e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Έξι υποτροφίες εκμάθησης Η/Υ στο πλαίσιο της 500ετηρίδας Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μπανάτου


Με την ευκαιρία της επετείου των 500 χρόνων Ιστορίας του ναού της Παναγούλας Μπανάτου και σε συνεργασία με τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το πιστοποιημένο εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο Η/Υ της ECDL BRS, το οποίο λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ευρωεπικοινωνία στο Μπανάτο, προσφέρει σε έξι Ενορίτες μας, που δεν γνωρίζουν καθόλου Η/Υ, δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής.

Η διδακτέα ύλη θα καλύπτει τις ενότητες:
1.Windows 10 ώρες
2. Word 12 ώρες
3. Excel 10 ώρες
4. Internet 8 ώρες

Υποβολή αιτήσεων από 16 έως 27 Αυγούστου 2010, στον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Η επιλογή των έξι σπουδαστών θα γίνει με δημόσια κλήρωση, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τής 29ης Αυγούστου 2010.

Έναρξη μαθημάτων 15 Σεπτεμβρίου 2010.

Τα καθημερινά "σένια" του Μπανατιώτικου Πανηγυριού


Μια εβδομάδα πριν από το Μπανατιώτικο Πανηγύρι, κάθε βραδάκι, την ώρα που θολώνουν τα νερά (όπως θα έλεγε ο Δ. Σολωμός), κατά το έθιμο, συγκεντρώνονται οι φίλοι της Παράδοσης στο πλάτωμα τση Παναγούλας και "χτυπάνε το σένιο", δηλαδή το σινιάλο ή ειδοποίηση περί του Πανηγυριού, που περιλαμβάνει λίγα, αλλά πανέμορφα, πυροτεχνήματα και διαρκή καμπανίσματα. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εύθυμη και αναζωογονητική, οι δε ευχές δίνουν και παίρνουν μεταξύ των θιασωτών του εθίμου, ενώ οι περαστικοί επισκέπτες του νησιού μας σταθμεύουν, ώστε να χαρούν κι εκείνοι μαζί μας!

Οι φωτογραφίες είναι από το αποψινό σένιο στο πλάτωμα τση Παναγούλας μας!

Αρτιώνεται η α΄ φάση του διακόσμου των ξυλόγλυπτων της Παναγούλας Μπανάτου


Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να πρωτοπαρουσιάσουμε από το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ολοκληρωμένα τμήματα της εικαστικής παρέμβασης, την οποία έχει επί μήνες εργασθεί ο Ζακύνθιος εικαστικός Διονύσης Πάλμας, στα ξυλόγλυπτα του βορείου τοίχου του εσωτερικού της Παναγούλας μας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων Ιστορίας της Παναγούλας θεωρήθηκε ως άριστος εορτασμός η πραγματοποίηση του μπαρόκ αυτού διακόσμου ως συμβολή (κατά το δυνατόν) στην προσπάθεια για αναστήλωση του ιδιάζοντος και ήδη -δυστυχώς- θνήσκοντος Ζακυνθινού Πολιτισμού. Το πολυαπαιτητικό και πολυδάπανο αυτό έργο υλοποιείται μέχρι τώρα με τη στήριξη των Ενοριτών μας και ΜΟΝΟΝ! Έχουν καλυφθεί τα 2/3 της δαπάνης της α΄ φάσης (δηλαδή ολόκληρου του βορείου τοίχου) και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αναμένει την ενεργέστερη στήριξη για την αποπληρωμή του, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ξανά και ξανά ότι τα μεγάλα εκκλησιαστικά έργα του παρελθόντος δεν ιστορήθηκαν σε καιρούς ευμάρειας ή από ζάμπλουτους, αλλά σε καιρούς δίσεκτους από το υστέρημα και τον ιδρώτα των βιοπαλαιστών -αλλά ευσεβών- προγόνων μας!

Το έργο θα παρουσιασθεί στους φιλότεχνους το ερχόμενο σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, κατά το Πανηγύρι της Παναγούλας!