της Βλαχέραινας και οικοδόμησε εκεί μικρό ευκτήριο οίκο, που ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ενορία, τον οποίον μάλιστα ουδέποτε έπαψε να φροντίζει εξ ιδίων της, όπου μάλιστα κατ' έτος -στις 2 Ιουλίου- πραγματοποιείται ωραία εορτή. Τα της φετινής εορτής ξαναδείτε εδώ.

Αμέσως μετά, ο Εφημέριος τούς απένειμε τιμητική πλακέτα (αντίγραφο εξωφύλλου παλαιού Ευαγγελίου από το Μουσείο Μπενάκη) και ακολούθησε μικρή δεξίωση -με γλυκά και αναψυκτικά- προς τιμήν τους στον ευάερο προαύλιο χώρο του Παρεκκλησίου!

Συνεχίζονται οι εργασίες του καλλιτεχνικού διακόσμου της Παναγούλας Μπανάτου
Όπως ήδη γνωρίζουν οι Ενορίτες μας, κατά το τελευταίο δίμηνο ο ναός της Παναγούλας μας έχει κλείσει, ώστε να αρτιωθεί η εικαστική παρέμβαση στον ξυλόγλυπτο διάκοσμο του βορινού τοίχου, την οποία μ' επιτυχία πραγματοποιεί ο Ζακύνθιος φημισμένος ζωγράφος, αγιογράφος και γλύπτης Διονύσης Πάλμας (βλ. 2η φωτό, αριστερά).

Όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες σήμερα φωτογραφίες, το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, ούτως ώστε (τουλάχιστον αυτή η φάση του) να παρουσιασθεί κατά την ερχόμενη εορτή και πανήγυρι του Δεκαπενταύγουστου!

Θυμίζουμε ότι ο ναός της Παναγούλας διάγει φέτος το 500ό έτος της Ιστορίας του και ήδη, κυρίως δι' αυτού του μεγαλεπήβολου και πολυέξοδου έργου, "βάζει τα καλά" του, με την ευκαιρία του Ιωβηλαίου του!