e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Ο συγγραφέας Γιάννης Δεμέτης για το 8ο "Αληθώς"

Ο κ. Γιάννης Δεμέτης, έγκριτος συγγραφέας και λαογράφος της σύγχρονης Ζακύνθου, ήταν κοντά μας, κατά την διάρκεια της 8ης Σύναξης του "Αληθώς" μας. Σήμερα, στην καθημερινή εφημερίδα του νησιού μας Ημέρα τση Ζάκυθος (5.4.2012, φ. 4231, σ. 10), περιγράφοντας με γλαφυρότητα την περασμένη Πρωταπριλιά του, υπό τύπον χρονογραφήματος και με τίτλο "Κυριακή...", γράφει για τα ημέτερα εν Μπανάτω: 

[......] 
Το βράδυ στις 20.30΄, βρέθηκα στον ιερό ναό της Παναγούλας Μπανάτου.

Ο πατέρας Παναγιώτης Καποδίστριας πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και αρχιερατικός εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Ζακύνθου, εφημέριος του χωριού, πραγματοποίησε την 8η εκδήλωση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου, "Αληθώς", της Ενορίας Μπανάτου, όπου η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη, μίλησε με θέμα "Το Θείο Πάθος στη διαχρονία της Ζακυνθινής Τέχνης". 

Κατά την διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ομιλίας της, αναφέρθηκε στα δάνεια της αγιογραφίας από τους παλιούς αγιογράφους στους νεώτερους, και παρουσίασε σλάιτς με έργα καταξιωμένων Ζακυνθινών καλλιτεχνών παλαιών και σύγχρονων. Την εκδήλωση έκλεισε το εικοσαμελές φωνητικό σύνολο "Ωδές", που με μαέστρο τον καθηγητή της μουσικής Αντώνη Κλάδη, απόδωσε ψαλμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Παρόντες στην εκδήλωση οι Μητροπολίτες, Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος, αρκετοί ιερείς και πάρα πολύς κόσμος. Πραγματικά ζήσαμε μια ξεχωριστή βραδιά και γίναμε κοινωνοί πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων, που σχετίζονται με την Ζακυνθινή Αγιογραφία.

Δυστυχώς εκεί μάθαμε, και για την κλοπή των ταμάτων από την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης στην πόλη, που έλαβε χώρα την προηγούμενη νύχτα, αλλά και τις απόπειρες  κλοπής των ιερών ναών της Παναγίας Χρυσοπηγής στην Μπόχαλη, του ναού της Παναγίας Φανερωμένης στη Λιθακιά και του ναού της Παναγίας Κεριώτισσας στο κερί. Τι άλλο θα δούμε και τι άλλο θ' ακούσουμε!

Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Χάσαμε και χάνουμε συνεχώς την ανθρωπιά μας. Ευτυχώς όμως που υπάρχει ακόμα στο νησί μας η δυνατότητα για μια πρωινή βόλτα τις Κυριακές και η δυνατότητα παρακολούθησης μιας διάλεξης, μιας συναυλίας.


25 χρόνια πριν (5.4.1987) ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Παντελεήμων χειροτονεί Πρεσβύτερο τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια


ΛΟΓΟΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ
του Διακόνου Παναγιώτη Καποδίστρια 

(Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου 
Κυριακή Ε'  των Νηστειών, 5 Απριλίου 1987) 

Φρικτότατες, στην άκρα μεγαλειότητά τους, οι στιγμές που καλούμαι να βιώσω, 
Σεβασμιώτατε Γέροντα, 
Σεβαστοί Πατέρες 
και Ευλογημένε Λαέ! 

Με τη Χάρη και την Ανοχή του Μεγάλου Θεού θ' αναλάβω σε λίγο παρακαταθήκη θεία: Τον βαρύτατο Σταυρό της Ιερωσύνης, για μια πορεία μακρά και σταυρώσιμη, που θέλει να με οδηγήσει τελικά στην αγαπητική συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, οπότε -ως ιερέας "αρρήτων και αθεάτων μυστηρίων"- θα χρειασθεί να λογοδοτήσω για την όποια άνοιξη και την όση αύξηση θα έχω φέρει στις ψυχές, που Εκείνος θα μού έχει εμπιστευθεί. 

Συγκλονιστική η βίωση της Ιερωσύνης. Ο ιερέας στην κάθε στιγμή του καλείται να γίνεται μάρτυρας Χριστού Εσταυρωμένου, ομολογητής της Αναστάσεώς Του, διαμαρτυρία μέσα στον κόσμο υπέρ Εκείνου. Ο λογισμός και ο λόγος του είναι ανάγκη να διακρίνονται από ανυποχώρητη χριστοκεντρικότητα. Ο ιερέας είναι πολιτογραφημένος στον Ουρανό. Πάνω στη γη κινείται ως μεσίτης Θεού, διακονώντας τον ευλογημένο λαό Του. Αποτελεί την κεντρική εκείνη αρτηρία, η οποία αφείδωλα μεταγγίζει στις αναιμικές φλέβες της ανθρωπότητας τον Όλο Θεό. Πρόκειται για τον φωτεινό σηματοδότη, που δείχνει στον κόσμο πώς επιτέλους πραγματώνεται η μετοχή στην ουράνια μακαριότητα! 

Κι αυτός, που Σάς μιλά, πιο χώμα και απ' το χώμα, έχοντας βαθύτατα πεισθεί για την Αγάπη και το Έλεός του Θεού στην κάθε έκφανση της ζωής του, προσέρχεται τώρα να καταξιωθεί και ταυτόχρονα να χρεωθεί ως λειτουργός Του. 

Προτού συντελεσθεί όμως η θαυματουργική επιδημία του Παναγίου Πνεύματος επ' εμέ, χρειάζεται να εκφράσω βαθύτατο σεβασμό κι ευχαριστίες ολόθερμες, σ' Εσάς, Σεβασμιώτατε Γέροντα, για την πατρική στοργή, την οποία επί τόσα χρόνια ανελλιπώς μού δείχνετε, προάγοντάς με και σήμερα στο ύψιστο αξίωμα του λειτουργού στο φρικτό Θυσιαστήριο. 

Και τώρα, Συ "Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας [...], ελθέ και σκήνωσον εν εμοί"! Από Εσάς, Πατέρες και Αδελφοί, ταπεινά ζητώ τη συγνώμη και την προσευχή Σας!