e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" από τον Μαλλιαρίτση
Ουδείς μπορεί να λησμονήσει τον Γεώργιο Μαλλιαρίτση (Παπαδάτο), Πρωτοψάλτη της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου των μέσων του Εικοστού Αιώνα. Η φωνή του γάργαρη και πηγάζουσα από τα μύχια της ψυχής έθελγε και κατένυσσε τους ακροατές του, αποδίδοντας μάλιστα αυθεντικότατα και πατώντας σε παράδοση αιώνων, τα τροπάρια κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος!

Σήμερα ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Κλάδης μερίμνησε ώστε να κατέχουμε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ και να προτείνουμε για ακρόαση και αναθύμηση το αλησμόνητο "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" από μιαν ερασιτεχνική ηχογράφηση του 1968 (συγχωρήστε ως εκ τούτου τα τεχνικά προβλήματα), στον ναό του Πολιούχου Ζακύνθου! Ας τον ακούσουμε! Στώμεν καλώς!

Το "Φως ιλαρόν" κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμαΚαλόν είναι να καταφεύγουμε πότε πότε σε ακούσματα από το ιδιάζον ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα ως προς την Ψαλτική. Ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Κλάδης φροντίζει γι' αυτό! Παρουσιάζουμε λοιπόν τον Επιλύχνιο Ύμνο, όπως ακούγεται στις ζακυνθινές εκκλησιές και τέρπει τις ψυχές των εκκλησιαζόμενων, κάτι που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι της άλλης Ελλάδας. Αλλά περί ορέξεως... Εκείνο που ο κάθε τόπος χρειάζεται να διασφαλίσει είναι η αυτοσυνειδησία του, ενόψει μάλιστα της πολυθρυλούμενης παγκοσμιοποίησης! Και το ζακύνθιο ύφος της Εκκλησιαστικής Μουσικής είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλους εμάς τους Τζαντιώτες!!!

Στο αναρτιζόμενο μονόφωνο άκουσμα ψάλλουν οι: Α. Κλάδης, Γ. Μπάστας και Δ. Κοργιανίτης.

[Φωτό π. Π. Κ.: Δύση στην Άνω Βολίμα Ζακύνθου, 7.10.2007]

Μια νέα εκπομπή της ΕΤ3 για τον Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη


Μια νέα και ιδιαίτερα προσεγμένη εκπομπή παρήγαγε πρόσφατα η Τηλεόραση της ΕΤ3, η οποία αφορά στη πνευματοφόρα φυσιογνωμία τού πατρός Παϊσίου, του Αγιορείτη θεοδίδακτου Γέροντα του Εικοστού Αιώνα. Με χαρά και συγκίνηση Σάς την παρουσιάζουμε σήμερα ολόκληρη, δεδομένου ότι κυκλοφορεί ήδη από πολλούς χρήστες στο YouTube, με απώτερο στόχο την ψυχική τέρψη και πνευματική ωφέλεια!

 


Η Τελετή της Ανάστασης από τη Ζάκυνθο στην Οικουμένη


Μεγαλοπρεπής η ώρα της Ανάστασης στην πόλη της Ζακύνθου. Μεγαλοπρεπής -όπως πάντα- και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος μετέδωσε στα πέρατα του Κόσμου το χαρμόσυνο και κοσμοσωτήριο μήνυμα του Αναστημένου, δεδομένου ότι η όλη Τελετή μεταδιδόταν μέσω της ΕΡΑ σε όλο τον κόσμο και από όλα τα προγράμματά της! Διαδικτυακά μεταδιδόταν, εξάλλου, μέσω του ιντερνετικού καναλιού intv.gr και εσείς τώρα μπορείτε να την δείτε πλέον κάνοντας απλώς ένα κλικ εδώ.

Η λιτανεία του Εσταυρωμένου ανά τη Ζάκυνθο

 Μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής, ώρα 2 μ.μ. ακριβώς"Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή..." στη Ζάκυνθο


  Μεγάλη Τρίτη 2011, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου  
  Διευθύνει ο Παναγιώτης Μαρίνος  


Η εφημερίδα "Ημέρα τση Ζάκυθος" για το Πάσχα στο Μπανάτο
Με δύο ευμενή σχόλιά της η καθημερινή εφημερίδα Ημέρα τση Ζάκυθος (φ. 3997, σ. 8 εξ. και 3) παρουσιάζει τις ιερές τελετές και ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα στο Μπανάτο. Σημειωτέον, παρέστη ο Διευθυντής Σύνταξης Βασίλης Μούτσιος με τη σύζυγό του. 

Το πρώτο έχει ως εξής:

"Ανάσταση στο Βανάτο

Σε κλίμα κατάνυξης γιορτάστηκαν και φέτος οι Άγιες μέρες του Πάσχα στο Βανάτο. Πολλοί χωριανοί αλλά και φίλοι ήρθαν στη γενέτειρά τους για τη μεγάλη αυτή γιορτή με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής χαρακτηριστική ήταν η τελετή της ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου που παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Στην Ανάσταση ο κόσμος ήταν ακόμη περισσότερος από τις προηγούμενες μέρες. Κρατώντας τις λαμπάδες όλοι ανέμεναν το Άγιο Φως και με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη, η καμπάνα άρχισε να χτυπά χαρμόσυνα ενώ ο ουρανός φωτίστηκε από τα πολλά ομολογουμένως πυροτεχνήματα. Την Κυριακή του Πάσχα, έγινε η ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης με τη καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας".

Και το δεύτερο: 

"Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, τόσο τη Μ. Παρασκευή -στον Επιτάφιο Θρήνο και τη Γκλόρια- όσο και το βράδυ του Μ. Σαββάτου -στην τελετή της Αναστάσεως- στο Βανάτο, όπου με εξαιρετική επισημότητα, το ιδιότυπο τοπικό κλίμα, απέδωσαν ο εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, οι ψάλτες και οι εκατοντάδες ενορίτες και επισκέπτες που προσήλθαν δημιουργώντας το αδιαχώρητο στους γύρω χώρους των Ιερών Ναών τόσο της Παναγίας Παναγούλας, όσο και της Φανερωμένης".