e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Οι Μάρτυρες Κήρυκος και Ιουλίττα δια χειρός Διονύση Πάλμα

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τους Αγίους Μάρτυρες Κήρυκο και Ιουλίττα. Η Ζάκυνθος τιμά τους Μάρτυρες αυτούς στο γραφικό καμποχώρι Άγιο Κήρυκο ή, κοινώς, Αγκερυκό, γενέθλιο τόπο τού Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη (Τσαφταρίδη).

Εμείς σήμερα αναρτάμε, σαν σε προσκυνητάρι, μιαν ενδιαφέρουσα εκδοχή της Εικόνας των δύο Αγίων, η οποία ιστορήθηκε το 2010 από τον φίλο Ζακύνθιο Αγιογράφο - Εικαστικό ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΛΜΑ και φωτογραφήσαμε στον περικαλλή ναό του Τιμίου Προδρόμου τής μεγάλης συνοικίας Germiston, στην αχανή μεγαλούπολη τού Johannesburg (South Africa), όπου απόκειται μόνιμα και όπου -σημειωτέον- εφημέρευε τότε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης, εξ ού και η σκέψη της προσθήκης της εικόνας των προστατών της γενέτειράς του!

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου καθησύχασε τους Αιμοκαθαιρομένους του νησιού

Μετά την δημοσιότητα, την οποία έλαβε από χθες η επιστολή διαμαρτυρίας - φωνή αγωνίας των Ζακυνθινών Αιμοκαθαιρομένων του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού μας, ο Διοικητής του κ. Γιάννης Κομιώτης διαβεβαίωσε με σχετικό έγγραφό του τούς Ασθενείς ότι:

"Α) Δεν πρόκειται το Νοσοκομείο να κλείσει, ούτε να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά ούτε να πωληθεί σε ιδιώτες και
Β) Επίσης κανένας νοσηλευτής ή ιατρός της Μονάδας δεν πρόκειται να απολυθεί ή να μετακινηθεί.
Τα ανωτέρω αποτελούν δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη".

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για τον θάνατο του νεαρού Άγγλου και το στίγμα "Λαγανάς"

Από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε αυτοπροσώπως στο Νοσοκομείο του νησιού μας τους νοσηλευόμενους Άγγλους, οι οποίοι ενεπλάκησαν στα γνωστά γεγονότα του Λαγανά Ζακύνθου και στον θανάσιμο τραυματισμό ενός από αυτούς, τού Ρόμπερτ Τζέιν Σέμπατζ.

Ο Μητροπολίτης ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας από τα θύματα και δι' αυτών από τους συγγενείς τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση, ότι η περίπτωση του Λαγανά αποτελεί ένα στίγμα περιορισμένης έκτασης μέσα στην ορθάνοιχτη αγκαλιά της σύγχρονης Ζακύνθου, η οποία δέχεται ανέκαθεν ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με φιλόξενη και φιλική διάθεση πάντοτε.

Φωνή αγωνίας των Αιμοκαθαιρομένων της Ζακύνθου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  

Στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσεως, που μαστίζει κυρίως τη χώρα μας, αποφασίστηκε ως μέτρο εξοικονόμησης χρημάτων η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Έτσι, αναφορικά με το Νοσοκομείο του νησιού μας, δόθηκε η εντολή για μείωση των κλινών απο 160 σε 70, πράγμα που αυτόματα επιφέρει μείωση στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Με τις μειώσεις αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην είναι λειτουργική η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και οι νεφροπαθείς ασθενείς να υπόκεινται στην ταλαιπωρία κάθε δύο ημέρες να πρέπει να ταξιδεύουν έως την Πάτρα, για να υποβληθούν στη θεραπεία τους.                   

Εν έτει 2011, όταν γειτονικές χώρες έχουν μηχανήματα αιμοκάθαρσης ακόμα και σε κρουαζιερόπλοια, εδώ στην Ελλάδα χάνεται κάθε έννοια της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός: 

* Αληθεύουν οι φήμες περί κλεισίματος του Νοσοκομείου και μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας; 

* Αληθεύουν οι φήμες, που θέλουν το νέο Νοσοκομείο να πωλείται σε ιδιώτες πριν ακόμα λειτουργήσει;

Οι ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου απαιτούν το ελάχιστο: Να μπορούν να υποβάλλονται στη θεραπεία τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία.